Restaurant Poarta Schei Nr.4, Brasov
04 May 2011, Cristina Mazilu
Duminica am tras o fuga pana la Brasov: prietenii mei sa vada junii, eu – sa incerc o carciuma noua, de care auzisem de bine.
De fapt cineva mi-a zis ca ar merita o stea Michelin, eu mi-am ridicat o spranceana si am zis sa-l scutesc pe tanar de o explicatie mai complicata. Dar pentru ca oricum eram curioasa, iar mesele de la Casa Hirscher, unde ajungeam mai mereu cand treceam prin Brasov, se sfarseau in ultima vreme cu mine trimitand cate o farfurie inapoi si tinand teorii chelnerului (“Tu ai putea manca asa ceva?!”), am zis sa incerc o schimbare de meniu :)
Si asa, duminica la pranz am ajuns la micutul restaurant, care, asa cum ii zice si numele, se afla pe strada Poarta Schei, la numarul 4. Si cand zic micut, I really mean it – are putine locuri, cred ca in jur de 20. Cat despre felul in care e decorat – m-a contrariat putin: mobila si barul aveau un aer vetust, iar tacamurile si vesela erau dintr-un film mult mai modern. Dar nu despre asta era vorba de fapt :)
Cand am ajuns acolo, ne-am luat meniurile in primire si am inteles de ce pe site erau afisate felurile de mancare, dar fara pret. Costa putin mai mult decat media din Brasov, dar comparabil cu un restaurant ok din Bucuresti.
Asa ca ne-am pus pe comandat. Absinthe – un prieten, Château Minvielle Rosé – Maison Malet Roquefort/ Bordeaux – domnisoara aici de fata. Mancarea am asteptat-o cam mult, avand in vedere ca eram singurii clienti din restaurant, dar a meritat. Insa pana sa vina ne-am indopat melteneste cu niste paine proaspata si buna.
Piept de rata cu cirese si spätzle, un fel de taietei cu ou (50 de lei), a fost alegerea mea. M-am entuziasmat cand am fost intrebata daca il vreau mediu sau bine facut. Si pentru ca am ales mediu, ma asteptam la ceva suculent, insa am primit un piept cam uscat, salvat insa de sos. La un moment dat chiar m-am intrebat daca n-o fi fost facut in avans si reincalzit.
Dar lansand carcotelile mele la o parte, toate felurile au fost delicioase, iar Iv a avut parte de un file de porc cu sos de mustar (35) out of this world, atat de bun ca am curatat farfuria pana n-a mai ramas pic de sos. Damn, ’twas good!
Pui in sos de sampanie (35 de lei)
Dar lansand carcotelile mele la o parte, toate felurile au fost delicioase, iar Iv a avut parte de un file de porc cu sos de mustar (35) out of this world, atat de bun ca am curatat farfuria pana n-a mai ramas pic de sos. Damn, ’twas good!
Pui in sos de sampanie (35 de lei)
Somon cu unt de portocale (foarte bine facut, dar total underseasoned, ar mai fi avut nevoie de o gramada de sare pentru ca era foarte fad si a fost pacat de el)
Dar de piper am avut parte ;)
S-a mai intamplat la masa noastra un muschi de porc cu rozmarin si telina caramelizata (35 de lei)
Si un muschi de vaca vanatoresc (45 de lei)
Concluzia e ca, in ciuda celor cateva poticniri, mancarea e peste medie si in mod clar o sa ma intorc cu prima ocazie cu care mai ajung in Brasov. Nu m-am bucurat insa de o servire pe masura. Eu una, o persoana foarte nehotarata, sunt foarte dezamagita cand cer o recomandare sau o sugestie si nu mi se poate da.
Una peste alta, nu aveau sorbet de trandafiri si nici para caramelizata in foaie de clatita, asa ca ne-am intors pe Republicii, unde ne-am porcait de parca tocmai ne-am fi ridicat de la o taraba cu mici si bere. Adica kurtos, porumb fiert, gogosi, ciocolata de casa, the good stuff :))
Acum chiar sunt curioasa – a mai ajuns cineva la Poarta Schei 4? Cum a fost? Ca dintr-o singura vizita clar nu am cea mai clara idee :)
In Brasov mi-a placut Romantik, pe strada Pictor Luchian. Nu arata la fel de bine in farfurie, dar mancarea e foarte buna si multa, ciorbele excelente.
http://www.nwradu.ro/2011/04/la-romantik-in-brasov/
Ma, ce nu inteleg eu, de ce naiba: 1. nu lasa rasnite de piper pe masa sa-ti pui tu daca vrei si 2. de ce cand vin ei sa-ti macine folosesc ditamai tulumba aia, ca daca o scapa domnisoara din mana in farfuria ta te-a umplut de fericire…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mwaaaaaaa, daca stiam ca mergi in Brasov, te rugam sa-mi faci un mic serviciu (si poate, apoi, noua tuturor) :)))
Sa furi o reteta (sau sa incerci macar) :))
Offff…
Poate data viitoare incerci prajitura ‘deliciu’ de la Vatra Ardealului si apoi poate dibuiesti reteta, sa facem si noi acasa :PP
(pana nu o strica astia de tot, ca ii tot ajusteaza reteta, dar ii maresc pretul)
Adica na…zic si io. :D
La Poarta Schei nr 4 nu am fost pana acum, insa nu pare asa tentant, preturi prea mari.
