Esential in bucatarie, plus ceva maruntis

06 Jan 2011, Cristina Mazilu

Photobucket

De curand am primit cateva mailuri in care eram intrebata ce ar trebui sa aiba omu’ la bucataria lui. Cratite, oale, ulcele, robotei si alte cutite. Si daca tot urma sa dau un reply, m-am gandit s-o fac in public si-n gura mare, ca poate mai sunt si altii chinuiti de intrebarea asta. Nu ca as aduce cine stie ce lumina in toata problema, da’ macar am cateva idei de chestii pe care sa dati banii daca n-ati facut-o deja :))

Deci sa trecem la lista.

MUST HAVE

Pai nu exista asa ceva, daca pornesti de la premisa ca oricum te descurci cumva si nu ramai nemancat. In New York Times a aparut un interviu precedat de o poza soc cu Mark Bittman (acest guru al bucatariei, care a scris How To Cook Everything, care e un fel de biblie pentru mine), care sta in bucataria lui mica-mica si povesteste cum nu are loc in casa de un robot de bucatarie. Deci sa ne fie invatatura de minte.

Dar altfel, am avea nevoie de:

  • cutitul bucatarului – adica ala de vreo +20cm, cu lama lata. daca ar fi sa aleg un singur cutit, ala ar fi the one. se gasesc si ieftine la Ikea, si tot felul de smecherii la Fusion Tehnique si Kitchen Shop. eu am un Henkels primit de la Acid & I love it ca-n prima zi.
  • tocator – the bigger, the better. din lemn sau plastic. cele din sticla, marmura sau bambus sunt frumoase, dar iti strica cutitul. daca cumperi un fund de lemn, bine-ar fi sa-l tratezi cu un ulei special (gasesti la Ikea – 19,9 lei), pentru ca straturile de lemn incep sa se desprinda dupa mai multe spalari. de asemenea, foloseste un tocator separat pentru carne, pe care asigura-te ca-l speli bine de tot, ca bacteriile nu-s misto
  • plita – eu o prefer pe aia cu gaz. or fi cele din ceramica, cu inductie etc mai smechere, mai usor de folosit si mai ales de curatzat, dar eu una vreau sa vad cat de mare e flacara. there, i said it!
  • cuptor – the bigger, the better – eu asa cred, mai ales dupa o noaptea in care am copt 324 de cupcakes (da, o sa aduc vorba de asta de fiecare data cand mi se ofera ocazia sau mi-o creez singura :))
  • cantar – fara un cantar, prajiturile risca sa iasa dubios, pentru ca, de cele mai multe ori, ai nevoie de cantitati exacte, nu de aproximatii din ochi
  • cartea How to Cook Everything a lui Mark Bittman – inainte sa te aventurezi in retete elaborate de pui marinat in lime cu usturoi negru, rodie si cartofi dulci deshidratati pe pat de muguri de soia cu reductie balsamica, e bine sa stapanesti retetele de baza, pentru ca apoi poti sa-ti creezi propriile jonglerii. evident, biblioteca mea de carti de bucate e mult mai mare si am impresia ca nu pot trai fara noul Gordon sau Jamie sau Ottolenghi, dar asta e alta poveste :))
  • linguri de lemn – le iei din piata. ca sa nu zgarii teflonu’. asa mi-a zis mama. nu se incing cat lucrezi cu ele, sunt longevive
  • boluri – amesteci in ele creme, aluaturi, salate, compozitii de tot felul
  • razatoare – un morcov pentru supa, un mar pentru placinta, hrean pentru rasol
  • foarfeca de bucatarie – o sa ai nevoie, trust me
  • tel – dub forma de para, pentru batut albusuri si amestecat omlete
  • cana gradata – macar pentru lichide. preferatele mele sunt Pyrex, dar nu prea le gasesc prin .ro

Oale & tigai

  • oala mare – iti trebuie una ca sa faci ciorba, supa, sa fierbi paste, cartofi, merge si pentru o tocana, un boeuf bourguignon
  • tigaie pentru sotat – cu peretii mai inalti (intre 6 si 10cm) in care faci baze pentru supe, risotto, sosuri de paste, ba chiar si-o tochitura moldoveneasca daca te enervezi :))
  • cratita mica – buna pentru facut sosuri, topit unt
  • tigaie medie, antiaderenta – pentru omlete, clatite si alte prajeli rapide

