Cipru: fish meze

14 Jul 2013, Cristina Mazilu
Nu stiu altii ce fac, da’ eu am prostul bunul un obicei sa incep cu berea sau si vinul local. Ceea ce nu pot decat sa va doresc si voua.

Dupa care, let the games begin!

Pe cuvant ca n-am nimerit la o nunta cipriota

Lejer, de vara, o salata

Fishy, fishy, fishy. Cu rozmarin

Icre, masline, humus, cartofi cu usturoi

Si mai multi pestisori, plus o salata tabbouleh style

Calamar pane

Sa zicem c-ar fi un fel de hamsii

Nu se vad, dar sunt creveti in sos de rosii

Aici se vad. Chiar sunt creveti

Si midii

Si tot asa

A fost greu si aproape am dovedit. But not quite

Exista totusi si mese civilizate, fara dezmat cu solzi

Iar pestele chiar vine din mare, cu barca, nu din supermarket

Uite faru’ (insert here gluma de santier naval)

Cam asa arata o masa la o taverna cipriota in Ayia Napa, un resort aflat pe coasta de sud a insulei, la est de Larnaca. Not too shabby, I’d say.

Exista, desigur, si o varianta de meze bazate mult mai mult pe carne, care mi s-a intamplat la ceas de seara, cand aparatul nu mai facea focus dupa suficient de multa Κουμανδαρία. Adica Commandaria, un vin dulce, fortifiat, despre care Hesoid povesteste inca de pe la 800 i.hr si care si-a mai facut o aparitie spectaculoasa la nunta lui Richard Inima de Leu cu Berengaria, in Limassol. A fost in secolul XII, so I didn’t attend. 

(Pentru wine geeks ca mine: vinul e facut din doua specii de struguri ciprioti – Xynisteri si Mavro, care se rascoc pe vie si sunt culesi cand zaharul atinge cote maxime. Strugurii sunt apoi asezati la soare pentru a spori densitatea zaharului prin evaporare. Ma rog, nu stiu despre ce vorbim despre asta, ca parca pornisem de la hamsii. Mai bine go check it out for yourself ;-)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram