O minunata paine cu seminte / Sunday dinner for Cookie & Mishu

29 Jun 2009, Cristina Mazilu

Attention: long post ahead. Boredom may occur.

Era sambata, eu tocmai ma intorsesem de la mare (cu treaba la concertul Duffy, nu zacut pe sezlong) si ma plimbam dubios prin oras, cu pofta de blueberry muffins. Cred ca am facut de cel putin vreo trei ori blueberry muffins si n-am mancat niciodata. Am gustat o singura data. Asa ca m-am dus sa caut freakin’ blueberrys sa-mi potelesc isteriile gurmande. Long story short, pana am ajuns inapoi acasa era aproape miezul noaptii. Asa ca briosele au avut de asteptat.

Duminica dimineata poftele mele au fost dublate… triplate cu chef de paine facuta-n casa si cartofi la cuptor cu rozmarin. Man, do I love carbs.

Asa ca am pus in practica ce m-a invatzat Violeta la Atelierul de paine. Am aliniat:

– un kilogram de faina pentru prajituri (spre deosebire de prima mea paine, cea rustica, din faina integrala, cu coaja groasa si crocanta, asta s-a vrut a fi fina si pufoasa :)
– doua pliculete de drojdie
– doua linguri de ulei de masline
– un cubulet de unt
– 100 ml iaurt
– sare
– doua linguri de miere
– 250 ml apa calduta

Faina am pus-o direct pe masa (curata!), am facut o gaura-n mijloc – Violeta ii spunea “coronita” :) -, unde am turnat drojdia, pe care am activat-o cu mierea. Am amstecat, am pus si sarea, am amestecat din nou, apoi si untul, iaurtul si apoi uleiul de masiline si, in final, putin cate putin, apa. Cu grija apoi, am inceput sa incorporez faina si sa framant aluatul pana a devenit elastic si matasos.
L-am uns apoi cu ulei de masline, cu un cutit am crestat in cruce – cica ajuta la dospit – si l-am pus intr-un castron, pe care l-am acoperit si l-am lasat intr-un loc cald, la crescut. Ceea ce s-a si intamplat, desigur :) Pam pamAm scos dupa aia toate semintele mele preferate si am impartit aluatul in mai multe bucati egale…

…si am facut un fel de …errr.. floare. Pe care am asezat-o intr-o tava unsa cu ulei de masline, iar peste ea am intins niste ou batut,…

…ca sa se prinda semintele si sa fie lucioasa si frumoasa :)

Si am bagat-o la cuptor.
Dar, cum ziceam , nu m-am oprit aici. Odata cu painea, in cuptor am bagat si o tava pe care am impartit-o-n doua – cartofi noi la cuptor cu rozmarin, usturoi, cimbru, capere, masline si ulei extravirgin (ca cei de mai jos) pe de-o parte si ceafa de porc – on the other.

30 de minute mai tarziu, am scos din cuptor cea mai frumoasa paine,…
…dar si niste cartofi minunati, tampitor de aromati…

…si cateva fripturi porceşti. Literally :))

Toate astea si vreo 11 blueberry muffins, plus tot cam atatea brownies le-am pus intr-un cos si, alaturi de consacratul sous-chef, m-am dus sa harţuiesc culinar doua pisici ireal de foarte frumoase, plus Cookie şi Mishu.

Black & white polka dot riding hood cum eram, am ajuns cu cosuletul in celalalt capat al Bucurestiului cu bunatatile inca calde, multumita foliei de aluminiu si celor cateva semafoare fortzate pe galben :)) Odata instalata, am executat rapid si o salata cu rosii cherry galbene si rosii, salata romana, suc de lamaie, ulei de masline si busuioc.

Finally, I had a good evening.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (37)
  1. martisor says:

    Ai idee unde se gaseste prin Bucuresti varza Savoy?

  2. Mazilique says:

    incearca-n obor. daca nu gasesti acolo, mai mergi 50 de metri, pana-n Kaufland :)

  3. Ina says:

    Deci iaca 3 chestii importante:

    1. Desi iubesc aluaturile si le prepar de relativ multisor, habar n-aveam de faza cu crapatul aluatului inainte de a dospi. Dar vorba ‘ceea: omul cat traieste invata!

    2. Tare dar tare tare as fi vrut o sectiune pt ca painea arata demential… Maybe next time.

    3. Iubesc cartofii aia! As manca non stop. Ah, da! Alaturi de salatica aceea minunata.

    Concluzie: n-are cum sa nu te iubeasca omul!

