Aluat de tarta

25 Oct 2009, Cristina Mazilu

Pentru ca multa lume m-a intrebat cum se fac tartele, cu riscul de a deveni ceva mai didactica, incep prin a povesti the basic: aluatul de tarta – shortbread cum i-ar spune my favourite english chef (I’m beeing elusive in giving names ca sa nu se certe intre ei :))

Dupa ce ai prins schema cu aluatul, poti sa faci aproape orice tarta vrei pentru ca merg nenumarate umpluturi, de la placinta cu mere la tarte au citron (soon on a blog near you)

Acestea fiind zise, aluatul de mai jos ajunge pentru o tarta mare si una mai mica (sau mai multe mai mici, doh :))
125g unt
90g zahar (preferabil fin)
1 ou
250g faina
– untul se bate cu zaharul pana ce e cremos (mixer sau robot works just fine)– se adauga oul si se amesteca inca un pic (in poza sunt doua oua nu la derută, ci pentru ca am facut mai mult aluat :p)– se incorporeaza faina pana se formeaza aluatul (daca pare prea uscat, mai adaugi o lingura de apa)Apoi aluatul merge la frigider macar vreo 30 de minute. Desigur, avem si varianta sa fie intins pe forma de copt si apoi bagat in frigider, daca vi se pare mai usor. Si nici macar nu trebuie folosit sucitorul. Doar trantesti aluatul pe tava de tarta si-l intinzi cu mana, niveland bine si apasand pe margini.Apoi, dupa ce aluatul s-a racit, se fac niste intepaturi cu furculita, pentru ca atunci cand o sa se coaca sa nu se umfle, si se baga la cuptor.

Daca reteta o cere, tarta poate fi precoaptă. Ca sa nu se arda marginile si ca sa nu se umfle, se acopera cu hartie de copt in care se pot pune boabe de fasole sau chiar paste :) 15 minute la cuptor, 180 de grade/ foc mic.

Apoi se umple cu diverse si se mai pune la cuptor cat e cazul.
Ce as mai avea de adaugat e ca, in cazul in care marginile depasesc forma tartei, lasa-le asa si taie-le la sfarsit, deoarece se mai micsoreaza la copt.
Gata copii, puteţi ieşi în pauză :))
Tags,
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (34)
  1. c1ufulete says:

    Doamne cat as fi vrut sa iti incerc tarta cu lamaie and stuff, da nuuuu am ramas la muffins si ce am mai luat eu pe acolo
    in alta ordine de idei i want pumpkin pie so baaad , it`s my favourite!

  2. Teo says:

    ce simpatice sunt formele alea de tartelete. sunt din ceramica? ca sa isi pastreze forma frumoasa de tarta, el pun un inel de staniol de jur imprejurul formei. cheers ;)

  3. Thank you thank you thank you!!!
    Acum pot sa fac in sfarsit reteta aia de “American Pie” pe care am gasit-o acum 100 de ani pe net. Parca mi-ai citit gandurile :*

  4. Zazuza says:

    super multam, chiar planuiesc o tarta zilele astea! cooking frenzy, here I come :))!

  5. Andreea says:

    haloo :) o intrebare ce nu are legatura cu tarta :) ai idee cumva ce inseamna mai exact baking cocoa powder , am cautat si am gasit eu niste explicatii, dar ai idee in magazinele noastre cum as putea gasi-o? :) merciiii

  6. Ciuleandra says:

    Buun, o incercam musai! Numai ca acum am intrat sa caut ceva bun, usor, preferabil fara carne, sa gatesc in seara asta..

  7. Nicoleta says:

    Gatesc si eu cu placere, dar blogul tau e hrana adevarata.. pentru creier.

  8. Anonymous says:

    In week-end fac una in mod sigur! :D
    Insa, te rog nu uita de banana bread!! :( Am gasit ceva pe net, dar vroiam sa ma ghidez dupa a ta :((
    Si ne-ai promis ca o sa o postezi :P
    Poop

    Simona

  9. acidtrix says:

    doamna educatuare, mishu a zis ca aluatul lui e mai bun decat al meu !!!

  10. Mazilique says:

    @teo – sunt din ceramica, da :) nu sunt ele pentru copt, dar pentru ca nu încing cuptorul prea tare, nu se intampla nimic rau :)

    @diana ciobanu @ zazuza – ma bucur tare, nu aveti pt ce

    @andreea – cred ca e vorba de cacaoa de gatit. deci ce gasim noi de cumparat la supermarket (recomand olandeza)

    @nicoleta – multumesc

    @simona – nu-nu, nu uit :)

    @acid – (unless this is some kind of a dirty joke, sa-i spui lu’ mishu ca eu nu am vazut aluat facut de manutza lui pana acum, asa ca sa produca ceva pentru jurizare ;)

  11. Zazuza says:

    deci chiar am comis-o :D!

