Rulada din piept de porc coapta incet

21 Oct 2010, Cristina Mazilu

Photobucket
Totul a inceput simplu, cu o vizita la Auchan pentru ca am auzit ca acolo au tavi de tarta cu fund detasabil (indeed, 15 lei, get it while you can, eu mi-am luat 3 bucati :)). Nu prea-mi place hypermarketul asta, ca de altfel mai niciunul, dar tre’ sa recunosc ca de acum o sa le port o vesnica simpatie, pentru ca, dupa ce m-am holbat in vitrina de la macelarie, am dat peste un nene francez, sef pe acolo, care a fost suficient de amabil cat sa-i cante in strune nebunei: l-am trimis in misiune sa-mi caute o bucata mare de piept de porc. Dupa care l-am trimis inapoi cu ea, sa mi-o dezoseze (puteam si eu sa fac asta acasa, but why bother). Apoi am zis cel mai satisfacut merci de care am fost in stare si am plecat acasa cu traista plina.

In bucatarie am desfacut animalu’ si l-am pus sa astepte…
Photobucket
…cat eu am prajit 2 minute, intr-o tigaie uscata, 1 lingurita de boabe de piper negru si 2 linguri de seminte de fenicul. Pe care le-am pus apoi in mojar si le-am batut bine cu niste sare de mare, cimbru si cativa catei de usturoi (nu intrebati cati, ca eu intotdeauna pun exagerat de mult :)) plus doua linguri de ulei de masline.
Photobucket
Cu pasta obtinuta am manjit bine animalul’ (doar pe partea cu carne – cea cu soric a avut parte de alt tratament ;) si l-am bagat la frigider cateva ore (peste noapte works even better)
Photobucket
Cand a fost vremea, l-am scos afara, i-am mai pus niste cimbru ca sa fiu sigura si l-am rulat & legat cu sfoara intr-un fel de rulada
Photobucket
Pielea i-am frecat-o apoi bine de tot cu sare grunjoasa si ulei de masline, am pus monstrul intr-o tava si l-am bagat la cuptorul incins (sa zicem 200g) vreo 20 de minute, cat sa get the juices flowing.
Photobucket
Apoi l-am scos, am invelit toata treaba in folie de aluminiu si l-am trecut inapoi in cuptor, cu focul dat mic (160 de grade) unde l-am si lasat vreo 3 ore.
Cand si timpul asta a trecut, am dat jos folia, am stors o jumatate de lamaie peste soric si l-am mai bagat juma’ de ora la cuptor ca sa se rumeneasca si sa se faca crocanta pielea. Slurp. Din cand in cand il intorceam de pe-o parte pe alta, sa iasa uniform.

In final, porcul s-a trezit pe masa langa un munte de piure amestecat cu patrunjel si niste muraturi crocante. Ba chiar am pus deoparte si niste sos din cel lasat de animal in tava, pentru ca cineva se temea ca va fi prea uscat. Ba pe naiba! A fost chiar cel mai fraged porc pe care l-am mancat ever – efectiv ti se topea in gura. N-a mai fost nevoie decat de un rose sec si usurel, to wash it down.
Photobucket
PS – la masa asta am mai facut si o tarta cu mere. era sa murim :))
Si sa nu uit – toata distractia costa cam 6 lei/ persoana. Cu tot cu garnitura, dar fara muraturi ;) Alea au fost din productia familiei. Porc ieftin si buuun
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (16)
  1. Mihai says:

    Yummy… ai grija cu tavile alea de la Auchan. Am luat si eu mai demult si cand am facut o tarta curgea din tava intr-un mare fel… Preventiv, cand le vei folosi prima oara, mai pune o tava dedesubt si urmareste cuptorul pentru 20 de minute.

  2. Mazilique says:

    @mihai – too late, a curs deja sirop de mere cu scortisoara – s-a facut un caramel deosebit in tot cuptorul :)))

  3. hadean says:

    vaaaai! sunt mândru de tine, ca și cum aș avea vreun merit:-)). te felicit din toată inima:-).

  4. Mazilique says:

    @hadean – sfatul bun face soricul crocant ;)

  5. Ciuleandra says:

    Si chimen? Nici pic de chimen? Eu cred ca am facut o fixatie pentru chimen – porc. Porc – chimen. Fac si eu ce-ai facut tu (daca gasesc un francez amabil sa ma ajute cum ai gasit tu ..) Dar pun chimen musai. :-))

  6. Vlad Marcu says:

    Mazi de unde ai tu acel mojar frumos :D eu tot caut dar in afara de mojare din lemn si ceramica nu am gasit altceva

    Vlad

  7. Mazilique says:

    @vlad – e de la ikea, din marmura

  8. Dan says:

    bai, rulada asta se cheama porcheta, am citit io pe internet (si intr-o vreme aveau de vanzare la magazinu preferat… da’ era scumpa rau, mai bine faci acasa indeed)

  9. Mazilique says:

    @dan – porcheta! da, ai dreptate. si indeed, acasa iz best ;)

  10. Mihai B says:

    @Vlad – Iti recomand un mojar de metal. Eu am unul mai vechi, farami orice cu el repede si cu Zgomot :P

  11. Florin says:

    am prestat si eu in seara asta (incepand mai de pe la pranz :)) porchetta si a iesit foarte bine, minus soriciul crocant, care n-a vrut si a ramas oarecum moale si destul de lipicios (eu ii suspectez pe aia de la Carrefour ca au adus porc cu sorici defectuos, plus ca avea o stampila rosie pe el :)). in rest, la marinada am mai pus five spices, chimen macinat si niste ulei de masline infuzat cu trufe, sa fie :)

  12. Michelle says:

    Fooooarte buna! Mi-a iesit din prima :p am lasat-o peste noapte la frigider unsa cu arome…mmm delicioasa a iesit! mersi de reteta!

  13. Anonymous says:

    Bre, daca ai lasa naibii romgleza asta stupida, ai avea mai mult haz. Macar scrie “brother”, nu “bother”. In plus, nu sunt foarte convins de condimentele de pe la interior si nu stiu de ce n-ai crestat (eventual in patratele, pentru a o face crocanta) partea de la exterior.

  14. @anonim – dar nu mai bine te duci tu pe un blog unde cineva scrie cum vrei tu si pe mine ma lasi sa fac ce-am chef? mie mi s-ar parea cel putin rezonabil

  15. Anonymous says:

    Ai dreptate. Prostul nu e destul de prost daca nu e si agresiv, asa ca ramai sanatoasa cu spiritele tale de gluma bune pentru coaforul din colt. Vezi ca reteta e proasta!

Comenteaza
Follow on Instagram