Fructe de mare à la marinnaire (à la Fry)

19 May 2009, Cristina Mazilu

Prin martie, cand isteria asta culinara tocmai se declanşase, Fry a crezut ca-i cazul sa-mi alimenteze obsesiile si mi-a povestit o retzeta de scoici pe care abia azi m-am invrednicit sa o aplic la niste fructe de mare care zaceau prin congelator. Nu de alta, dar de curand, facand curat pe acolo, am descoperit un muschi de vita expirat in alta viata, prin 2007 (nu dati cu pietre, pana de curand frigiderul meu era dedicat exclusiv sticlelor de bere, vin alb si vodca. ocazional pantofi :) de unde sa stiu eu ce se ascundea pe acolo) Si n-as fi vrut sa aiba si fructele de mare aceeasi soarta.

Revenind. Ziceam fructe de mare.. well, eu nu sunt din categoria dubiosilor care se stramba si se inverzesc la fata cand aud scoici, creveti, languste etc. Imi plac pestele si fructele de mare de-as manca pana-mi cresc solzi si-mi dau tentacule pe nas (ceva mutatie genetica intre Mica Sirena meets Meduza :))

So, se iau niste fructe de mare (in cazul de fata vreo 400 de grame) – sau scoici, ca sa respectam retzeta lui Fry -, un pahar de vin alb, o ceapa mai mare (eventual şalotă – eu am adaugat si doua cepe verzi), cativa caţei de usturoi si una-doua legaturi de patrunjel.Ceapa, usturoiul si verdeata au fost tocate marunt, iar vinul l-am dat in clocot, pentru ca, dupa cum mi s-a povestit in w/e trecut, alcoolul creeaza un fel de crusta care nu mai permite aromelor sa treaca.
Ceapa si un sfert din usturoi le-am pus la calit intr-o lingura de ulei de masline, iar cand au devenit usor translucide, am taiat prajirea cu vinul amestecat cu patrunjel si restul de usturoi si am adaugat fructele de mare…
..si le-am lasat sa simmer vreo 5 minute.
A fost una dintre cele mai bune retzete de fructe de mare care au iesit de pe mana mea pana acum (asta pentru ca a fost printre putinele, imi era foarte foame si oricum am mancat doar eu, deci nu-i nimeni care sa ma contrazica. mwahahahah). Mi-a adus aminte de minunatzia mancata in Boqueria, la Barcelona, printre tarabe cu toate lucrurile bune din lume.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. d-na mama says:

    Boqueria, Barcelona, ce vremuri…! Da’ las’ ca stiu eu ca astea de le-ai facut tu sunt mai bune, mult mai bune!

  2. fry says:

    vad ca ai pisat usturoiul in loc sa-l toci marunt cu cutitul, dar cred ca a mers si asa. btw, chestia cu vinul e o prostie, trebuia sa-l pui asa cum era, fara sa-i faci nimic, pentru ca daca il fierbi isi pierde tot parfumul prin evaporare si il cam pui degeaba :)

  3. Mazilique says:

    actually l-am dat pe grater, ca deja aveam doua degete taiete (nu de tot :)). vinul nu si-a pierdut insa parfumul, i checked ;) si totul a fost bun-bun yumm rău
    thanks

  4. Bunny says:

    Wooow, you’re so passionate about cookling, I love it! Si eu sunt, da cam degeaba..
    Sunt cu ochii pe tineeee ;)

  5. robert says:

    arata bine, d’astea vreau si eu.

  6. Anonymous says:

    Se cheama a la mariniere. Asta asa, pentru corectitudine…

  7. Magda V. says:

    thanks for sharing. o sa incerc cat de curand aceasta reteta.

Comenteaza
Follow on Instagram