  12. Mazilique says:

    si umplutura? cu ce? :)

  13. Zazuza says:

    cu mere si zahar caramelizat. my very own tarte Tatin :D! yeeeeeeeeee!

  14. Alyna says:

    S-a intamplat ceva cu pozele minunatele! Nu le pot vedea si sufar nespus!!

  15. Anonymous says:

    salut, spune-mi te rog unde gasesc si eu forme mici de tarta:) mersi

  16. Am reusit!!!
    Mi-a iesit super si am fost foarte apreciata ;). Am facut American Apple Pie si am servit-o cu inghetata de vanilie. Multumesc mult :*

  17. Eliza says:

    Bua, am si eu o intrebare de incepatoare :-p Cum scoti tarta mare din forma apres le baking? A mea ramane lipita si daca o tai cu cutitul stric teflonul. Visez sa scot tarta intacta din forma si sa o afisez spre admirare pe platou. E humanly possible? Thanks, love your blog!

  18. Mazilique says:

    eliza – pai poti incerca sa ungi forma cu unt si apoi sa o pudrezi cu faina, inainte de a pune aluatul. si hartie de copt ar merge, dar e mai complicat de asezat. si sa-ti cumperi o spatula pt scos tarta din forma ;)

  19. Eliza says:

    hey, multumesc pentru raspunsul prompt. I’m not trying to be one of those annoying complaining people [i’m just obsessed about cooking], dar mereu ung cu unt si dau cu faina si am si o spatula din-aia de teflon din silicon. numai ca forma de tarta e ondulata si spatula e lata si nu intra ca lumea, iar daca insist, aluatul mai repede se faramiteaza decat sa se desprinda cuminte. dar mi-ai dat cateva idei: poate e tava de vina/poate e aluatul de vina. Voi incerca reteta ta, cu tot cu hartie pentru copt. Tu reusesti sa scoti tarta intacta din forma? Cum faci, mai exact, mai ales cand e plina cu o umplutura minunata, eventual gooey and squishy? scuza-mi te rog insistenta, but it’s so frustrating and you reeeeeally look like you know what you’re talking about. kisses, have a great week!

  20. Mazilique says:

    reusesc… cu grija. si daca nu, o tai (cu riscul de a zgaria tava, indeed… :-/) imi pare rau ca n-am un raspuns mai concret.

    ce mai poti incerca e sa folosesti o tava din aia cu fundul detasabil ;)

  21. Eliza says:

    hey, thanks a lot for taking the time to answer. cred ca am gasit o solutie aici

    http://www.gastrodeluxe.ro/detail/54/3992

    cu multe alte nebunii decadente aici for my cooking OCD

    http://www.gastrodeluxe.ro/list/54

    thanks again – i might return with some more questions on your recipes, you food blog is my new fave. Hope that’s ok + congratulations on everything,
    Eliza

  22. Thanks for sharing this wonderful blog.

  23. tarta cu lamaie este geniala! multumesc pt reteta

  24. Monica says:

    @eliza hey, forma de tarta cu margine detasabila gasestila Ikea. Eu am una si deja am incercat-o pentru delicioasa tarta!

  25. Scufa says:

    E super buna !!! si blogul e foarte tare !!! like Mazi !!!

  26. essay says:

    very interesting article! I will follow your themes.
    Can I subscribe to your posts on Twitter or on your Facebook profile?

  27. Fiind o reteta 1:1 Gordon Ramsay consider ca e normal sa se precizeze. In orice caz, aluatul este perfect pentru tarte…

  28. @dragos – nici eu si nici gordon ramsay n-am inventat aluatul de tarta :-) sincer, habar n-am de unde e reteta, au trecut niste ani de cand am postat-o

  29. Rodette says:

    wow..perfect! merita incercat cat mai curand!!!

  30. andreea says:

    pot sa bag la congelator tava cu aluatul pana a 2-a zi ?:D

  31. De ani de zile fac aluatul asta pt tarta. Sa fie vreo 5 cred. Intr-un an de Craciun am copt 5 tarte cu mere pt ca gasca mea le-a topit instant cu inghetata de vanilie :))) De 2 ani sunt in Creta, prietenul meu grec e innebunit dupa ea. Am mai incercat si alte retete de aluat din curiozitate dar niciunul nu a fost la fel de bun. Absolut toata lumea adora tarta cu mere aici asa ca multumesc mult pt reteta si inspiratie!

Raspunde la Anonymous
Follow on Instagram