Cipru: fish meze
Dupa care, let the games begin!
Cam asa arata o masa la o taverna cipriota in Ayia Napa, un resort aflat pe coasta de sud a insulei, la est de Larnaca. Not too shabby, I’d say.
Exista, desigur, si o varianta de meze bazate mult mai mult pe carne, care mi s-a intamplat la ceas de seara, cand aparatul nu mai facea focus dupa suficient de multa Κουμανδαρία. Adica Commandaria, un vin dulce, fortifiat, despre care Hesoid povesteste inca de pe la 800 i.hr si care si-a mai facut o aparitie spectaculoasa la nunta lui Richard Inima de Leu cu Berengaria, in Limassol. A fost in secolul XII, so I didn’t attend.
(Pentru wine geeks ca mine: vinul e facut din doua specii de struguri ciprioti – Xynisteri si Mavro, care se rascoc pe vie si sunt culesi cand zaharul atinge cote maxime. Strugurii sunt apoi asezati la soare pentru a spori densitatea zaharului prin evaporare. Ma rog, nu stiu despre ce vorbim despre asta, ca parca pornisem de la hamsii. Mai bine go check it out for yourself ;-)