Tort de ciocolata cu dulceata de portocale si glazura de ciocolata amaruie si whisky // La multi ani Alina :)

03 Sep 2009, Cristina Mazilu

Cred ca asta e primul meu tort adevarat ever, daca nu-l numaram si pe cel de clatite, care e mai mult un exercitiu de imaginatie :p

Am ales ceva simplu, ca tare am avut emotii că o dau de ciment. Si cum tortul nu era pentru dezmatul personal, ci pentru ziua prietenei mele Alina, parca n-as fi vrut sa fie a total failure.
– 200 g unt

– 200 g zahar
– amestecate impreuna pana se fac pasta
– adaugam 200 g de faina
– 3 oua
– 2 plicuri de praf de copt
– mix it up
– intr-o cescuta am amestecat bine trei lingurite de cacao cu trei lingurite apa
– turnat peste restul de aluat, amestecat din nou. gata :)
– am impartit compozitia in doua si am copt-o intr-o forma rotunda, vreo 25 de minute la foc potrivit (nu e funny termenul asta “potrivit”? :)) inseamna, de fapt, ca nu stiu despre ce vorbesc. cica ar trebui sa fie vreo 180 de grade. totusi inainte sa le scot din cuptor le-am testat cu scobitoarea, pana a iesit curata)
Intr-un final am scos blaturile. Nu prea stiam ce sa fac cu ele, as fi vrut sa pun o crema alba la mijloc si I was thinking mure si zmeura…mmm… da’ cum astea nu se mai gasesc la piata, am improvizat. Eu nu ma dau in vant, dar stiu ca o combinatie ciocolata-portocala e a killer for some people, asa ca ca I took my chances si am luat delicioasa dulceata de portocale home made, am tras un strat consitent…

…si am pus capacul :)
Intre timp, am notat inca o premiera in bucataria mea (despre care Andra a zis ca are karma proasta pt ca am mult prea multe chestii :p adevarul e ca si mie mi s-a parut ca it’s getting smaller and smaller day by day :)) – bain-marie. Imagine, nici macar nu stiu cum sa pronunţ asta.

Eu eram foarte speriata de termenul fancy si frantuzesc, da’ nu a fost asa panica cum imi imaginam. Am luat o cratita micuta, am pus un pic de apa si cand a dat in clocot (you know – bubbles :)), deasupra am trantit un castron (care nu trebuia sa atinga apa). In castron era asa: o 100 g de ciocolata 75% cacao facuta bucati, 100 g de zahar pudra, 100 g unt. Usor de tinut minte :) In plus, vreo trei linguri de lapte. Si la foc mic, am amestecat in castron.

Minunile s-au topit frumos si in cateva minunte eu aveam cel mai minunat sos de ciocolata ever.

Ca sa-l fac chiar si mai fantastic de atat, am amestecat si niste whisky. Mwahahah. This is what i call a happy birthday.
Sosul de ciocolata l-am turnat peste tort (si peste tot pe unde am mai apucat – masa, haine, podea. yummyness all over the place :)

Cateva ore la frigider (care din pacate i-au matuit glazura, da’ asta e – comes with the territory…) mai tarziu si…
laaa muuuulti aaaani :x

Lumea zicea ca ar fi fost bun. Ii invit pe aceasta cale sa-mi povesteasca in comment box. Eu n-am apucat sa mananc, dar promit sa repet reţeta :)

Tags
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (19)
  1. Raluca says:

    yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy, yummy!!!

  2. Mazilique says:

    sa inteleg ca e de bine?
    (spuse mazi, fishing for compliments :)))

  3. Raluca says:

    slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp, slurp!!!

  4. adica vrei sa zici: “promit sa repet reteta si sa share cu the puficshi” tztztz

  5. Mazilique says:

    @cookie – promit solemn, nu oricum :)

  6. Lola says:

    Glumesti despre bain-marie, nu-i asa?