In ceea ce priveste materialul din care-s facute tavile si tigaile mi-e greu sa ma pronunt. Eu gatesc cu orice am la indemana – am Tefal-uri cu punct thermo care nu se inroseste niciodata (parerea mea :p), wok de la Ikea, tigai ordinare din facultate, altele care erau ieftine si dragute, un GreenPan de care-s multumita, una de fonta si tot asa. Dar lumea mai isteata decat mine zice ca fonta si cuprul sunt mama si tata tigailor, asa ca o sa-mi cumpar si eu cand o sa cresc mare :)


Tavi
  • tava mare – cum e asta de la Ikea. incape in ea si-un picior de porc intreg, dar merge si pentru cartofi la tava, pui la cuptor, dorada in crusta de sare – pretty much anything you’ll need. plus ca are si un gratar incorporat si crede-ma, o sa-l folosesti, de exemplu la rata la cuptor, ca doar nu vrei sa-ti balteasca in grasime
  • tava de paine – adica aia in care poti face si paine, si cozonac, ba o banana bread, poate un pandispan. de exemplu.
  • tava rotunda pentru tarta – daca are si fundul detasabil, e si mai bine. ultima data am vazut la Auchan cu 15 lei
Electrocasnice
  • mixer – toata lumea stie ce-i cu el, clar trebuie unu’
  • blender de mana/robot de bucatarie mic – cum e asta sau asta. o sa fie folosit foarte des, merita investitia
  • storcator de citrice – pentru fresh de portocale si lemon curd, doh :)
EXTRAOPTIUNI
  • tagine – pentru fitze marocane. cel mai bine e sa-l cumperi de la ei de acasa decat de la noi, ca aici sunt ridicol de overpriced
  • tigaie grill – mai prajesti o paine, mai faci un burger, niste legume. e bine :)
  • wok – ieftin e ok. ia-l pe ala de la Ikea, dar nu uita ca trebuie “seasoned” – adica uns cu ulei si incins pe foc pana fumega. apoi go stir-fry!
  • tigaie pentru paella – inca n-am, dar sigur imi trebuie :))
  • tava de muffins – need i say more?! se gasesc la metro, real, selgros.
  • tava dreptunghiulara – pentru traybakes, cum ar fi brownie
  • sita – e buna nu doar pentru scurs pastele, dar si pentru sosuri, supe, creme – le va da o minunata textura fina
  • peeler pentru decojit – chiar nu vrei sa folosesti altceva pentru cartofi, morcovi, pastarnac, castravete etc. plus ca te ajuta sa obtii fasii subtiri de parmezan sau alte chestii care se preteaza.
  • termometru de carne – ca tre’ sa fii sigur ca nu iese puiul uscat si vita talpa
  • timer – adica din ala care face tzrrr ca sa nu ti se arda mancarea pe care tu altfel o uitai in cuptor. pe mine ma salveaza daca nu-l ignor :))
  • tava rontunda cu fund detasabil – pentru torturi. daca faci des, investeste in doua, ca sa mearga blaturile mai repede
  • stative pentru racire – adica un grilaj din sarma, bun pentru pus fursecurile la racit, blaturile de tort etc.
  • planseta de marmura – buna pentru lucrat cu ciocolata sau alatul foietaj (care are mult unt si nu tre’ sa se topeasca). cumparati din Valea Cascadelor, nu din vreun magazin specializat, ca nu merita banii
  • mojar si pistil – de marmura de la Ikea sau din piatra din locuri mai smechere, e bun pentru condimente, ierburi si alte arome care trebuie declansate si facute pasta
  • sucitor – pentru intins aluatul, nu pentru aplicat corectii consortului :))
  • forme pentru taiat fursecuri – ofc, poti folosi si o gura de pahar, dar daca insisti ca-ti trebuie inimioare sau braduti, go for it :)
  • pensula – pentru intins ou batut sau smantana sau mai stiu eu ce pe marginea tartelor, pe saratele, pe diverse
  • spinner pentru salata – nush cum ii zice la noi, dar e o centrifuga in care vanturi salata dupa ce-ai spalat-o
  • cos de bambus – ieftin, pentru gatit la aburi
  • vas pentru bain-marie – am gasit tot la Ikea. very useful, nu-mi mai aluneca toate castroanele din cratite cand topesc ciocolata :)
  • robot de bucatarie – face aluaturi, taie felii, taie cuburi, mixeaza, amesteca, rasneste – e istetz.
  • masina de facut paste – merita din cand in cand sa faci si-n casa. si e mai usor decat crezi
  • Kitchen Aid – n-are sens sa discutam. pentru ca trebuie, pentru ca merit etc.
Am lasat cutzitul de stridii, clestele de homar si tortza pentru caramelizat in afara listei. Daca stii ce-s alea, clar nu ai nevoie de sfaturi ;)
Evident ca lista nu-i exhaustiva. La voi in bucatarie ce e obligatoriu?