La Prato ai fost? Pe Michael Weiss?
Au paste si torturi f bune.
Sau la Bistro de l’Arte? In Piata Enescu, intre Republicii si Piata Sfatului, pe o straduta. Un loc f dragut, unde cica se mananca renumita supa de ceapa, urmeaza sa o incerc si eu :)
@zuzu – vatra ardealului <3
la bistro de l’arte am vrut sa merg, n-am apucat, trec tura viitoare :)
daaaaaaa, noi am fost la bistro de l’arte tot duminica, pe 1. Bun. Mai putin deserturile.
internetul suporta orice. chiar si genul asta de infatuare infantila.
@anonim – inclusiv comentariile curajoase si nesemnate :)
Subscriu pentru Romantik :) Și pentru supa de ceapă de la Bistro del Arte. La Poarta Schei n-am fost
In Brasov iti recomand restaurantul hotelului Belvedere, situat la km 2 pe Drumul Poienii. Mancare foarte buna, vinuri alese, priveliste ‘la pachet’ si atmosfera distinsa cu deosebire seara :) :
http://www.brasov-hoteluri.ro/img/items/lrg/267/8dd2b262411c50f8204a210f8130b174.jpg?rand=67851255
..preturile sunt asemanatoare cu cele de la Casa Hirscher
Ma duc la Brasov pe la sfarsitul lunii, multumesc de informatie!
Sincer, abia astept sa mananc un covrig sau porumb copt!
Rasnita de piper este foarte mishto. Chelnerita cu ea in mana e si mai tare.
Dar,…ce erau toate motzurile alea galbene si rotunde din farfurii? Cartofi puree? Not so great looking!
@espressostyle – erau cartofi Herzogin. piure, amestecati cu nucsoara si dati la cuptor :) fff bun
de filiatie austriaca restaurantul asta, bag sama… si Spätzle si Herzogin-Erdäpfel. chiar tirolezi as zice :))
dar altfel pretty french :p (rata paul bocuse etc :p)
ah, deci cosmopoliti :))
N-am fost la Poarta Schei nr.4, dar Casa Hirsher sucks :-D. Supa de ceapa de la Bistro e ok, dar de parte de gustul celei din Paris :),in schimb atmosfera e deosebita. La Prato recomand pizza, iar paste (ex. 4 branze), muschi de vita sau New York cheese cake, sunt foarte bune la Bellagio (in zona Bistro-Prato se afla si Bellagio, pe str. Michael Weiss). Tot aici am mancat un delicios bors de somon. La capitolul cofetarii, de la Vatra nu mai mananc de acum 3 ani cand am zacut o saptamana din cauza unui tiramisu. Cand nu gatesc singura ceva dulce, incerc cate ceva de la cofetaria Krauss http://cofetariakrauss.ro/ sau cumpar de la Maripusc http://www.maripusc.ro/
Ah, am uitat de restaurantul Steak House, de pe aceeasi str. cu Casa Hirsher. Steak-urile sunt cam scumpe si n-am incercat, in schimb, cel de somon a fost foarte bun si rezonabil ca pret.
http://www.kellersteakhouse.ro/
@lorelei – multumesc pentru ponturi, testez cu prima ocazie :)
All dishes look extremely delicious!! Thank you!
ps 4 e ok dar nu l-as ridica peste medie. am fost de mai multe ori, odata mancarea a fost chiar nashpa. ma mira comentariul vis a vis de lipsa de recomandari, de obicei e un nene atotstiutor care se crede cel putin frate cu dl. blumenthal.
romantik e misto, cu mancare buna si o terasa frumoasa vara.
vatra ardealului e f scumpa si overrated
belvedere este o alta tzeapa. in afara de priveliste, totul este thumbs down. way down
bistro delle arte e fain pentru atmosfera, mancarea e average.
restaurantul neptunus, in ciuda aspectului de cantina comunista are seafood exceptional. proprietarul a fost bucatar in italia vreo 20 de ani si se vede
ischia in piata sfatului mai e ok
aaaa, si ca sa pot emite pretentii de exhaustivitate :)) prato este mentionat doar din cauza lipsei de restaurante bune din brasov.
bellagio are mancare ok daca-i cunosti pe cei de acolo, lucru care in opinia mea il descalifica de pe lista restaurantelor bune
steak house este departe de ceea ce ii sugereaza numele. doar pentru ca patronul a lucrat in america nu inseamna ca a si invatat ceva de la vacutzele de acolo :))
Sunt din Brasov si ma intereseaza fenomenul dining out, desi de cele mai multe ori mananc in oras ca sa ma inspir pentru acasa, fie ca ies in Brasov/Ro/elsewhere.
