Pate foaaarte fin, aromat cu busuioc, vin si stafide
Odata ce-am facut si mancat pateul asta, n-o sa ma mai pot intoarce niciodata la alea din magazin (nu ca as fi fost mare consumator, dar ma mai izbea pofta from time to time).
Nu am facut niciodata pate in casa si nu stiu de ce aveam impresia ca e o chestie super complicata – ca si cum ai face toba sau carnati homemade :)) Absolut gresit, e gata in maxim 20 de minute, fara prea multa complicatii.
Cumperi o caserola de ficat de pui – e cam 400-500 de grame. Intr-o tigaie, topesti cam 60 de grame de unt si prajesti ficatul vreo 5 minute. Cand e aproape gata, adaugi un catel (sau doi :)) de usturoi si niste frunze de busuioc si mai lasi 1 minut pe foc.
Intre timp iei cam 100g de stafide, le pui intr-un castronel si le acoperi cu vin (alb sau rosu, dulce de preferat, dar merge si mai sec) si le bagi 3 minute la microunde, pe high. Ofc, poti sa le pui si intr-o tigaie pe foc si sa tii pana ce absorb vin si se maresc.
Acestea fiind zise, ficatul prajit se baga in robotul de bucatarie cu tot cu sucurile, grasimea usturoiul si busuiocul din tigaie si se mixeaza pana iese o pasta omogena. Se adauga 100ml de smantana lichida de gatit si 2 linguri din vinul in care au stat stafidele, apoi se mixeaza pana ce compozitia e super fina, lucru care se intampla aproape instant.
Acum pasta o poti pune intr-un castron si o bagi la frigider (se pastreaza 2 zile in frigider si 1 luna in congelator), dar daca vrei sa-ti iasa ca-n poze, mai exista un pas – alegi un castronel cu o baza mai larga, il tapetezi cu folie alimentara (va fi mai usor de rasturnat), presari un strat de stafide la baza, apoi torni pasta de pate si, desigur, bagi la frigider. In cateva ore se va intari si va fi gata pentru a fi servit. Atunci trebuie sa rastorni castronul intr-o farfurie. Mai ramane doar sa gasesti si o bageta cu coaja crocanta sau niste croissante proaspete. Pam pam :)
arata yummissimo :)) btw, cred ca merge perfect si cu vin de porto, iar la final un strop de balsamic cu smochine sau cu caramel, din ala de la Oliviers & Co :))
Suna delicios,singura problema e ca urasc stafidele,sunt practic struguri morti :) Cred ca o sa le inlocuiesc cu masline verzi (dar nu le mai pun in vin)
@florin – nu doar arata, chiar este!!! ai dreptate cu recomandarile, da’ am terminat vinu’ de porto. btw, ieri am fost la Oliviers & Co ;) teh shit!
@elisa – uf, pai scoate stafidele, dar sa stii ca masline verzi nu prea merg. pateul se preteaza la ceva dulceag, iar maslinele verz sunt acrisoare. incearca cu dulceata de smochine!
mersi,ai dreptate.vezi,de-asta esti tu redactor la good food si mie imi iese lasagna in forma de triunghi :)
da… ale mele ies toate in forma de inimioara :-&
:)))))))))))))))))
in apararea mea pot sa spun ca era un triunghi echilateral :))chiar nu e dragut sa razi de un moment dramatic din viata unei persoane.
@elisa – nuuu, ai inteles gresit. eu radeam de momentele dramatice din viata mea, in care imaginatia o ia razna, iar omletele iau forma de inimioara ffs :p
glumeam,iti dai seama ca daca nu ma amuzau esecurile mele rasunatoare in bucatarie,nu le-as fi postat pe net :) off-off topic, te uti la jamie oliver’s food revolution?
Ma delectez zilnic cu postarile tale, asta m-a izbit destul de tare incat trebuie sa comentez. Asa de usor poti face pate?!!! Si eu tot la ceva complicat ma gandeam. Hai ca mi se pune pateu’ si mie si ma duc sa fac :) Are ceva daca renunt la stafide?
