Ferma de scoici
Ultimele zile de vara le-am furat in weekendul asta, undeva intre 2 Mai si Balcic (si spun ultimele zile pentru ca sper sa vina odata toamna!).
In sfarsit, am ajuns intr-un loc mult laudat, caruia ii dadeam tarcoale de ceva vreme, dar unde nu prinsesem inca momentul sa ajung. Sambata dupa amiaza, undeva pe langa Kaliakra, am descoperit Dalboka, ferma de scoici.
Cum se vede in poza de mai sus, ferma e undeva in mijlocul marii – dar nu prea departe de tarm, unde asteapta cherhanaua.
Acolo ti se pune-n mana un meniu (inclusiv in limba romana), iar tie iti revine complicata misiune de a alege din 30 de feluri de scoici, plus pesti si alte bunatati extra. Scoici natur, cu condimente, cu legume, afumate, pane, pe gratar, la cuptor, la tigaie, cu sos de vin, chiftele de scoici, musaca de scoici, tocanita de scoici, sarmalute de scoici cu vita de vie, rulada cu vinete/ dovleac si scoici… ati prins idea – scoici in toate pozitiile, inclusiv cateva mai oculte – “Colierul Siernei”, “Nostalgia marinarului”, “Noapte Romantica”, “Briza Maritima”, “Mirajul marii”… fineţuri selecte :))))
Si cum spuneam, astept toamna. Cand vreau sa ma mai intorc pe la Dalboka, doar mai sunt 25 de feluri de scoici ramase nemancate :))
OMG, mi-e rau! Salivez pe tastatura. Si nu e de la kefirul pe care incerc sa-l consum… Am vazut la Romania te iubesc un reportaj despre ferma asta daca nu ma insel. Visez si eu sa ajung acolo si sa incerc bunatatile alea. Nu am curaj sa mananc scoici la restaurantele din romania ca nu stiu unde as avea garantia ca-s proaspete. Cum e Italia, unde le-am incercat prima data si au fost dementiale, e cam departe… cred ca o sa fac un efort sa ajung la ferma asta. Btw, cele din italia erau servite la masa direct din tigaie, scaldate intr-un sos de vin alb, usturoi, busuioc…. Of, ce vremuri…
Rox
pai pana una-alta, poti sa-ti cumperi scoici proaspete de la metro. de la noi, sunt cam cei mai bine aprovizionati in ce priveste pestele si fructele de mare ;)
Mersi pt. pont. Asa rar ajung pe la metro ca nici nu stiam ca gasesc si scoici proaspete la ei.
Rox
uauuuu!!!! Felicitari pentru poze, sunt foarte reusite (acum sa aflu ca esti fotograf de meserie :P).
De scoici nu zic nimik, because nu am mancat niciodata asa ca….
Keep up the good work
Nici nu stiu cum sa te intreb: crevetii aia nu erau taiati pe burta? Adica aveau matzul de evacuare – colonul cum ar fi – in ei? Si i-ati mancat asa?
eh, si hamsiile le-am mancat cu tot cu cap :D
Pot sa ma abonez si eu la voi in masina cand va mai duceti? :D
adica la mine-n masina, ca i don’t have shared custody la ea :))
pentru urmatorul trip la ferma e deja plina (au fost altii mai rapizi, sorry :P), da’ tura a doua… :)
Bine, bine, capul-ca-capul, dar matzul??? Si la creveti, si la hamsii???
As vrea sa merg weekendul asta in minunatul loc si ma gandeam sa plec din Constanta dimineata si sa raman acolo toata ziua. Se poate sta si la plaja in zona sau ar trebui sa merg pana la Balcik?
@bohemian p – chiar acolo nu se poate, ca e stanca, da’ poti incerca pe langa..
stii cum sa ajungi?
