Bere de casa

15 Nov 2010, Cristina Mazilu

Asta m-am apucat sa fac. Nici mai mult, nici mai putin. Cine ma cunoaste, stie cum sta treaba cu frigiderul meu plin de bere, asa ca-mi intelege nevoile :))

Nu-mi dau seama inca cat de usor sau complicat e sa-ti faci singur berea, dar o sa ma lamuresc in urmatoarele saptamani. Ideea e ca saptamana trecuta am intrat in posesia unei microbrewery. E o cutie cu aproape tot ce-ti trebuie – un recipient de fermentare de vreo 23 de litri, kitul de bere Coopers (in cazul meu, un lager), supapa de evacuare, spatula, hidrometru, recipient pentru masurarea zaharului plus alte bits & pieces cu care inca nu m-am lamurit ce fac. Dar procesul a fost declansat, asa ca e prea tarziu sa dau inapoi :))

Am sterilizat recipientul de fermentare, am deschis cutia cu concentratul de malt si drojdie (care mirosea cumva intre caramel si sos de soia. cred ca o sa am o bere foarte umami :))
Photobucket
Am turnat “caramelul”, apoi 2 litri apa clocotita si 1 kg de zahar. Am amestecat cu spatula si am turnat apa plata… pana la semnul de 23 de litri :))
Photobucket
Am pus si drojdia deasupra..
Photobucket
Apoi am inchis capacul (cu supapa-n varf)
Photobucket
Intre timp a inceput sa “fiarba” – deci face bulbuci si ma sperie atunci cand e perfect liniste.
Photobucket
Ne auzim in vreo trei saptamani, cand va fi gata.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (34)
  1. VertAnge says:

    Foarte tare! Astept cu nerabdare deznodamantul :)

  2. Anonymous says:

    ha ha ha,m-am documentat, am citit ca daca avem rabdare vom savura proportional si aromele berii; auzi trei luni ?!?! dar si eu sant consumator, ce ma fac ? apa abia o suport la spalat;
    mazi , nu ai o reteta de bere instant ?

  3. VIO says:

    Off, si eu asa ce m-am repezit sa citesc reteta, deja ma imaginam facand bere, asta e, ma resemnez, tot cu cumparatul raman.
    Abia astept finalul !

  4. Mazilique says:

    @anonim – pai instant iei de la supermaket :p
    @vio – stai sa vedem cum iese ;)

  5. MissRhyne says:

    M-am tot uitat si eu la microbrewery asta. As incerca, de curiozitate, la modul “hai c-am facut-o si pe-asta ca bautoare pasionat de bere”, dar nu-mi place zaharul ala… nu e ceva ce mi-as dori sa fie in berea mea. Cand e gata, poti sa bei vreo 5-6 asa intr-o seara si sa ne zici cum se simte a doua zi? :D
    A, salut ar fi trebuit sa zic si eu, ca de primul comentariu :P

  6. Mazilique says:

    @missRhyne – hello there. pai sa stii ca si berea de la sticla are zahar, carbohidrati, alea :p anyways, sigur ca o sa povestesc imediat ce e gata :)

  7. MissRhyne says:

    Nope, not really :D Nu toate, oricum. Majoritatea au porumb, ceea ce nu e foarte misto. Oricum, astept cu nerabdare deznodamantul, si nota, pe o scara de la Bergenbier la Pilsner Urquell :P

  8. Mazilique says:

    problema mea e ca nu-mi place nici Pilsner Urquell :))

  9. prese says:

    salutari de la Cluj… din primavara fac bere la modul acesta si sta lumea la mine la coada pentru ea! Rar gasesti ceva mai bun in supermarketuri… iar raportul calitate pret nici nu se discuta! incurajez pe toti sa o faca, mai ales ca o bere instant cum spunea cineva mai sus se face in 3 zile in fabrica, inchipuiti-va ce beti de fapt! iar unei beri normale ii trebuiesc 4-5 saptamani pentru producere. Oricarui pasionat de bere ii pot spune cu mana pe inima ca merita! Pofta buna!!

  10. MissRhyne says:

    @Mazilique: Interesant :P Nu-ti plac berile cehesti in general sau doar PU? Care-i preferata, chiar sunt curioasa?