@ana b – eu zic ca e pacat sa renunti la stafide. zic ca poti incerca cu, si daca nu-ti place, dai la o parte. de ex, mie imi pare rau ca n-am pus mai multe stafide!!! :p
@elisa – inca n-am apucat sa ma uit, but i’m on it ;)
Pai nici nu sufera comparatie cu pate-ul de la magazin, ala are 15%ficat, restul bucati de prin capul porcului si alte gume guar. Si eu il fac destul de asemanator, diferenta e ca arunc si niste pestisori de ceapa in tigaie, la urma putina nucsoara si niscaiva cognac. E buna si varianta cu ciuperci de padure, trase in putin unt, fara stafide de data asta dar cu bucatele de castraveti in otet, din aceia dulci, cum se pun in Ardeal, uitati pe acolo de austro-ungari :)
Ms pt sfat Mazi, sa stii ca o sa-ti urmez sfatul, daca-i cu stafide atunci asa o sa fac. Astazi eu am facut supa de ceapa si desi suna ciudat pt gustul meu tot am incercat. Nu ma asteptam dar… am primit cate un 10 de la toata lumea care a mancat/gustat, asa ca nu ma mai feresc de ce-mi suna ciudat sau mai putin romaneste. Incercati supa de ceapa, nu veti regreta.
Mmm, ce fin arata, inseamna ca ai un robot super tare. Eu am facut o data pate acasa si a iesit cam zgrunturos.
@anonim – e fin pentru ca am pus smantana. altfel iesea mult mai dubios :-/
hmmm…..eu fierb ficatzii cu ceva legume (ceapa ,morcove si din astea..)….si il amestec cu multe condimente si mustar.
plus : are consistenta de pateu din start,fara dat la frigider.
minus: nu are stafide :)))
draga mea,
ce am gresit de mi-a iesit pateul maro si nu rozul acela frumos?
@talida – ai prajit ficatul prea tare? ce condimente ai folosit? ai pus smantana? hmm..
nu prea stiu ce sa-ti spun pentru ca asta a fost oricum prima data cand am facut si eu pate :p
da’ intrebarea e: a fost bun la gust? :D
am prajit ficatul…nu prea tare, zic eu, dar eu stiu? era cafeniu cand l-am terminat, nu mari maro c cafeniu… si am pus smantana….oricm alb cu cafeniu da bej nu roz….;)))
a fost bun…putin dulceag…dar bun sotul m,eu a dat gata doua castronele
sa las ficatul numai sa se coaca putin? pana prinde crusta la exterior?
am facut o data, a iesit bestial de bun, efectiv nu te poti opri din mancat, ca la seminte :-))
atata ca n-am fost lamurita ce se intampla cu atatea stafide (in afara de decor, dar acolo intra putine), asa ca am mixat cu restul o buna parte din ele…. well, a fost extra bun. Dar it’s just me- mie imi plac combinatiile carne-dulce.
Paunita
Mai nene , si mie mi-a iesit maro-caca-niu … Cum fac sa-i dau mai multa culoare ?
@studentul – poate mai mult vin ;)) dar gustul are vreo problema? ca daca nu.. eu zic sa trecem peste culoare :)
Gustul e super bun . Am dat pe spate fetele cu pateul :)) Dar totusi , vroiam sa aiba si acea culoare din pozNe
Wow .. pateul asta ar trebui sa se numeasca “i’ve just died and gone to heaven pate” :))) am incercat retea astazi si este f bun… atat de fin .. aproape ca un mousse si extrem de aromat. Se face super rapid si dupa ce mi-am pus pe piept ficateii am inteles de ce trebuia sa-i pun in blender :D si nu sa-i pasez cu mixerul vertical :D
@andreea – :))) am citit de doua ori propozitia cu “mi-am pus pe piept ficateii” – vizualisam chestii dubioase :p glad u liked it ;)
Andreea, merge si cu mixerul vertical, dar ca sa nu pui ficateii pe piept, imbraci castronul in care prepari pateul intr-o punga pana se paseaza putin bucatile de ficat.
L-am facut si eu impreuna cu cumnata mea si vreau sa va spun ca a iesit exact ca cel prezentat de gazda noastra!! Noi i-am adaugat si putina salvie uscata. Pus pe paine prajita pe placa si garnisit cu castravete la otet e o nebunie!! :)) Mazilique, sa stii ca am pus la favorite blogul tau
@anonimm- glad to hear it ;)
Am incercat si eu reteta, dar in loc de stafide am pus la sfarsit ardei gras si ciuperci; a iesit bun, doar ca o mica tenta de amareala. O sa mai caut sa vad cum as putea scapa de ea data viitoare.
Multam pentru reteta :)
@mircea – nu praji ficatul prea tare. si incearca cu stafide, e o combinatie geniala. totally love it!
O sa incerc! am luat si o “conserva” de la market, cu pate de gasca (sau rata) cu cognac si portocala; interesanta combinatie; asa ca data viitoare sigur bag si stafide :)
sa nu uit un praf de sare in blender…
@monica – ai dreptate! si eu mai uit de sare :p
Buna
Am si eu o problema:tot caut smantana lichida si nu gasesc :((…unii chiar se uita chioras cand ii intreb :)))
Plssss….help!
