Chez Mazilique

Top 10 Street food in Istanbul

I love street food. Cred ca e unul dintre cele mai bune barometre pentru cultura culinara a unei tari si unul dintre cele mai simple (si ieftine!) moduri de a testa feluri reprezentative. Iar Istanbul e un loc unde as putea petrece saptamani intregi doar testand street food. Pana sa se intample asta, mai jos e un top 10 cu preferatele mele de pe malul Bosforului.

//

Kebab Adana

1. Kebab Adana

Preferatul meu e cel de la Durumzade (nu ca le-as fi incercat pe toate din Istanbul) (althought that’s not a bad idea. not at all!), pregatit pe un gratar cu carbuni incins. Kebabul din carne tocata de vita, putin picant, e rumenit pe șiș si apoi invelit, impreuna cu patrunjel proaspat, felii de rosii si ceapa tavalita prin sumac, intr-un lavash (lipie ovala), care a fost frecat cu un sos de ardei gras rosu bine condimentat. Need I say more?

Adresa: Durumzade, Hüseyinağa Mh., 34435 Beyoğlu/İstanbul

 

 

Lahmacun

2. Lahmacun 

Turistii ii mai spun “pizza turceasca”. Voi sa nu faceti asta, you know better than that. Lahmacun este de fapt o lipie proaspat coapta, foarte subtire, cu un topping facut dintr-un amestec de carne tocata (vita si miel)-ceapa-ardei rosu, bagata in cuptorul foarte incins doua-trei minute si servita fierbinte. Eu una n-o mananc fara o mana de patrunjel trantita deasupra si zeama de lamaie presarata on top. Merge chiar si cu-n pahar de ayran rece (dar si mai bine c-o sticla de Efes!). Prin orice cartier ai ajunge gasesti un loc care sa faca lahmacun.

Adresa: Tatbak, Akkavak Sokak 28/A Nisantasi, Istanbul, Turkey // Halil Lahmacun, Caferağa Mh. 34710 Kadıköy, Istanbul // Taş Fırın, Caferağa Mh. 34710 Kadıköy, Istanbul // Fıstık Kebap, Mecidiye Mh. 34347 Beşiktaş, Istanbul

 

 

Midii Dolma

3. Midii Dolma

Adica midii umplute. In Sultanahmet, in Balik Pazari (Bazarul de peste), pe Istiklal sau chiar in port vei gasi niste domni cu cate-o taraba agatata de gat. Iti trebuie ceva curaj sa le incerci (sunt pescuite fix din portul Bosforului – ala plin de barci si vapoare – dupa ce-au filtrat toata apa aia super-poluata). Evident ca eu nu rezist niciodata si-mi iau cel putin juma’ de duzina de midii umplute cu orez condimentat cu mult piper negru si stropite cu zeama de lamaie.

Schema cu midye dolma e sa mananci pana ce te simti pe jumatate satul. Nu doar pentru ca urmeaza sa o iei de la capat cu kebab, ci si pentru ca o sa te umfli cu orez :-))

 

 

Simit

4.  Simit

Asta e faza misto cu street food – ca se gaseste pe toate strazile! (stating the obvious, I know). Cel mai bun moment pentru un simit e dimineata, cand aroma covrigilor proaspat copti si presarati cu susan umple strazile. Nu cunosc pe nimeni care poata rezista.

 

 

Sandwich Balik

5. Sandwich cu peste (balık-ekmek)

Mergi in port (la Karaköy sau Eminönü) si n-ai cum sa le ratezi si nici sa le ignori – vei vedea aliniate de-a lungul malului gratare incinse pe care se perpelesc fileuri  de macrou (si acum folosesc termenul cu generozitate, pentru ca bucatile alea de peste-s taiate cam din topor si fara prea mare interes fata de oasele care raman) si vei simti o aroma care-ti va face pofta instant. Asa ca te vei indrepta spre una dintre ele (sunt toate cam la fel, nu-ti face griji) si-ti vei lua o bucata de franzela simpla, taiata pe jumatate si apoi pe din doua, in care a fost indesata o bucata de peste, o foaie de salata verde, cateva felii de rosii si inca vreo doua de ceapa. Daca ai noroc, baiatul grataragiu iti va stropi sandwich-ul si cu putina zeama de lamaie.