Nu stiu cum sa ajung pentru ca nu am fost niciodata si chiar te rog da-mi cateva instructiuni ca sa nu ma ratacesc pe acolo.
pai iesi pe la vama veche. o tii tot inainte, spre albena, vreo 30-40 de kilometri. la un moment dat o sa vezi un indicator maro, care iti arata Kaliakra – 14 km, spre stanga. faci stanga. mergi inca cateva sute de metri-un kilometru si vezi din nou indicatorul spre kaliakra, tot spre stanga. virezi din nou si mergi un pic, pana o sa vezi pe stanga un panou care anunta ferma Dalboka si un drum care face la dreapta. o iei pe acolo si urmaresti drumul. care o sa se ingusteze si o sa coboare destul de abrupt spre mare. and you’re there. vezi ca sunt doua carciumi – vrei sa intri la cea din dreapta :)
Multumesc mult Mazi! La intoarcere o sa iti povestesc cum a fost.
am vazut un reportaj despre… arata bine ^.^
take me there. like now.
mimo darling, eu te duc chiar acum, da’ promiti ca nu mai plecam?
Superbe pozele 2 si 3!
acum te-am descoperit. am aruncat un ochi pe-aici si salivez intruna. vreau si eu sa fac, sau sa mananc, nu stiu exact :) genial blog
@anonim – glad you like it, si pe mine ma distreaza :)
am fost si eu acolo acum cateva saptamani si am ramas impresionata..si de peisaj si de mancare..si de ceea ce reusesc sa faca bulgarii si noi nu :-( ..oricum..scoicile sunt extraordinare..si trebuie sa adaug ca si azi am dat o fuga la Balcik unde am mancat o inghetata extrem de buna :x(si a fost prima inghtata la pe care am platit-o in functie de gramaj:)))
Hallo!
Asa cum am promis, revin cu un feed back. Am ajuns foarte usor la Dalboka. Mancarea a fost foarte buna dar preturile nu au fost atat de mici precum ma asteptam dar e drept, s-a mancat calcan la gratar si rechin :). Oricum mi-a placut si sigur voi reveni.
si eu ma gandeam sa mai trag o fuga w/e viitor, sa vedem cum o sa se prezinte vremea :)
Pont: nu vrei sa intri la cea dn dreapta cat la cea din stanga. Cea din dreapta are privelistea buna si arata dragut insa cea din stanga e cea cu mancarea absolut grozava. Daca mai mergi wk asta incearca stanga, zi-mi ce crezi. Pofta buna!
eu stiam exact invers. ca aia din stanga e fake-ul. adica… ferma de scoici e a bodegii din dreapta, ceilalti nu stiu ce fac si de unde.
dar o sa ma duc si o sa comand acelasi lucru in ambele parti, sa verific ;)
E minunat locul. Mai minunat decat preparatele lor. Merg de 3 ani la Dalboka, insa anul acesta m-am ales cu o indigestie de care nu am mai scapat 1 saptamana. Cu atat mai frustrant cu cat imediat am plecat la Brugge unde am ratat traditionalele “moulles”, din cauza celor de la Dalboka. Daca mai mergeti, incercati doar ceea ce e facut in suc propriu sau marinat (nu orezul cu scoici, nu scoicile la cuptor, etc..). Mai trebuie atentie mare si la nota de plata (desi, preparatele lor sunt ieftine si ce mai pun ei in plus nu cantareste prea mult…)
Plaja se poate face si la Dalboka, dreapta terasei cum te uiti spre mare. E mai stancoasa plaja, dar apa e foarte frumoasa. Si mai este Rusalka in directia Cap Kaliakra, o plaja cum nu v-ati gandi ca ar putea exista la Marea Neagra.
vroiam sa mai trag o tura w/e asta, sa mai testez, dar am inteles ca se strica vremea :(
Hello! As vrea si eu sa ma duc de 1 Mai dar stii cumva daca e deskis? Sau daca scoicile se gasesc numai intr-o anumita perioada? …. am vazut de mult post-ul insa acum am gasit ocazia potrivita :p
Merci!
Simona
@simona – le-am trimis acum un mesaj, i
ll let you know daca imi raspund :)
@simona – e deschis, trebuie doar sa faci o rezervare (+359 89 5512025 – English speaking)
Multumesc frumos Mazi!!!!!!! Esti foarte dragutza…cea mai dragutza kiar!!! :D:D:D
Poopicei!