Merci!
incearca sa le cer ‘smantana pentru gatit’, sau ‘smantana pentru frisca’
;)
L-am facut ieri..sincer nu mi-a placut combinatia cu stafide.Eu sunt dependenta de iute…nu m-a prins amestecatura de carne cu chestii dulci.Pana la urma l-am mancat cu conopida murata si gogosari in otet.Asa da!O sa-l mai fac si o sa-i pun mai mult usturoi.
MI A IESIT CAM SUBTIRE , CE SA FAC?
l-ai lasat la frigider?
Ador pate-ul de ficat facut de casa. Am incercat mai multe variante de-a lungul timpului, asa ca mi-ar placea sa va impartasesc din secretele mele. Ca sa iasa roz, innabusiti ficateii la capac, doar cat sa se coaguleze sangele. La innabust puteti sa dati ce aroma poftiti, respectiv o foaie de dafin, sau ceapa calita inainte, sau ierburi provencale,cimbru,salvie, piper verde, variatiuni pe aceeasi tema, ca sa nu va plictisiti. La pasarea ficatului, eu pun jumatate de pachet de unt topit, care face pateul mai onctuos si fin. Puteti adauga ulterior ce poftiti, respectiv rosii uscate, ardei rosu, boia iute, ca sa fie picant, masline, nuci caju, ciupercute, verdeata proaspata sau chiar trufe. Se poate drege cu coniac, sau vin masala, dupa preferinta. Daca il faceti pentru copii, puteti pune 2 galbenusuri fierte tari. Obligatoriu la final ii dati finete cu smantana dulce, in nici un caz acra. Nu imi place sa il fierb pentru ca nu iese atat de fin ca cel innabusit la capac. Am incercat sa il congelez, dar la dezghetare nu a mai fost atat de fin. Voi incerca negresit varianta cu stafide data viitoare, pentru ca am constatat ca nu am in casa, insa ma apuc de pate chiar acum!
Dupa atata timp de cand tot caut momentul potrivit….mi-am luat avant si am facut minunea asta de pate. Atat de simplu de executat, dar absolut demential! Uraaaaaaa! Multumesc Mazi!
extraordinar de bun!!!
cu ce as putea inlocui busuiocul? de cand sunt gravida nu-l mai suport, desi inainte il mancam si gol, cu paine prajita (bruschete). de asemenea, sunt putin paranoia cu carnea negatita in sarcina, e de ajuns sa gatesc ficatul doar 6-7 min? sa il tai bucati mici-mici, eventual? nu ma intereseaza culoarea, doar gustul.
@mirunika – poti inlocui cu ce ierburi aromate iti plac. poate salvie? iar ficatul prajeste-l putin mai mult.
[…] mele au fost toate: pateul de pui cu stafide, vin şi busuioc, humusul cu seminţe de pin, kisirul cu rodie, broccoli cu fulgi de migdale şi usturoi, tot, tot, […]
Reteta suna bine si produsul e delicios. Cel mai mult insa a durat descifratul retetei. Pentru asta am folosit pe langa un Webster (https://www.merriam-webster.com/) si ceva pastile de durere de cap (adica “headache”). Ai te rog mila de bietii cititori ca mine, iar pe viitor incearca sa scrii fara abrevieri si numai intr-o singura limba. Daca tii musai sa ne arati cunostintele tale de engleza in fraze romanesti, macar marcheaza cuvintele englezesti cu ceva (italice, ghilimele…); in felul acesta cercetarile lingvistice se vor reduce de la doua la numai o limba iar cititorul isi va reduce numarul de analgezice si se va concetra mai bine asupra retetei.
Eu nu inteleg ce se intampla cu stafidele. Vin pasate in pate sau amestecate? Asta in cazul in care nu optezi pentru varianta rasturnata.
le pui deasupra, nu pasate nici amestecate :-)
Este minunat pateul. Absolut minunat! As vrea sa il prepar pentru fiica mea de 3 ani. Cu ce pot inlocui vinul?
poti sa hidratezi stafidele in apa si sa omiti vinul :-)
cine mai vine aici de 11 ani la rand sa mai citeasca inca o data reteta AIA, ca vine Revelionul si trebuie sa faca pateul ala demential despre care prietenii cred ca e de gasca, ATATA de bun e? PS nu, nici eu nu am mai cumparat pate din comert din 2010, din aceleasi motive, combinatia cu stafide este inegalabila, iar pentru clasici facem oo umplute cu aceasta compozitie, se goleste cate o tava odata. multumesc, Mazilique! pateul tau de ficat si painea cu coaja groasa coapta in ceaun de pe Just Love Cooking au creat o traditie in sarbatorile familiei noastre! <3
Excelent. Am facut si a iesit delicios.