Mucenici moldovenești
Ca să nu ajungă fi-sa să presteze niște mucenici cu cardamom, za’atar, șofran și cine știe ce alte improvizații nepotrivite i-ar fi trecut prin cap, mama mea s-a organizat azi și a făcut un mic take-over în bucătăria de la studio.
Au rezultat niște mucenici așa cum trebuie să fie (nu în zeamă, să nu deschidem subiectul, e foarte sensibil :-)), fix ca ăia din copilărie.
Până să aflu și rețeta de borș de cartofi cu leuștean, vă las cu cea pentru mucenicii moldovenești, așa cum mi-a predat-o mama acum o oră.
INGREDIENTE
3 ore (include și timpul de dospire), 18-20 mucenici
- 1kg făină albă
- 45g drojdie
- 400ml lapte
- 200g unt topit și răcit
- 4 ouă
- 200g zahăr
- 1 vârf de sare
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 lingură rom
- 1 ou bătut, pentru uns
- 300g nucă măcinată
- 150-200ml de miere lichidă
Pune laptele într-o crăticioară împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Încălzește-l ușor pe foc mic, până ce zahărul se topește.
Pune drojdia într-un castronel, împreună cu 100ml de lapte călduț și las-o câteva minute să se activeze.
Într-un castron, folosind un tel, bate ouăle împreună cu restul de zahăr și vârful de sare.
În bolul unui robot de bucătărie, dotat cu cârlig pentru aluat, sau în castronul în care vrei să frămânți aluatul, cerne făina. Fă o adâncitură în mijlocul făinii și adaugă drojdia și laptele în care aceasta a fost dizolvată, ouăle bătute cu zahăr, restul de lapte îndulcit, extractul de vanilie și romul.
Amestecă încet, până ce ingredientele lichide sunt incorporate. Începe să frămânți pe o viteză mai mare, până ce începe să se desprindă de pe pereții vasului – aproximativ 5-8 minute dacă folosești robotul. Încorporează treptat untul topit și amestecă până ce aluatul devine elastic și fin.
Transferă-l într-un bol uns cu ulei sau unt topit, aceoperă-l și lasă-l la crescut într-un loc călduț, timp de aproximativ o oră sau până ce își dublează forma.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în 40 de bucăți egale și, cu mâinile unse cu ulei, modelează-le în forme de suluri lungi. Apoi împletește-le două câte două și modelează-le în forme de opt.
Pune-le în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-le încă 30 de minute la crescut.
Între timp, încinge cuptorul la 180°C.
Înainte de a da mucenicii la cuptor, unge-i cu ou bătut și apoi coace-i timp de 25-35 de minute (în funcție de mărime), până ce se rumenesc.
Dacă vrei să-i insiropezi, fă un sirop din 400ml de apă și 200g de zahăr și, folosind o pensulă, unge-i cu acesta la zece minute după ce ai scos mucenicii din cuptor. Pentru a se însiropa, trebuie să aplici siropul în 2-3 straturi.
După care, unge-i cu miere lichidă și presară deasupra nucă prăjită și măcinată.