Pui in crusta de sare si usturoi
27 Sep 2010, Cristina Mazilu
Inauguram colectia retetelor de toamna-iarna :)
Nu e obisnuitul pui trantit pe pat de sare si acoperit in acelasi fel. E ceva mai elaborat – dar departe de a fi complicat.
Amesteci 600g sare cu 600g faina si 350-400ml de vin rose sau alb sec. Nu trebuie folosit robotul ca-n poza de mai jos (eu mai tare m-am complicat) – e mlt mai simplu sa o faci tu intr-un vas incapator.

Din amestecul asta se face un aluat, care se intinde frumos pe o suprafata curata si se presara cu usturoi zdrobit sau tocat marunt (eu am folosit o capatana intreaga si as fi pus si mai mult, desigur :)) plus cimbru si ceva ierburi care-ti mai plac (in cazul de fata s-au mai folosit un amestec Nomu Provensal cu lavanda, maghiran, busuioc, fenicul).

Dupa care, puiul umplut in mod traditional cu o lamaie taiata-n doua si o capatana de usturoi, a fost trantit cu pieptul in jos pe aluatul din sare…

…impachetat frumos si intors apoi cu pieptu-n sus intr-o tava incapatoare.

Asa a intrat in cuptorul incins la vreo 200 de grade cam o ora si jumatate. Dupa care a iesit rumen si suculent.

I-am spart crusta cu grija (si un ciocan :))

Si am mancat ghebos. Ce altceva?
Din amestecul asta se face un aluat, care se intinde frumos pe o suprafata curata si se presara cu usturoi zdrobit sau tocat marunt (eu am folosit o capatana intreaga si as fi pus si mai mult, desigur :)) plus cimbru si ceva ierburi care-ti mai plac (in cazul de fata s-au mai folosit un amestec Nomu Provensal cu lavanda, maghiran, busuioc, fenicul).
Dupa care, puiul umplut in mod traditional cu o lamaie taiata-n doua si o capatana de usturoi, a fost trantit cu pieptul in jos pe aluatul din sare…
…impachetat frumos si intors apoi cu pieptu-n sus intr-o tava incapatoare.
Asa a intrat in cuptorul incins la vreo 200 de grade cam o ora si jumatate. Dupa care a iesit rumen si suculent.
I-am spart crusta cu grija (si un ciocan :))
Si am mancat ghebos. Ce altceva?
Crusta se mananca?
nu, totusi e prea multa sare :p
Interesant! Am sa incerc in weekend.
imi place mult blogul. spor la treburi si la scris. pentru inspiratie, poate vrei sa citesti si http://www.101cookbooks.com/index.html altul din preferatele mele. ciaao
o, dumnezeule!
m-am gandit ce sa mai scriu in continuare si intre timp mi-a mai scazut entuziasmul: daca patesc ca la copanele cu prune si ceapa, sa ma extaziez in fata pozelor care promiteau orgasme culinare si sa ma dezumflu in fata rezultatului final?
pe scurt, esecul se traduce printr-o zeama dulce si calda in care pluteau bucati fierte de prune… tb sa-l mai las la cuptor cumva? n-ai putea, te rog frumos, sa detaliezi, pt. persoanele ca mine (adica pline de entuziasm, dar lipsite de orice simt al bucatariei) exact cat sa-l las si la ce temperatura? eu programasem cuptorul preincalzit la 200 grade, fara rumenire, 60 min. tu ai zis “vreo ora” si m-am gandit ca asta inseamna…
love ya!
in tava nu ai pusnimic> ceva ulei?
nimic-nimic :)
multumesc frumos, fac si eu maine, sper sa iasala fel de bun cum pare cel pregatit de tine!
sigur va fi. sa ne povestesti dupa ;)
cu siguranta voi povesti, daca imi ies si pozele cat de cat pon si pe blog cu trimitere la tine, ca de fiecare data :)
delicios, intr-adevar, puiul! :)
Multumesc pt reteta,maine pun pe blogul meu intreg articolul inclusiv trimiterea la tine!
Reteta ramane pe lista de “gateli” cu repetitie
NB
Pare f interesant, dar nu am inteles un lucru, la umplerea puiului, se puna capatana intreaga, fara a se zdobi?. Eu asa vad in poze.
@fanel30 – exact. capatana e intreaga, nezdrobita, nedecojita :) trust me, e ok :)