  7. Mazilique says:

    @lola – adica? nu am glumit nici cand am spus ca n-am mai facut pana acum, nici cand am zis ca nu stiu cum se propunanta :)) meaning ca nu habar n-am cum sa treaba cu franceza, in ciuda nickname-ului

  8. Mazilique says:

    gata, m-am prins. se pronunta la fel ca “pain”, nu? (paine in franceza, nu durere in engleza :P)

  9. Lola says:

    Nu numai numele tau m-a facut sa cred ca glumesti, ci si faptul ca ai facut atatea minuni pana acum ca nu mi-am imaginat ca nu te-ai mai lovit de baia lui Marie :))
    E “benmari” – eu una am invatat cuvantul cu muuult inainte sa invat franceza si sa realizez si ce inseamna (si a facut sens, nu?), fiind vehiculat intre femeile clanului cand isi povesteau de retete.
    Dar asa le invatam, una cate una :P
    Si daca tot zici ca n-ai mai folosit baia de aburi pana acum, o sa-mi permit sa-ti mai dau un sfat: dupa ce da apa in clocot, chiar inainte sa pui castronul deasupra, da focul mic. Ce vrei este sa se faca abur fara clocote (e mai important pentru chestiile care se pot “gati”, de ex. oua cu zahar sau ceva de gen – au nevoie de mai mult timp dar multa blandete. De altfel si ciocolata se poate arde daca temperatura e prea mare)

    Anyway, La multi ani Alina!
    Ai o prietena buna sa-ti faca asa tort :)

  10. Bianca says:

    One more hint: daca vrei sa nu ti se mai matuiasca glazura, pui pe langa (sau in loc de) lapte ulei, sau, si mai bine, unt de cacao. O lingura – 2 sunt de ajuns si vei avea glazur lucioasa. Mama ce de sfaturi pe capul nostru! Sa stii ca eu am topit ciocolata si la foc normal, doar ca tre sa fie f mic :). Tortul arata wow si de-li-cios :)

  11. Mazilique says:

    thanks girls :)
    sa stiti ca am dat focul mic, auzisem si eu ca sosul ciocolata poate sa se taie (caz in care se reconditioneaza cu niste lapte rece, so i’ve heard, da’ nu mi s-a intamplat:)

    cat despre “benmari”, e ceva ce am auzit si eu la bunica mea cand eram mica, dar mie imi spuna mai mult a “bleumarin”, asa ca nu mi-am batut capul :))

  12. Rox says:

    Felicitari Mazi! Arata yummilicious!
    @bianca: unde se gaseste unt de cacao?

  13. Ciufu says:

    It is bain marine madmoiselle pronuntat ben maren va sa zica :D
    Felicitari imi place fff mult cum arata, dar tre sa zic adevaru, nu sunt mare fan ciocolata si gem/dulceata de portocale, still arata super:D

    Ca de final, la cat mai multe :P

  14. Mazilique says:

    rpfff. nici eu n-am incercat ever combinatia ciocolata-gem (chiar, ce dubios suna). de altfel, nici acum nu stiu cum a fost, pt ca nu am gustat :(((

    dar cica yummy :p

  15. Bianca says:

    Muahaha, asta e a tough one. Ca idee, gasesti de ex pe site-urile de cosmetice bio, dar la cat costa e bine sa il folosesti numai la chestii cu totul speciale (cum e tortul asta). Eu acum stau in Elvetia si gasesc unt de cacao la raionul de delicatese, dar in Ro e mai complicata treaba. Parca aveau ceva pe Olivo.ro :)

  16. windy says:

    :) not bad at all!!!
    happy B day ..late

  17. veredit says:

    ” Suna ” delicios, dar sunt carcotasa : la cat de bun sunt sigura ca a fost, puteai sa-l faci cel putin sa nu fie stramb ca si turnul din Pisa…:))
    Anyway, reteta o sa o incerc la proxima ocazie.

  18. Mazilique says:

    urmatoarele n-au mai fost. asta, pentru o prima incercare, turned out pretty well, am zis eu ;)

    in plus, asta e farmecul “homemade”… sa zicem :p

  19. Anita says:

    Abia acum citesc si eu reteta… superba!!! eu am facut o combinatie din tot ce ii place actualului meu sot: blat de pandispan, pudding de vanilie si dulceata de visine:)) a iesit o nebunie… plus putin sirop…pentru blaturi… iar cel mai tare a fost ca tortul a fost facut de cea mai buna prietena a mea.. pt ca eu eram la serviciu!!!!!! :)) dar indicatiile “pretioase” au fost ale mele.. =))
    spor la gatit

Comenteaza
Follow on Instagram