  4. Zu says:

    Deci eu ma duc sa ma holbez in frigider, poate gasesc ceva de mancare pe-acolo, ca postul asta m-a terminat, mor de pofta, pfff :-)

  5. Mazilique says:

    ina, ce draguţă eşti :x
    zu, sper ca ai scos-o la capat :p

  6. natty says:

    wow arata super felicitari – vreau si eu sa fac paine

  7. martisor says:

    Cred ca ma duc de cel putin 2 ori pe saptamana in Obor, dar zau daca am vazut varza asta! :))

    Poate nu m-am uitat eu dupa ce trebuie :D

  8. Flori says:

    asta zic si eu masa de duminica! ce regim, ce calorii??? mancare adevarata, nu fitze!
    p.s. painica e de nota 20!

  9. Alex says:

    ca s anu mai vorbim de “brioshele” de paine pe care mazi le-a facut avec left-over din aluatul de paine.

    si the pork stuff … *slurp* you has no idea

    eu am fost printre cei (putini!) privilegiati care au glup-glup duminica. don’t hate me :D

  10. Doris says:

    Buna!

    Imi place mult blogul tau si as vrea sa incerc sa fac si eu aceasta painica minunata..Nu sunt o super bucatareasa…sunt doar la stadiul in care nu mor de foame cu legumele in frigider :)
    Dar painica ta ma provoaca…asa ca pls ajuta-ma cu cateva rasp
    1 Cat unt ai pus?
    2 Drojdia e din cea praf la pliculet, nu?
    3 Ce fac cu cuptorul..il incalzesc inainte…iar focul…e mediu? (sorry…dar am doar un aragaz cu cuptor obosit – desi se cheama Metalica :P – si niciodata nu stiu cum sa ma port cu el…mi-a ars multe potentiale bunatati)

    Poop!
    Doris

  11. Mazilique says:

    @doris – nici eu nu-s vreo super bucatareasa, sa stii. asta a fost a treia data cand fac paine si prima data neasistata :)

    am pus un cubulet de unt, din ochi. sa zicem… max 50 de grame.

    am folosit doua pliculete de drojdie, din aia praf ca din aia aveam prin casa :p

    si cuptorul meu e vechi si cu gaz, dar ne intelegem bine :) l-am incalzit inainte, la un foc mic spre mediu. cred ca-i mai safe asa, ca sa nu se arda painea :) si o tii si tu pana vezi ca-i rumenita. ca sa incerci sa eviti sa se arda pe fund, pune-o pe raftul de sus al cuptorului

  12. Doris says:

    si inca ceva…cam cat trebuie sa framanti? pana transpira peretii? :)

  13. Mazilique says:

    cam pana e smooth & silky. gen 10 min… cred? ai grija – nu prea multa apa, or it’s too sticky, nu prea multa faina – ca e prea uscat
    no panic, have fun :)

  14. Doris says:

    Hello Mazi,

    Vroiam doar sa zic YUPIIII…painica mea a iesit uriasa si superba!! nu-mi vine sa cred..ai mana buna..we have smth going on here :))
    Astept sa vad ce-ai mai pregatit..:*

  15. alma says:

    Am facut si eu cartofi si paine si au iesit minunate!! Prima data cand fac paine.:P Si miroseau prin toata casa, pt ca din graba le-am pus in acelasi timp la cuptor.:)

    Multumeeesc!!

  16. Mazilique says:

    pai si eu le-am facut pe toate trei in acelasi timp, ce crezi :))
    heheh :p

  17. Bianca says:

    Ca sa ingros randurile- am facut paine dupa reteta ta (mi se pare genial stilul de a nu spune exact cam cat si cum folosesti ingredientele, am pus ochiometric cam cat parea sa fie in poza). Am fost la limita de a arunca coca in timpul procesului- devenise faramicioasa, ma rog, de la un punct in colo nu mai aducea cu ce-i in poze. Dar am zis ca daca tot ratez, sa o faci di grande- asa ca am mai adaugat ceva apa si ceva ulei. 5 minute mai tarziu eram pe drumul cel bun- arata ca-n poza ta. Una peste alta cand am vazut cat a crescut am inceput sa topai prin casa ca un copil in dimineata de Craciun. A iesit minunata si am mancat-o clasic- cu slanina si ceapa verde. Thanks for your blog, it rules.

    PS: Da, am facut si cartofii noi, the all stars of your blog, right next to the signature muffins. Si da, sunt absolut minunati! Retea lui Jamie (ca m-am uitat)- good, not as good! Ce are Jamie minunat este sparanghelul invelit in bacon la cuptor, descoperit in iarna si gatit constant aproape in fiecare saptamana.

  18. Mazilique says:

    @bianca – ma bucur mult ca ti-a iesit :) si eu am avut emotii pana am nimerit just the right consistency. sa mai incerci, o sa fie mai usor tura viitoare ;)

  19. Andreea says:

    Halo :) o intrebare as avea si eu :) zi-mi te rog frumos friptura de porc doar ai condimentat-o cu diverse si ai pus-o acolo in tava? fara sa adaugi vin sau apa din cand in cand ?