Tags
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (47)
  1. xxl says:

    La mine nu trebuie sa lipseasca…inspiratia :) si un pahar cu ceva bun care sa fie consultat din cand in cand :D

  2. Radu Udrescu says:

    Eu as mai adauga si un “agregat” de ascutit cutitele si un cutit mic cu lama subtire pentru legume. De asemenea nu strica o ustensila de desfacut conserve si o presa de usturoi.

  3. Mazilique says:

    @xxl – word!
    @radu – la presa de usturoi am renuntzat. pocnesc usturoiul cu lama cutitului si apoi il maruntesc rapid. daca am mai mult – dau la robotul de bucatarie (ala cu vas mic)

  4. Jo Ilie says:

    Cana pentru fiert apa / kettle. N-am avut pana acum o luna, acum nu-mi pot imagina cum e sa gatesti fara. TOTUL se face mai repede daca pui apa deja clocotita. Am invatat de la Jamie, n-am avut eu ideea asta geniala. :))

    Cleste – pentru intors carnea, sa nu te stropesti si sa nu zgarii tigaia.

    Cups pentru masurat – am si cantar, dar unele retete sunt in cups si spoons si cine mai are timp sa faca toate conversiile?

    Tava de ceramica pentru gratin – pentru lasagna si altele.

    Cratita de tuci mostenita de la familie. Cred ca a fost in zestrea bunica-mii. Cea mai solida/nearzatoare/gustoasa cratita. Le Creuset e minciuna. :))

    Pitter pentru desamburizat masline si cirese/visine.

    Razatoare mica mica pentru coaja de lamaie/nucsoara.

    Rasnita de piper.

    Desigur, cand vezi ceva dragut, te poti convinge oricand ca ai nevoie de el. De aia am 16 forme de mini-tarte pe care nu le-am folosit niciodata. :D

  5. Radu Udrescu says:

    Si eu prodecedez asa cu usturoiul in afara cazurilor cand vreau sa fac mujdei sau marinata pentru fripturi. Pentru astea presa rulz – parerea mea :)

  6. Dana says:

    Poate un vas bain-marie (daca esti fan dulciuri mai ales), sa nu stai cu cratita peste cratita cu apa clocotita :)

  7. Mazilique says:

    @dana – dada, chiar am unul, da’ am uitat sa-l trec pe lista. rectificam asap :)

  8. MissRhyne says:

    Faina lista. Si realista – zic asta prin prisma faptului ca am vazut si liste care m-au speriat, iar de pe a ta, spre surprinderea mea, le am pe toate cele basic (minus tava rotunda de tarta, dar na, momentan n-am nici cuptor! :P) plus cateva extra, fara sa fiu cine stie ce experta. As mai adauga ciocanel pentru carne (din cand in cand m-apuca pofta de restaurant cheesy si implicit cordon bleu), diverse spatule, “gresie” de ascutit cutitele, luata de la tara (pt ca mi se pare mai buna ca orice ascutitor special) si presa de usturoi (daca-mi trebuie doar sa marinez ceva n-am chef sa murdaresc alte chestii). Iar mojarul ar trebui sa treaca la basic, e incredibil de util!

  9. Mer says:

    Super lista. Cand am cerut ceva inspiratie nu ma asteptam sa primesc ditamai wishlistul.
    Mi-a placut mentiunea cu sucitorul. Am primit unul, fix de la consort, si m-am intrebat ceva vreme daca e cadou cu substrat sau nu. Am ajuns la concluzia ca are el a wicked sense of humor.
    Astept sa-mi vina bucataria undeva la final de ianuarie, apoi purcedem la dotari.