Simona
Buna!Iti urmaresc blogul de mult si de cand am descoperit articolul acesta, mi-a ramas gandul la el.As vrea si eu sa ma duc acolo in luna Mai si eram curioasa cam cate ore se fac cu masina din Bucuresti? Asa aproximativ? Multumesc frumos si mult succes in tot ce faci! Eli
drumul e vreo 3 ore pana-n vama veche (sau 4 – depinde cat de repede conduci :P) si inca o ora maxim pana la dalboka :)
Multumesc mult! :P
Nu pot sa cred ca mai stie cineva cunoscut de locul asta. Absolut delicios!
Am ajuns si eu astazi sa iau un pranz delicios cu un peisaj frumos in background la cateva ore dupa ziua mea de nastere. Foarte frumos, bun si placut. Modul ideal de a-ti petrece duminica in deplasare :)
Pana la urma care e restaurantul unde se gateste bine? Cel din stanga sau cel din dreapta? Am citit mai multe pareri de pe blog-uri si unii spun una altii altceva? Cine a fost anul acesta la ambele si a putut face o comparatie?
@leonard – o colega a intrat din greseala la cel stanga si m-a cam injurat :)) deci go right :D
Da’ desert cu scoici au? Tort de scoici, clatite, gogosi sau crema cu frisca din scoici? Ha?
poate au updatat meniul intre timp :))
Update iulie 2012: totul e la fel de grozav pe cat se spune,daca nu chiar mai mult. Locul e absolut superb,chelnerii prompti-cei mai multi vorbitori de limba romana,sau minim engleza, meniul variat,disponibil si in romana,deloc piperat ca pret daca luam in considerare specialitatea. Concluzie: when in Dalboka,go right;). PS:nici o vizita la Russalka nu strica;)
Update iulie 2012: totul e la fel de grozav pe cat se spune,daca nu chiar mai mult. Locul e absolut superb,chelnerii prompti-cei mai multi vorbitori de limba romana,sau minim engleza, meniul variat,disponibil si in romana,deloc piperat ca pret daca luam in considerare specialitatea. Concluzie: when in Dalboka,go right;). PS:nici o vizita la Russalka nu strica;)
sorry, dar eu in doar la cei din stanga mananc. eu am gasit prezentarea pe net http://www.youtube.com/watch?v=DR_wGq5vbCo si dupa am mers sa pap midii. restaurantul din stanga nu m-a dezamgit niciodata in cei doi ani de zile de cand merg aici. nu stiu de ce te-ar fi injurat prietenii…lasa-ma sa cred ca te-ar fi injurat si daca mergeau cum le recomandai tu…poate nu le plac fructele de mare si voiau snitele??? (s-a intamplat sa aud comandandu-se la o masa langa noi asa ceva…pt mine e un mister, sa te duci la ferma de midii sa mananci snitel, dar in fine….)
hello mazi
imi poti da detalii despre cherhanaua din dreapta ca sa fiu sigura ca nu o ratez (ceva detalii distinctive)?
multam fain
miculnor
August 2013. Eu am fost pe 11 august acolo si am mancat la restaurantul din stanga, ne-am dus fara rezervare si abia abia am prins o masa la ora 10:30 dimineata. cand am plecat la 12 :30 era plin de masini. eu sunt inebunita dupa fructele de mare… iar la noi in tara nu am mancat nicaieri fructe de mare care sa fie pe gustul meu. Deci la cea din stanga, pt 8 persoane nota a fost de 123 leva cam 280 de ron. s-a mancat foarte mult… midii nature, midii vanatoresti, salata de midii, orez cu midii, frigarui de midii la gratar, midii pane, calamari, caracatita,icre, salau la gratar etc. plus bere, sucuri, ape. avand in vedere ca fiecare a mancat cel putin doua feluri, ne-a costa f ieftin …noi am impartit toata nota la cati am fost… deci cam 35 de lei de persoana.( nota de plata era in limba lor…deci ne-ar fi fost greu sa isi calculeze fiecare ce a mancat:)):))