 

 

Gozleme

6. Gözleme

Sunt un fel de placinte facute dintr-un aluat nedospit, intins de mana pana ce e foarte-foarte subtire si apoi umplut cu diferite ingrediente: branza, cartofi, carne tocata etc, si apoi coapte pe un sac – adica un fel de plita convexa din fonta. Cea din imagine e umpluta cu mangold, spanac si piper zdrobit. Cred ca e de la sine inteles ca o placinta nu vine niciodata singura (ci cu o a doua, uneori a treia si de cele mai multe ori si un Efes).

 

 

Borek

6. Börek

Si pentru ca tot suntem la capitolul “placinte” – nu rata börek-ul, care e o placinta facuta cu multe foi subtiri si umpluta cu branza, carne tocata (sau uneori doar foitaj simplu, pudrat cu zahar). Chiar daca börek-ul pe care-l vei gasi pe strazi este destul de fad in comparatie cu cel facut in casa, tot trebuie sa-l incerci.

 

 

Peste in piata

7. Peste in piata Karaköy

Sari peste capcanele turistice deghizate in restaurante de sub podul Galata si mergi direct in piata de peste Karaköy, cea de pe malul Cornului de Aur. Acolo am luat una dintre cele mai bune mese din Istanbul (not literally – pentru ca era pusa in niste zoaie si cu o musama lipicioasa trantita deasupra): peste proaspat prins, trantit pe gratar si apoi servit impreuna cu niste sferturi de lamaie si ceapa, plus o mana de roca (un fel de rucola).

 

 

Baklava

8. Baklava & Co.

(si prin Co. ma refer de fapt la tulumba – un soi de aluat deep fried si apoi in sirop in fata caruia, for some reason, NU POT SA REZIST). Baclavaua mea preferata e cea cu fistic, dar cred ca cel mai bine ar fi sa le iei pe TOATE la rand si sa o gasesti pe a ta. Doar o idee…

 

 

Turkish Delight

9. Turkish Delight / Lokum/ Rahat turcesc

Daca cel incercat pana acum nu ti-a placut, mai da-i o sansa: testeaza-l pe cel din Istanbul. Cumpara mai multe feluri la vrac (nu gata ambalate in cutii) si sigur iti vei schimba parerea. Incearca-l pe cel din Spice Bazaar, dar si din magazinele specializate, cum ar fi Altan Şekerleme. Alege sortimentul parfumat cu gül (apa de trandafiri) si sigur vei vrea sa revii aici. Nu evita insa nici fındıklı lokum, umplut cu alune de padure. Tot aici vei gasi si tahin helvası, o halva plina de seminte de pin, si o gramada borcane pline cu akide (hard candy) cu arome care te surprind.

Address: Demirtaş Mh. 34134 Fatih, Istanbul

 

 

Inghetata turceasca  dondurma

10. Dondurma (ingheatata turceasca)

Fie ca-ti place sau nu show-ul pe care-l fac vanzatorii de dondurma (cel de mai jos e cel mai bun pe care l-am vazut pana acum), o data tot trebuie sa incerci. O sa faca prietenii misto de tine, o sa-ti posteze un filmulet similar pe Youtube si o sa devina viral, da’ aia e – trebuia sa ti se intample. (Eu am fost vaccinata pe la 13-14 ani, cand am ajuns prima data in Istanbul. Tata radea de se prapadea si eu eram total confuza: “Dudeee, how about you give me my ice-cream nou, huh?!“)

 

 

BONUS

EfesNu uita: nicio masa fara Efes!

//

Dar voi? Ce mancati prin Istanbul? Stiu ca n-am inclus in lista kokoreç (sandwichul cu intestine de miel), kumpir (cartoful copt si umplut cu de toate) si alte cateva chestii, dar mai lasam si pentru data viitoare.

(De asemenea, scriind articolul asta am ajuns plina de pofta. Si de mancare, si de luat lumea-n cap, desigur.)

YOU MIGHT ALSO LIKE