  20. Mazilique says:

    @andreea – yup. fara apa. doar ulei de masline si condimente. yummm

  21. Andreea says:

    hmm inteleg :) oricum esti geniala, decand te-am vazut in revista Good Food mi-am facut asa ca un sopi de ritual ca in fiecare dimineata intru verific blogul in ideea in care ai mai postat ceva ba mai mult :) mi s-a nascut asa o pasiune gastronomica care am inceput sa o cultiv si sa iasa cate ceva din ea :) merci mult :) and have a nice day :)

  22. Mazilique says:

    multumesc, andreea. sa stii ca o sa mai postez cat de curand. dar abia m-am intors de la sziget si nici n-am apucat sa descarc pozele inca :p

  23. Andreea says:

    ok :) mi-am dat seama ca abia ai ajuns ca am citit pe celalalt blog :). Astept cu nerabdare noutati :)

  24. Anonymous says:

    Arata super la tine. Am facut si eu paine, am respectat reteta insa mi-a iesit cam tare..

  25. Mazilique says:

    Mai incearca, tura viitoare sigur o sa fie mai bine :)

  26. Flo says:

    Vabbe`! intrebare, sper ca pot sa te intreb “sfaturi”, ca sa zic asa :P Nu sunt blogger-itza, nu ma pricep… Am cumparat de la Mega Image o faina “Pain 6 Cereales”. Vreau sa fac paine in casa, poate asa pap si eu Fondue Cheese cu placere…. ai vreo reteta buna? many many sencs >:D<

  27. Mazilique says:

    @flo – darling, in afara de ce vezi pe blogul asta, sansele sunt minime ca eu sa mai fi gatit si altceva. ever! :)))) deci nu stiu alta retzete de paine, dar vedem ;) dar arunca tu un ochi – oare nu gasesti o retzeta chiar pe ambalajul fainii?

  28. Flo says:

    :P desigur ca este dar niciodata nu citesc reteta de pe cutie, biased thinking I guess. So, it’s either mom’s, either David Rocco, my books & my sister SI ZA NEWEST virtual lovely friend Mazilique’s ;-), I’ll keep u posted ca sa zic asa, azi fac vinete, painica in casa si pancakes, maine: ciorbica de cartofi cu tarhon si mai vedem >:D<

  29. Mazilique says:

    today i am cooking for 20 plp. so fun fun fun :-/

  30. Flo says:

    wow!!! never did more than eight ppl :P SPOR!!! feedback on my homemade bread: I did it!!!! Am facut painica, imi dau nota 7 din 10 … asta pt ca sunt sigura ca se poate si mai bine, dar sa vedem cat imi da Mishu meu :P Si, da, asa e, am respectat reteta de pe punga, better safe than sorry. Pretty please share with us the wonders you are cooking tonight >:D<

  31. ella says:

    m-am indragostit de retata asta de paine. le-am facut si au iesit super super super bune, le-am numit “100 de painici mici mici” desi nu ies 100, dar asa mi-a venit mie dintr-un banc. Imi place f. mult ce retete ai pe blog, iar cand duc lipsa de insiratie “fur” una de la tine. Sper sa nu dispari cu blogul ca raman fara retete importante.

  32. Mada says:

    Super reteta de paine, am facut si eu pt prima data paine. A iesit foarte gustoasa, nu extrem de pufoasa, dar OK.
    Am insa o problema – mi se pare ca miroase putin a drojdie, si cum sunt novice in chestia asta, nu stiu daca e OK. Cea de la brutarie nu miroase asa… So, what went wrong? Nu a fost drojdia de calitate (dr oetker, praf), nu am framantat eu suficient inainte sau dupa ce a crescut, nu am lasat-o suficient la crescut (cam 45min), nu am lasat-o destul in cuptor (40min)?
    Help :(

  33. Mazilique says:

    @mada – miroase a drojdie si dupa ce painea s-a racit?

  34. Mada says:

    nu chiar atat de tare ca atunci cand a calda, dar mie mie se pare ca mai pastreaza putin din mirosul de drojdie si cand e rece.
    I might be a bit obsessive about it, though… not sure people actually smell the bread before eating it on a regular basis…

  35. Vizy says:

    Buna! Intrebare de 1000 de puncte: De ce mi se sfarama painea cand incerc sa o feliez? Multumesc
    Mrs. Vizy

  36. Beatrice says:

    Abia astept sa ajung acasa………….sa purced la treaba !
    Sunt dependenta de blogul tau.
    Felicitari !

Comenteaza
Follow on Instagram