  11. Mazilique says:

    @prese – salutari si de aici :) multumesc de info, acu’ abia astept sa fie gata berea :D
    @MissRhyne – no such things. ma bucur sa incerc cat mai multe si sa am un batch intreg de “favorite” :) same goes for food, books, music, movies etc :p

  12. Vlad says:

    Salut. Domnul de la Cluj are mare dreptate. Daca totul va decurge cum trebuie, cei ce apreciaza cu adevarat berea vor avea motive reale de bucurie.
    Dealtfel “home brewing-ul”este destul de raspandit in vest (in special SUA0. Exista si cateva carti foarte bune scrise pe acest subiect de Charlie Papazian si de Michael Jackson (celalalt, nu ala care a scos acum un album)

  13. Adevaratul says:

    It has come to this :)) go , girl

  14. Hai că asta e chiar tare. Şi după ce… să zicem că bei toată producţia, conserve de-alea se mai găsesc (eventual şi alte mărci) ca să faci altă bere?

  15. Mazilique says:

    dap, mai sunt dark ale, mexican cervesa, stout, light dry malt, wheat beer. uite http://www.beredecasa.ro/collections/frontpage

  16. prese says:

    @Mazilique & bucurvictor:
    da, eu cunosc doua firme care produc asemenea “conserve”: din Anglia si din Belgia, fiecare avand la randul lor mai multe tipuri de bere, blonda, bruna etc… cu siguranta mai sunt si alte firme producatoare

  17. Mă bate gândul să încerc şi eu. Nu ştiu de ce, dar am impresia că va ieşi ceva bun calitativ. Parcă mă şi văd ţinând o halbă cu o licoare care ar concura cu faimoasele beri mănăstireşti din Franţa şi Belgia. :))

    PS: verificarea de cuvinte de la comentariu m-a pus să transcriu “cojones”. =)))) E voie aşa ceva??? Ăştia de la blogger nu au un filtru de cuvinte?

  18. Mazilique says:

    nu e voie, e chiar nevoie ;))))

  19. zuza says:

    tot ce pot sa zic e ca prietenul meu a facut bere acum vreo 2 luni, sta la maturat de atunci, weizenbier. si ca vineri am gustat prima sticla si e chiar nesperat de buna.. gen.. e bere! :))

  20. lilofan says:

    super treaba nenea,
    da vezi nu care cumva sa-ti bubuie
    de la oarece presiune…
    pe tableaul cela cu Parigi,
    ca e mai mare dandanaua…
    numai de bine ;)))

  21. Anonymous says:

    Salutare ,
    Asa cum am promis revin cu alte informatii dupa ce am preparat un kit de coopers stout.
    Prima etapa de fermentare a decurs normal fermentatia a fost gata dupa 7 zile , am mai lasat-o inca 7 zile in vasul de fermentare fara sa umblu la ea ca sa se limpezeasca mai bine.
    Dupa aceea cu un densimetru am masurat densitatea finala care a fost de 1,010.
    Folosind formula concentratiei alcoolice pentru mustul de bere asta inseamna 4,39% alcool deoarece am folosit 23 de litrii de apa numai de izvor , o recomand deoarece este mai buna decat cea de la robinet.
    Deci pentru a obtine o bere mai tare ( ma refer la alcool) o sa va dau reteta la cantitatea de apa folosita:
    22 L apa = 4,59%
    21 L = 4.80%
    20 L = 5.05%
    19 L = 5.31%
    18 L = 5.61%
    17 L = 5.94 % ( in mod normal asa recomanda producatorul pentru acest kit STOUT)
    16 L = 6.31%
    15 L = 6.73%
    Iar pentru o bere cu care sa terminati prietenii
    10 l = 10.1%

  22. Anonymous says:

    Salutare ,
    eu fac bere acsa mai demult , si ma bucur ca si in Romania au inceput sa apara kiturile de bere la preturi cat de cat accceptabile.
    berea mea preferata ramane cea neagra.
    In prima etapa de fermentare o las 14 zile chiar daca fermentatia sa terminat in max 7 zile .
    Apoi in fermentatia secundara folosesc 3,75 grame / 0,5 litrii de zahar brun si o las la maturat cel putin 28 de zile.
    Pentru alte informatii 0741987701 sau ducu.daniel@yahoo.com

  23. Anonymous says:

    Salutare dragi prieteni ai beriiiii,
    Revin cu noi informatii
    deci de baut am acum IRISH STYLE STOUT
    In fermentatia a 2-a am Coopers STOUT
    si la fermentatia primara am acum MIDLAND MIL ALE

    Daca doriti o carbonatare mai intensa va recomand 7g zahar brun / 0,5 litrii
    daca nu stiti cum se dozeaza eu stiu un mic truc , dar asta data viitoare
    Noroc!