    Apropo de lucruri utile in bucatarie – mama are, si mi-am luat si eu dupa ce am vazut ca o foloseste aproape la orice, o tigaie de teflon din aia cu pereti inalti. Faci in ea si gratar, si garnitura, si sos, si ceapa prajita, si baza de supe…orice.

    Din pacate pentru plita cu inductie nu prea exista echivalent…decat tigaia simpla de otel de la Ikea. Meh.

  10. Zazuza says:

    eu tot imi promit ca o sa iau un pisalog d-ala de lemn pentru usturoi cu mine in Austria. presa de usturoi mi se pare asa insipida, parca nici usturoiul nu mai are gust. acu’, daca asta e doar un barzauna de al meu, nush, dar daca e, mi-l asum :)). in plus, am o planseta pt aluaturi misto de tot in Austria, old school asa :)), de lemn, cu margine ca sa nu fuga de pe blat cand framanti (trebuie sa-i fac o poza odata ca nu stiu exact sa explic cum e :)) ). faina idee pentru postarea asta!

  11. Florin says:

    ia si de la mine niste completari:

    Ustensile: spatule de silicon (daca faci creme des, sunt de mare exceptie), manusi termorezistente din silicon (o minune, iti spun), masuri gen TSP / TBSP / CUP, device de curatat solzii de peste si penseta de oase (daca te joci de-a filetatul)

    Aparate: masina de inghetata (need I say more? :)), oala sub presiune, slow cooker, rice cooker

    Altele: clipsuri de plastic pt inchis pungile deschise, zip lock bags, boluri de metal, usoare (un fel de lighenase mai mici, de la Ikea, sunt perfecte pt facut frisca), ramekins

  12. Mazilique says:

    @florin – s-a notat. mie-mi lipsesc alea de curatat peste & solzi, masina de inghetata si oalele alea de zici tu :p

  13. vera says:

    Iaca si ce as adaoga eu:

    1. la chinoise, mai ales pentru gazpacho, dar si similare
    2. press-puree pentru cartofi puree
    Uite aici: http://www.pastorinocasa.com/utensiliperlacucina-c-100.html?language=fr
    3.wine vacuum pump
    http://www.chinatraderonline.com/Barware-Set/Barware-Tool-Sets/Wine-Vacuum-Pump-171951142.htm
    4. vegetable steamer, pentru fiert legume in abur
    http://www.amazon.com/dp/B00194DVJI/?tag=picc-20

    Mai am, dar mi-e jena ca sint prea manierista.
    Cred ca sintem un grup de dementzi, aia care nu sintem professional cooks, dar palpitam la chestiile astea.

  14. numazob says:

    Salut,
    Eu am ramas tot la cupcakes-uri.
    Am o intrebare legata de ornarea lor.
    Le ornezi inainte sau dupa ce le bagi la cuptor?
    Arata tare gustoase.
    Thanks.

  15. Mazilique says:

    vera – hehe, m-am gandit si eu la chinoise, da’ am zis sa keep it simple si sa las doar sita. ca daca intru in detalii din astea.. of of :)) sa stii ca eu te inteleg :))

  16. vera says:

    Florin,

    daca tot am decretat ca sintem dementzi si lumea inca nu m-a lapidat, sa folosesc acest prilej, caci chestiunea imi sta la corazon: device-ul de curatzat solzii este ceea ce spune? Curatza solzii repede si USHOR si ei se string in cutiutza de plastic si tu nu mai gaseshti solzi pe perete la baie sau in biblioteca, la 2 camere departare de bucatarie, dupa 3 luni?

    Mazi,

    iar dta explica-mi, te rog, diferentza intre robotul de bucatarie si KitchenAid. Merci.

  17. denisa says:

    super utila lista Chef Mazi, merci beaucoup. n-as putea sa mi dau cu parerea daca lipseste ceva pt ca sunt total captivata si abia ce am intrat in teh cooking world :)

  18. Mazilique says:

    @vera – pentru mine, diferenta e de marketing :)) sa zica monica, care are acasa la ea, care-i treaba.
    dar din ce stiu/imi pare – kitchen aid-ul e mai mult pentru baking (aluaturi, creme, spume, vrajeli) decat pentru cooking (unde folosesti robotul). ce-i drept, si la kitchen aid poti sa-i pui cutzite si chestii, dar ca accesorii in plus.

