Paste aglio, olio e pepperoncino – AOP
22 Dec 2009, Cristina Mazilu
Adica cu usturoi, ulei si ardei iute (si, in reteta mea, intotdeauna cu muuult patrunjel)
Sunt niste paste simple-simple, gata in maxim zece minute. Sunt printre preferatele mele, asa ca saptamana trecuta am mancat aproape daily. Freak, yes :)
Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste, se adauga pastele care se fierb al dente – intre 7 si 11 minute, depinde de model.
Intre timp se curata cativa catei de usturoi. Cat mai multi, daca-i dupa mine – the more, the merrier ;) Apoi se taie cat mai marunt.
Se incinge niste ulei de masline intr-o tigaie. Cam cateva linguri, cat sa poata acoperi apoi pastele. Se arunca usturoiul* in cratita si se lasa doar putin – nu vrem sa prajim usturoiul, ca se face amar si deja e altceva.
Peste se arunca si pastele care intre timp au fiert si au fost scurse de apa. Se amesteca si se mai pune ardei iute – uscat sau proaspat, taiat marunt.
Plus patrunjel in disperare, if you fancy. Se amesteca si se mananca cu maaaaare pofta.
*in varianta alla milanese se adauga la prajit, odata cu usturoiul, si firmituri de paine. sa tinem cont de faptul ca asta e, in mod traditional, un fel de paste caracteristic unei regiuni sarace (pana de curand) a Italiei, Abruzzo.
misto ca ai usturoi de calitate, de pamant bun adica.
ma chinuiesc sa dau de usturoi bun in irlanda, noroc ca uneori mai imi provine din romania. am gasit ceva organic in tesco, insa nu e ca ala de la tara de la calarasi, de la bunici :(
eu folosesc mai nou usturoi la orice, in curind (tot astept si astept si astept sa lansez noul site) voi prezenta niste retete inedite pe baza de usturoi. sper mai devreme de iulie 2010 :(.
pina atunci, iti invidiez usturoiul, arata prea bine.
usturoi + patrunjel = heaven on a plate :))
@cristi – daca ai sti ce cearta am tras cu niste prieteni care m-au comentat ca n-am cumparat usturoi din ala chinezesc, de supermaket, doar pentru simplul motiv ca “se curaţă mai usor”. huuuo :p
@leti – totally agree ;)
Geeeeez, noi (Mishu & I) facem cu usturoi (evident), Peperoncini Picanti alla Callabrese (adusi in valiza din Italia, arata ca niste gogosari in miniatura si ii mananc si goi) si parmezan, cam atat. Patrunjel?? Am sa incerc. Arata bine de tot! ;-)
uite, astia sunt za peppers, dar sunt sott’olio: http://www.southernexposure.com/Merchant2/merchant.mvc?store_code=SESE&screen=PROD&product_code=46514 :D sunt minunati si as vrea sa ii pun eu singura dar inca nu stiu cum…
@flo – dap, stiu ardeii. sunt minunati. dar daca gasesti seminte pe undeva, se pot pune. daca-mi amintesc corect, tatal meu a incercat si i-a iesit schema ;)
what a dad u have :D
only the best ;)
Preferatele mele si ale jumatatii mele. AOP. Prescurtat de catre jumatate. Cu balele de rigoare .. Eu la tot ce ai pus tu adaug lately si niste jumatati de rosii cherry.. Daca vrei poti sa vezi reteta mea pe http://sarea-in-bucate.blogspot.com/.
Si cum eu intru deja in vria pregatirilor si nu stiu cand voi mai da o tura pe aici: Craciun Fericit, Mazi!
yup, AOP works great cu rosii cherry. ba si cu pomodori secchi ;)
Yummy…nu am incercat niciodata cu patrunjel. Thanks for sharing!
ok dupa atata vreme am facut intr-un final cupcakes, cu forme homemade k nu dispun de vehicul pentru a ma deplasa la centre unde sa gasesc asa ceva, deci nu sunt foarte frumoase dar sunt foarte gustoase:D For a first try they`re awsome :D De asemeni nu am avut nici brizbrizuri sa pune deasupra asa ca am incercat cu cate o feliuta de banana:D. M-am gandit ca ti-ar placea sa vezi o poze :D Have a very merry christmas*hugs*
http://www.facebook.com/photo.php?pid=69984&id=100000175797449#/photo.php?pid=161515&id=100000175797449&fbid=106102786072247
Craciun fericit! Sanatate, multe impliniri si dragoste!
i totally just made this, nu mai auzisem de versiunea cu breadcrumbs. ce crocant, ce surpriza! it’s like paste aglio, olio e pepperoncino’s sexy older brother! awesome this recipe, chef m.!
visez la pastele astea de cand ai postat reteta si azi am ajuns sa le fac… delicios!! multumesc :)
ps. am pus si rosii cum zicea cineva mai sus, si patrunjel in disperare :) data viitoare pun si mai mult usturoi (n-am avut decat o capatana si parca nu s-a simtit)
Paste aglio, olio, pepperoncino, patrunjelino :P
Mi-a trebuit o veme sa ma hotarasc sa le fac pentru ca in general imi plac pastele cu un sos mai consistent, nu chiar asa de simple, dar azi le-a venit randul si sunt delicioase! Era ideal, desigur, daca nu scapam un pic prea mult peperoncino :D In loc de patrunjel am pus busuioc proaspat tocat din ghiveci, dar data viitoare e randul patrunjelului.
Maine am in plan porcul cu sos de ardei si poate si checul cu zmeura daca gasesc in piata ingredientul esential.
Si da, imi plac retetele tale de mor, mai am cateva pe lista scurta :)
way to go! sa stii ca in loc de zmeura poti pune in chec afine :-)