  24. Cristina says:

    Mazi, cum a iesit pana la urma????

    Nu de alta dar am luat si eu unor prieteni cadou si sper sa nu imi dea cu galetile in cap

  25. Mazilique says:

    a iesit genial! ieri am testat-o. revin cu povesti ;)

  26. Cristina – Documentându-mă despre berea Grolsch și am aflat de la Wikipedia că sticlele sunt preferate de cei care-și fac bere acasă, printre care și tu, așa că m-am gândit automat la tine. O bere Grolsch la sticlă e cam 3 lei și merită din plin. Tocmai am topit cam 24 :-) (în mai multe zile, evident)


    Wikipedia:People are good when they are afraid. When they are not afraid, they can be anything

  27. Ignoră ultima parte a comentariului – cumva clipboard-ul meu a fost greșit populat cu altceva :-)

    Vroiam să citez:

    “These bottles are popular among home brewers, as they are more robust and can easily be sealed by hand without the expense of new crown seals. In North America, however, traditional metal-capped Grolsch bottles are becoming increasingly prevalent.”

  28. Mazilique says:

    10x for the tip – fix la asta ma gandeam acum, ca tre’ sa cumpar niste sticle de bere :))

  29. Anonymous says:

    Pentru cei care vor sa faca un LAGER cu ABV de 6,5% va recomand ca la 23 de litrii per ansamblu sa aveti in prima etapa de fermentare 2,5 kg de zahar si 14 g de drojdie .
    Daca ve-ti face va vor pocni urechile dupa un litru de bere . Eu am facut pt un prieten si a iesit super , acum fac unul si pt mine.
    mult succes

  30. Anonymous says:

    Mentionez ca :
    Kiturile Coopers STOUT sunt mult mai cremoase si mai intense ca arome fata de cele englezesti Muntons , DAR cele mai bune raman cele belgiene.
    Daca vreti sa incercati un Stout facut de mine , va recomand un kit normal stout + extract de malt 1,5 kg sau mai mult , 2 kg de zahar +14 g de drojdie.
    abv 8 %
    ebc si ebu nu mai stiu pe unde s-au incadrat dar nu a fost deloc rea la gust mai ales aftertasteul este dulceag cu gust de ness specific berilor negre.
    In fermentatia secundara 6 g / 0,5 litrii de zahar brun si veti avea carbonatare peste mediu si guler de spuma bogat
    Preioada de maturare cel putin 21 zile.
    mult succes!

  31. Anonymous says:

    Sunt “berar” cu o vechime de 1 an.
    Privind in urma (e o formula pretioasa, desigur, pentru amuzament) constat ca a meritat pe deplin efortul si, de ce nu, riscul de a-mi achizitiona echipamentul de bere. Satisfactia este garantata. Asta, pentru cine apreciaza (chiar daca la nivel de amator ca si mine) sa savureze un pahar cu bere spumoasa, gustoasa, aromata si rece in perioada de canicula a verii ori iarna, dupa infulecarea unor mititei abia scosi de pe gratar. Cine apreciaza micile placeri ale vietii cotidiene (de fapt, asta este viata adevarata), va fi mandru sa bea o bere buna facuta de mainile sale. Renuntarea la berea din comert va fi aproape instantanee. La mine renuntarea a fost conditionata de timpul necesar pentru procurarea sticlelor.

  32. Sanyi says:

    Totusi, unde e hameiul in tot procesul asta sau s-a inlocuit cu ceva ” identic natural ” ??

  33. Anonymous says:

    extractul de nalt din conserva este deja hameiat , nu iti trebuie nimic altceva decat apa de izvor

  34. Anonymous says:

    salutare tuturor,
    am preparat un irish stout cu 2kg de zahar pentru ca drojdia care vine cu acest kit are 7 g si asta inseamna un ABV 8% , ceea ce va pot spune despre acest kit este faptul ca este demnetial de bun , aromele sunt fantastice , spuma la fel dar este foarte cremoasa , cred ca este varful de gama al celor de la coopers , este 90 % guiness

Comenteaza
Follow on Instagram