  19. Mazilique says:

    denisa – then have fun!

  20. vera says:

    Mazi – merci, deci chestiunea e in adevar neclara. Altfel, sa ma scuzi ca-mi fac de cap pe blogul tau, dar, pentru ca asha nu se mai poate:

    Florin – unde e, domnule, poza cu Fruit cake-ul, facuta de Craciun? Pai, vrei sa ma-nbolnavesti de fandacsie, pe mine si pe ailaltzi amaritzi, care o ashteapta de cind ai avut cruzimea sa ne pui retzeta si pozele alea la dta pe blog?

  21. Mazilique says:

    hai florine, lasa lenea, baga prajiturica betziva :D

  22. Florin says:

    Vera, poza cu fruit cake-ul vine acusica, iar scula aia de curatat solzi works as advertised, cu solzii stransi cuminti in cutiuta aia 9trust me, am incercat si alte variante, de cred ca mai am si acum ceva solzi lipiti pe maini :))

  23. Ana says:

    Sa mai adaug si eu cateva, care cred ca au fost omise:
    – sita de pus peste wok / tigaie de la ikea, imposibil de trait fara daca mai pacatuiesti cu prajeli de orice fel + capac la tigaia / oala de garnituri, pentru inabusit
    – cateva tepuse de frigarui metalice
    – feliator aluat (ondulat sau nu), pentru saratele, pizza and other stuff.
    – spargator de nuci / alune (pentru cine le mai procura cu tot cu coaja)
    – ustensila de scos cotoarele la mere
    – tava ceramica in forma asemanatoare cu forma pentru paine / cozonac, pentru terrine
    – vas de lut emailat pentru sarmale / iahnie de fasole si alte bunatati romanesti
    – vas de teracota pentru paste al forno
    – sprit si diverse pentru ornat frisca si creme
    – batator de spuma de lapte
    – vase pentru souffle
    – cupa sferica pentru servit inghetata

  24. Mazilique says:

    @ana – din lista ta imi lipseste doar sita aia fara de care apparently nu se poate trai :)) ce-i aia, deci? ;p

  25. Ana says:

    Eram sigura ca le ai, dar nu le-ai pus pe lista, poate nu toata lumea le are :P.

    Asa, sita “minune”, am gasit-o pentru exemplificare si la magazinul din AFI: http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=547&discuss=yes. Practic e un fel de capac dar facut din sita metalica, il pui peste tigaia / wok-ul in care prajesti si nu mai sare pe arajaz, preteti sau ce mai ai in apropiere. Diferenta fata de capac e evidenta, inainte de a o avea puneam capac doar pe o parte din tigaie, dar m-am trezit cu el pe jos de multe ori si tot se cam inabuseau treburile. Initial am crezut ca o sa fie o chestie imbacsita vesnic cu ulei imposibil de curatat, dar se curata ok cu produsele pentru bucatarie (aragaz / cuptor) care pulverizeaza.

  26. Mazilique says:

    ana – a, da – gata, stiu despre ce vorbesti :) n-am simtit nevoia pana acum, dar cred ca incolteste :p

  27. Florin says:

    eu unul n-am folosit-o niciodata, desi a venit impreuna cu tigaia… :)

  28. Mihaela says:

    Masina de macinat nuci, sita de cernut faina, placa de nuci-fursecuri, placa de faguri/gaufre,forme individuale de tarte/briose/savarine, n-șpemii de platouri, lingurite, cupe de inghetata… Doamne, ce-mi mai doresc un aparat de inghetata, as sta si-n cap pt unul.

  29. mada says:

    masinuta de inghetata pe care o iubesc la fel de mult ca-n prima zi, astept sa treaca gerul Bobotezei si ma apuc iar de creme custard si sorbeturi cu zmeura din dotare de la congelator si ananasul de la Metro, o oala mare si inalta (in afara de cea de ciorba) cu fundul gros pe care o folosesc doar pt dulceata care pe foc creste si se umfla si iar se umfla si nu-ti place cand o ia razna si se scurge pe aragaz, trust me :) ca nu se compara produsul facut in casa cu ce vand astia in borcane prin supermarket-uri, in rest lista ta e apropiata de a mea, mai putin vasul tajine si cel pt bain marie da’ de asta din urma o sa am grija cu prima ocazie sa-l aduc la mine acasa :) sa nu ma mai chinui cu diverse castroane care aluneca de pe diferite cratite.

