Trufe de ciocolata cu vin de Porto
08 Feb 2011, Cristina Mazilu
Pentru un desert irezistibil combini ciocolata, unt si putin fler frantuzesc (plus o reteta a lui David Lebovitz si ajutorul Ancai de la Cookie Jar – maître chocolatier)
Niciodata n-am fost data pe spate de ciocolata, n-am intrat in sevraj din cauza dulciurilor si n-am avut pofte nestapanite in fata unui ganache lucios. Dar trufele astea cred ca au fost facute ca sa-mi dea mie la temelie si sa-mi zdruncine stapanirea de sine. Ufff, greu!
Dar altfel, se fac incredibil de usor, ceea ce cred ca e extrem de periculos, daca stau bine sa ma gandesc..
Iei 125ml frisca lichida, o pui intr-o craticioara si o aduci la punctul de fierbere (asta se va intampla foarte repede)
Apoi o arunci peste 225g de ciocolata neagra, taiata marunt, adaugi 3 linguri de unt la temperatura camerei si amesteci impreuna cu 3 linguri de vin de Porto.
Cand totul s-a topit, mai trebuie doar sa bagi un blender vertical in toata treaba si sa mixezi 1 minut.
Crema astfel obtinuta se lasa la racit. Vreo trei ore, sa zicem (da’ eu n-am avut rabdare chiar atat :))
…si apoi le dai prin cacao. Atat!
Bine… apoi urmeaza dezvoltarea unei adictii ceva de speriat, da’ asta e problema fiecaruia in parte – it’s out of my hands :))
Mazi, ce e frisca lichida? Ca eu am facut trufele astea cu frisca din plic (facuta cu lapte rece). Frisca a iesit f buna, dar nu s-a intarit deloc compozitia in frigider :'( nici peste noapte. Am mancat-o cu lingurita si a fost f buna, dar as fi vrut sa le pot face si eu trufe totusi…..
ce frisca la plic? :))) gen praf? aia nu-i frisca.
vezi ca-n supermarketuri sunt niste cutii pe care scrie ‘smantana pentru frisca’. vezi sa nu iei din aia vegetala – pueak
si daca nu avem vin de porto ? cu ce putem inlocui?? mersi
cu ce bauturica-ti place :) whisky, vreun fel de lichior.. merge si fara alcool, ofc :)
Ptiu, tocmai in perioada mea mancacioasa am aterizat peste reteta asta de trufe :))) (perioada mancacioasa= dulciuri pe post de breakfast, lunch si dinner)
Norocul meu insa ca nu ma omor dupa cacao prea mult, altfeeeel…:D
auzi fata de constructor, cica o loveste la temelie ! moldoveanco , la baza, sau la fundatie , asa-i scris in cartile mele de specialitate, dar de trufe de ciocolata , n-am intalnit la cursurile fecventate; la cele nefregventate insa, am dat de vinul asta de porto , sau inlocuitori de succes din partea locului
cat despre aceste dulcegarii,vorba unor clasici in viata : “misto” !
Si hartiile alea mici- where from?