Midii cu rosii cherry

16 Sep 2009, Cristina Mazilu

N-am facut niciodata midii. Am fost la ferma minunata, dar in intimitatea bucatariei mele supraaglomerate – never. (de fapt, orice nu se gaseste pe blogul asta, inseamna ca n-am gatit niciodata. de exemplu – orez. neverever :))

Asa ca duminica a fost alta zi, alt sous chef :) Am convocat-o pe Mimo la niste fructe de mare cu care o amageam deja de prea mult timp. Dar la supermarket, cand sa le cumpar, am fost derutata de niste midii proaspete care zaceau pe un pat de gheata. Asa ca am ajuns sa o fac si pe asta :)
Dar inainte de toate, Mimo a executat spalarea.

Atata stiam si eu, ca midiile tre’ spalate si curatzate de nisip inainte sa le mananci :))
Mai multe detalii nu prea detineam. Ce-i drept, scoici mai mancasem, dar cum eu nu pot sa tin minte reţete just like that, am ajuns sa improvizez cu ce am gasit proaspat prin piata. In acest caz – rosii cherry.
Asa ca I lined up toate jucariile, inclusiv fructele de mare pe care le-am gatit cu vin, ca tura trecuta.

Dar in ce priveste midiile, am mai avut nevoie de două mâini de rosii cherry, niste sare şi piper, unu-doi catei de usturoi si o lingurita de ulei de masline extravirgin.

Am incins stropul de ulei, iar rosiile le-am taiat in doua si le-am stors in pumn inainte sa le arunc in tigaie cu aerul de Jamie-Oliver-getting-down-and-dirty-in-Italy, ca si cum chiar as fi stiut ce fac :))
Peste rosii am ras vreo doi catei de usturoi (poate mai multi, poate si putin ardei iute… ;), dupa care am asteptat ca in toata casa sa miroasa tâmpitor si am aruncat peste si midiile (alea care se deschisesera inainte de a le gati le-am aruncat). Am luat tigaia-n mana, am agitat-o un pic, am pus capacul… …si doua minute si cateva fire de patrunjel proaspat tocat (pfff, ce mergea niste coriandru) mai tarziu, am mancat niste midii de n-au vazut bulgarii de la Kaliakra ;)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. fry says:

    deci sa-ti explic: alea “proaspete” (gen Metro, la plasa de pe patul de gheata) se deschid aproape toate cand le speli. si eu m-am luat dupa ce scrie la carte si in prima faza am aruncat juma din ele. dupa care am trecut la congelate, care nu se mai deschid deoarece sunt bocna pana cand dau de tigaie… :)))

  2. Rox says:

    Arata minunat. Si totul pare asa de simplu. Nu stiu de ce nu ma incumet sa incerc si eu.
    Se gaseste coriandru prin pietele bucurestene sau la supermarketuri? Of, in targusorul asta nu gasesc nimic. O sa incerc sa pun seminte intr-un ghiveci, sa vad daca iese ceva…

  3. mimo says:

    nu se deschis, I was there. și a fost yam-yam. gracias, mazi.

  4. Mazilique says:

    @fry – s-au deschis maxim zece. pana la urma am avut ce manca :)) eu ma gandesc ca unde se poate, fresh is the way too go. cu toate ca tura urmatoare tre’ sa trec la ceva congelat, pt ca oferta proaspata e extrem de limitata :-/

    @rox – coriandru se gaseste uneori la mega image, dar la real am vazut ca au mai tot timpul ;) vezi ca vorbesc de coriandru proaspat, nu de bobitele alea uscate, ca de piper/mustar. cu totul altceva :)

    @mimo – anytime :*

  5. Rox says:

    Sper ca si realul de aici e la fel de bine ‘dotat’. Chiar o sa ma duc sa verific. Stiu ca e cel verde, de la prietenul nostru Jamie :) Si se foloseste ff. mult si in bucataria sud-americana (una din preferatele mele).
    Si apropo de ierburi. Poate stii ce e ciboulette (termenul francez), chives in engl… E arpagic sau nu? Ca eu sunt tare confuza. Oricum nici de ala n-am gasit inca. Si e taaaaare bun.

  6. Monica says:

    Jaques Papin in “La Technique” spune sa nu arunci din oficiu midiile deschise, ci numai daca miros evident a stricat (era sa scriu imputit, dar m-am abtinut :)). Iarasi zic ca am noroc ca traiesc in tara in care traiesc (Canada) – gasesc de toate tot timpul, si fapturi marine, si ierburi de toate felurile, si ciuperci Oyster, si sa mai zic?

  7. mada says:

    Eu am mancat midii excelente in Valencia, si mi-am promis ca voi face si eu acasa. Faza e ca ma gandesc sa le fierb mai mult in sos, unde o sa arunc si rosii si lamai, si usturoi si condimente specific pestelui, si le bag la cuptor, si gata.

  8. Mazilique says:

    si fierte, si la cuptor?!
    you’ll overcook them. fructele de mare se fac foarte repede si daca depasesti momentul optim, you ruin them :(

  9. lenc says:

    Ah ce de bunatati ai pe aici :)

  10. fry says:

    rox: chives se gaseste la Metro si la Mega Image, la cutiuta de plastic de 30g

  11. Anonymous says:

    super reteta…dar nu inteleg ce ai facut cu vinul? si nu le-ai fiert putin inainte sa le pui in tigaie?? ufff…am planuri pentru o cina festiva…deocamdata sunt inca in stadiu de contemplare…:) merci..si spor la gatit bunatati..

  12. Mazilique says:

    cred ca vinul era pentru fructele de mare, dar poti sa pui niste vin in tigaie odata cu midiile ;)

  13. alina says:

    midiile nu trebuie in nici un caz sa se deschida, sunt periculoase cele deschise, se poate si muri! pont: cereti angajatului de metro intotdeauna midii din spate , din camera frigorifica si intotdeauana din cele aduse in ziua respectiva(pestele vine la metro lunea , joia si sambaat, la bv cel putin!)midiile gratinate sunt spectaculoase, adica deschise, scoase din cochilie , amestecate cu usturoi tocat, patrunjel verde, pesmet, repuse in cochilie si bagate la cuptor!

  14. Ruxy says:

    Normal ca se deschid…sunt vii! Le verifici eventual pe cele deschise cu un cutit. Daca se inchid cand le bagi cutitul in “gura” insemna ca sunt vii si le putem manca.

Raspunde la mada
Follow on Instagram