  30. Lola says:

    Clestele e un absolute must. Stau si ma intreb cum intorceam chiftelele, carnea, snitelele etc inainte de el. Il folosesc zilnic pentru aproape orice gatesc.

    Razatoare microplane. Pentru ciocolata, coaja de citrice, nucsoara, parmezan, usturoi cand trebuie sa fie mai mic decat felii etc. Nu tine mirosurile, asa ca poate fi folosit pentru toate.

  31. Mazilique says:

    @mada – hehe, stiu cum e sa-ti dea dulceata pe afara..
    @lola – si eu sunt fan microplane, dar am zis sa keep it simple si-am trecut doar o razatoare. daca era sa intru in detalii… :p

  32. Ana says:

    vasul roman este pus pe lista?

  33. Mihaela says:

    Super, Mazilique, as adauga clestele (cum au mai zis si altii) si spatula aia care ia totul de pe peretii bolului cand fac prajituri, aia e preferata mea. Si cand te gandesti ca am luat-o cu $1 :) Presa de usturoi nu am, dar daca trebuie fin in mujdei sau in vreun dressing, il dau pe razatoarea mica, merge la fix!

  34. Ciuşca says:

    Şi-un spreader e bun la casa omului, mai ales pentru cine face cupcakes galore ;)

  35. Anonymous says:

    Super lista.
    Eu as adauga un capsator pt inchis pungile. E mai sigur decat tot feluri de clame. Nu riste sa se desprinda. Il folosesc si pentru cand pun la congelator.

    La pensula am renuntat la cea cu peri subtiri si desi pt ca nu se spala niciodata ca lumea de ulei. Acum am una din silicon (cred ca de la Carreffour) de care sunt super multumita.

    Pentru usturoi folosesc tot mojarul (am si unul mic de ceramica pt asta). Clesetele de usturoi nu mi se pare cine stie ce .

    Mai sunt extrem de multe ustensile, dar pt inceput ajung cele trecute in blog.

  36. Laura says:

    Mazilique spune-mi, te rog, unde ai gasit torte pentru caramelizat? Pentru torta lui tata e prea mare, risc sa caramelizez toata bucataria, iar din acelea mici, despre care am auzit in povesti frumoase, nu reusesc sa gasesc. Help!

  37. Mazilique says:

    @laura – 40 de lei, la TCM-ul de pe bratianu colt cu doamnei (adica langa muzeul municipiului bucuresti, cinema pro etc)

  38. wow… lista tuturor listelor! :) – as mai adauga forme de sticla termorezistente pentru budinci si bake-uri, ramekins pentru sufleuri (mai mari ori mai mici, dupa pohta), margele ceramice pentru blind baking si o oala de fonta (cocotte) cu capac.

  39. Alexandru says:

    As mai adauga so o asina de spalat vase. Ca sa spalam si toate “minunile” astea dupa gatit.

  40. Mazilique says:

    e mega utila, am descoperit-o pe pielea mea. da’ n-am trecut-o totusi in lista avand in vedere caracterul de “esential” al listei. nu de alta, da’ am rezistat ani de zile si fara… :p intr-adevar, acum n-as vrea sa ma intorc in timp :))

  41. Anonymous says:

    Felicitari pentru complexitatea listei. E foarte practica. Din lista ta imi lipsesc cateva chestii, prin care un cos de bambus. De unde l-ai achizitionat? Mersi anticipat!

  42. @anonim – magazinele chinezesti. vezi dragonul rosu

  43. Daniela says:

    Buna, sunt incepatoare in bucatarie si am nevoie de un sfat: vreau sa cumpar un cuptor electric, cu aburi, incorporabil, la un pret normal (adica nu mai mult de 3500 lei). Momentan am un aragaz cu un cuptor care arde TOT. Iti multumesc anticipat pentru sfat si abia astept sa incerc din minunatiile postate de tine!
    Zi faina

Raspunde la Lola
Follow on Instagram