De ce ar trebui să nu-mi uit telefonul acasă

07 Aug 2019, Cristina Mazilu

Acum câțiva ani mă plângeam unui prieten de o stare de lene care mă bântuia în mod constant, ademenindu-mă tot mai mult să fac lucrurile cât mai aproape de cel de-al 12-lea ceas.

Lasă, Mazi! Oamenii leneși sunt buni manageri. Întotdeauna vor găsi soluția cea mai rapidă sau mai simplă, mi-a spus el.

Și nu doar că m-am consolat cu asta, dar m-am și regăsit tot mai des în această căutare de a face lucrurile cât mai simplu, de a crea un flow pentru tot ce am de bifat.

· Am lăsat pe mâine tot ce puteam face azi. Așa că azi am ieșit cu câinele în parc.

· Am delegat tot ce-am putut, prin urmare acum am la Mazilique Studio cele mai mișto, capabile, proactive și independente colege. [Au o șefă cam leneșă, dar măcar știe să pregătească un gin & tonic cu castravete și coriandru când e happy hour (n.r. – happy hour e oricând vrea șefa, colega sau cine mai vine pe la noi prin vizită)].

·Am găsit soluții, servicii sau aplicații pentru (aproape) tot ce nu aveam chef să fac.

Pentru o persoană ca mine, care nu are răbdare nici să aștepte cât liftul ajunge de la etajul 1 la parter, tot ce înseamnă rutină mă scoate din minți mai tare decât bătutul mușchiului de vită cu ciocanul de șnițele.

Și nu neapărat că aș vrea să trăiesc mai minimalist (cu toate că n-ar fi rău), dar în mod cert vreau să fac lucrurile mai light și mai ușoare. Și atunci când e vorba despre un proiect care se întinde pe 12 luni, dar și când e despre geanta pe care o car după mine în fiecare zi.

Pentru că telefoanele au devenit tot mai deștepte și fac poze tot mai bune, am renunțat acum vreo trei-patru ani să mai car aparatul foto după mine. Pentru că am vrut să nu mai lucrez seara acasă sau în zilele libere, nu mai car laptopul în geantă (și – prin umare – pot să port și chestii mai mici decât ceva în care ar încăpea și un sac de cartofi). Pentru că m-am săturat să-mi transform portofelul într-un biblioraft burdușit cu bonuri, chitanțe și facturi, l-am schimbat cu unul în care încap doar patru carduri ȘI ATÂT. În final, pentru că m-am săturat să-mi atârn geanta pe umăr, am renunțat și la ea. Daca Anna Wintour poate – eu de ce nu m-aș descurca? :-)))))))

Stream-line-ul a funcționat, doar că nu am ținut cont întotdeauna de un aspect important – am uneori momente în care sunt atât de uitucă sau de neatentă încât pot pleca din casă cu o mască de argilă pe față fără ca măcar să-mi dau seama. Am plecat la Veneția și odată aterizată am constatat că mașina pe care o închiriasem trebuia ridicată din Bologna, pentru că asta e nivelul meu de concentrare uneori. În mod constant ajung la studio și îmi petrec câte jumătate de oră – o oră pe trepte pentru că nu mi-am luat cheile. Odată eram în Istanbul și am plecat spre aeroport cu mult prea multe ore prea târziu pentru că n-am luat seamă la diferența dintre AM și PM. Și nu o singură dată am făcut plinul la mașină sau am comandat jumătate din meniul de la o cârciumă doar ca să constat la final că mi-am lăsat  portofelul acasă odată cu geanta pe care am hotărât să n-o mai folosesc.

Dacă la unele dintre situații aleg să mă amuz pentru că am mai adăugat o poziție în colecția de momente în care, așa cum spun prietenii, “I’ve pulled a Mazi”, altele chiar pot deveni complicate.

Din fericire, acum pot să le rezolv prin simplul fapt că am telefonul lipit de mână.

Ieri s-a lansat RaiPay,  o aplicație Android de plată cu telefonul, care permite adăugarea tuturor cardurilor Raiffeisen Bank, de credit sau de debit, și efectuarea plăților la POS la fel de simplu ca orice plată contactless cu cardul (ăla uitat în portofelul de acasă).

După ce am instalat aplicația, am adăugat cardurile, l-am selectat pe cel principal de pe care vreau să plătesc, am apropiat telefonul de POS și am rezolvat situația în care altfel ar fi trebuit poate să rămân și să fac câteva ture în bucătăria restaurantului până dovedeam nota de plată.

De asemenea, dacă ai ales ca default cardul de cumpărături Raiffeisen Bank, poți plăti în rate cu telefonul.

Plățile prin RaiPay se pot face atât în țară, cât și în străinătate, fără extra taxe și comisioane.

Aplicația se descarcă din Google Play Store și poți adauga cardurile Raiffeisen Bank super rapid, doar apropiindu-le de spatele telefonului (ceea ce mi se pare super mișto – nu știu voi, dar eu de zeci de ori nu am cumpărat ceva pentru că imi era lene să introduc toate datele de card la check-out) (sper că nu-s singura dubioasă, totuși). Poți adăuga oricâte carduri Raiffeisen Bank, de credit sau debit, VISA sau Mastercard. Fiecare card introdus trebuie validat prin introducerea în aplicație a codului SMS pe care-l primești.

Alte chestii bine de știut sunt că plățile se fac

  • până la 100 lei: doar aprinzi ecranul;
  • peste 100 lei: deblochezi telefonul (amprenta, PIN etc.)
  • valoarea maximă a unei plăți cu telefonul e de 2.000 lei
  • în prezent nu poți retrage bani de la ATM cu RaiPay, dar pe viitor e posibil să apară această funcționalitate ;-)

Și gata.

Acum e important doar să nu-mi uit și telefonul acasă. Sau să rămân fără baterie. Și să nu uit să-mi plătesc abonamentul la telefon :-))

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Peri says:

    Super tare! Pe acelasi mindset sunt si eu

Comenteaza
Follow on Instagram