La Poarta Schei n-am fost, dar am some tips and inside info despre alte locatii brasovene.
Prato a decazut enorm in ultimul an – ultimii doi ani chiar. Au stricat retetele, serviciu slab, mai nou s-au apucat de catering pentru pranzul firmelor- de tip ciorba de burta si ceafa de porc cu piure – poate nu chiar asta dar asta e tiparul. La inceput era divin – pizza gourmet, paste asijderea, salate cu ingrediente ok – dar trebuie mentionat ca au [sau aveau, inainte sa se schimbe in rau] multe retete copiate dupa Capriciosa Bucuresti. La deserturi au stat prost dintotdeauna: torturi “de plastic”, care te umfla si fara gust, lipicioase si cu iz de hartie aromata.
La un moment dat au facut Zabaione – superb, era un desert cu adevarat special si pesemne ca aveau si o reteta buna. Dar pentru ca romanul nu stie ce e Zabaione, din lipsa de clienti pentru mai sus-mentionatul desert, au abandonat.
Prajituri – Vatra, da [li s-a cam urcat succesul la cap, dar sunt buni] prajitura cu nuca si vanilie = my total fav! plus de incercat rulouri cu zmeura – scumpe, dar bune. Maripusc – calitate, gust bun, ingrediente naturale, retete cuminti dar de efect. Mai nou, au inghetate si sorbeturi – n-am incercat inca, dar urmeaza [facand acasa asa ceva, nu prea am curiozitati].
Anii trecuti mergeam cu succes la Casino Vesuvius, de langa Macromall, unde sub pretextul unui pranz all-you-can-eat de 20 lei gaseai minunatii de pizza, supe exceptionale, somon la cuptor, si o varietate de deserturi de o asa calitate, cum rar mi-a fost dat sa gust. Nu stiu daca mai exista programul lor, dar recomand in caz afirmativ.
Pentru mancare ieftina si fara pretentii recomand terasa cu iedera de la Olimpia unde mai degraba aerul super-curat si razele de soare de apus fac toti banii, plus fosnetul gingas al iederei in adierea vantului de vara.
Bistro del Arte au deserturi bune, altceva nu am incercat de la ei deci nu pot spune.
Cafea excelenta se gaseste la Cafeteca, imediat mai jos pe strada fata de Poarta Schei, la intersectia P.S cu Apollonia Hirscher sau in noua locatie pe Rep. Tipu aduce cafeaua verde, o prajeste in incinta si face blend-uri speciale pentru espresso sau daca preferi french press/alte metode iti poti alege cafeaua dupa origine/caracteristici[aciditate,note fructate,etc]. Personalul nu pare foarte saritor, dar stiu usually multe despre produsele pe care ti le vand si daca-i lasi sa-ti recomande ceva, nu vei regreta.
Fresh-uri mai speciale adica ceva in plus fata de grapefruit/portocala/combinat gasesti la Il Caffe pe Muresenilor. Fresh-ul de rodie de exemplu, destul de astringent dar bun pentru gustul meu de eco-freak wannabe.
Degustibus
Later edit:
La Olimpia au inghetata de gimbir sau sangria, facuta “in casa”, plus alte tarte respectabile la preturi bune.
Degustibus
la prato nu sa facut niciodata zabaione cred ca ai confundat locatiac
la prato nu sa facut niciodata zabaione iar din deserturi nu ai gustat
eu merg la prato pentru preparetele cu cuperci”porcini” sunt o delicatesa chiar daca mai gasesti cate un viermisor asta este problema acestui tip de ciuperci dar sunt delicioase va recomand muschiul de vita cu porcini si trufe
Draga anonim,
Despre Prato sa nu-mi spui tu mie. Am fost la Prato si merg la Prato – daca crezi ca nu s-a facut nicioda Zabaione, asta arata cat stii tu despre Prato. Cam asta e. Din restul de deserturi am gustat, bineinteles – doar de asta am o parere despre ele. Daca esti reprezentant Prato, spune, si da detalii. Prezinta-te. Daca nu, lasa-i sa vorbeasca pe cei care stiu.
Am citit comentariile voastre, de fapt sunt comentarii de amatori…, eu am foste si este super tare, de la mancare, prajiruri , pana la bauturii unde gasesti o lista impresionanta. Terminati cu bodegile date exemplu, nu au nici o legatura cu restaurantele BUNE.