[Fake X’mas giveaway] Cum sa devii un bucatar mai bun

10 Jul 2013, Cristina Mazilu
Giveaway-ul de saptamana asta vine de la everybody’s favourite cook via my own favourite bookstore – Dor de Carte. Si zic asta pentru ca

#1 pentru un online shop mi se pare cute & cozy
#2 e un loc plin cu carti, deci n-are ce sa fie rau
#3.1 e libraria lu’ mama, deci doh! go buy something :)))
#3.2 (mama face cel mai bun bors de cartofi ever!)

Acestea fiind punctate – vedeti voi cartea de mai sus? E ceva bun de avut pe raftul din bucatarie, I should know, ca o am si eu. Cititi mai multe aici despre cat e de misto si ce-a vrut autoru’ sa zica.

Cine o vrea, sa lase mai jos un comentariu cu un sfat pentru cum sa devii un bucatar mai bun. Poate sa fie o tehnica isteata de curatat rapid un kil de cartofi sau un trick pentru cum sa nu plangi cand tre’ sa tai ceapa. Ori cum o idee pentru ce sa faci ca sa nu-ti tai degetele odata cu legumele. You know :-) Raspunsurile le astept pana marti seara. Apoi o luam de la capat.

Ceasul meu care canta “Jingle Bells” suna din nou. Happy fake X’mas, everyone!

Update

 

And the winner is:

 

Costin, astept datele tale de contact pe mail. Congrats!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (58)
  1. alina neacsu says:

    uh uh I know one good tip: daca vrei sa scapi de mirosul de usturoi de pe maini, freaca-ti mainile de ceva metal gen chiuveta de inox.

  2. Bibi says:

    Bunica zicea sa aprind o lumanare cand tai ceapa..Never tried it though -_-

  3. Alexandra Nicolae says:

    N am avut noroc cu sortul good food…poate am cu cartea…:) apropos, sortul good food nu poate fi de vanzare? I really, really love it…so, stiu de la bunica-mea: cica sa ai un bol plin cu apa rece langa tine atunci cand toci ceapa. Iar parerea mea personala despre cum sa devii un bucatar mai bun…nu vorbesc despre profesionisti. Cred ca treb sa practici mereu (teoria ca teoria, dar practica ne omoara :), sa gatesti pe bune orice, de la basic si sa ti placa la nebunie…cand ajungi seara acasa, sa stii ca esti fericit/a ca in seara (noaptea) asta mai incerci ceva nou si testezi pe sot/prieten/colegii de la birou :) si n-ai cum sa nu inveti din greseli..cam asta cred eu. Revin la sort…oare poate fi de vanzare? :)

  4. Ca sa devii un bucatar mai bun trebuie musai sa-ti iei un tocator maaaare si greu si un cutit de tocat demn de un bucatar. Ca sa nu te plangi pe urma ca-ti ia o vesnicie sa toci ceva si mai nimeresti si-n degete :D

  5. Mihaela says:

    am curatat un sac de cartofi de curand ;)) dupa primii 4-5 a mers treaba brici. iti trebuie un cutit de curatat legume si o mana super rapida. iar cu ceapa, dupa 5-10 minute de curatat te obisnuiesti si nu mai versi o lacrima.

    un pont de la o duduie englezoaica care cultiva multe specii de ardei iuti: daca se intampla sa ai gura foc de la ardei, bea lapte si trece.

  6. Sa fii un bucatar bun? Pur si simplu sa te distrezi in timp ce gatesti, mie personal mi-au iesit cele mai delicioase meniuri cand am cantat, am combinat ingrediente, am ras, am plans (ceapa! Dah!) … Enjoy :)

  7. Cred ca pentru a deveni un bucatar mai bun trebuie sa pui ingredientul magic in toate bucatele pe care le faci. Acesta este: dragostea. :) Mai mult, dragostea se imbina strasnic cu ingredientele crescute cu simtul raspunderii, cat mai natural. :)

  8. Ana-Maria Popescu says:

    Bunica mea spune ca daca pui ingrediente bune si mancarea va iesi buna.. Si cum a crescut o familie intreaga gatind asa, tind sa ii dau dreptate si sa dau sfatul mai departe. Oh da, si o carte buna de bucate nu strica! :)) anamaria.popescu1@yahoo.com

  9. Sabrina says:

    Sa citesti mult si sa experimentezi mult… asta e cheia.
    Si ca sa nu va las fara un trick: cand faci tarta de lamaie, dupa ce ai copt aluatul de tarta (inainte sa pui in el umplutura) unge aluatul cu putin albus batut, apoi mai da-l 2 minute la cuptor: albusul va crea o pojghita asa incat, dupa ce torni in forma umplutura si dai la cuptor pana se face, crusta nu va imprumuta din lichid si va ramane uscata si crocanta.
    (nu stiu daca se intelege ce am vrut sa spun, am avut o zi lunga incheiata cu o sedinta killer de pilates, sunt oarecum confuza)

  10. Rox Lupea says:

    eu mari trucuri in bucatarie nu stiu… abia acum descopar, abia acum (la 28 de ani) mi-am dat seama ca imi place si vreau sa gatesc. cartea lui jamie mi-ar fi fooaaarte de ajutor in incercarea mea de a deveni mai buna in bucatarie. am aflat de curand ca usturoiul se curata foarte usor daca il zdrobesti usor inainte, ca bucataria nu mai miroase a ceapa calita daca pui in ulei un strop de turmeric sau curcuma, cartofii nu trebuie lasati mult in apa pentru ca isi lasa amidonul si apoi nu se mai leaga piureul, carnea de vita nu se sareaza inainte de a o pune in tigaie sau pe gratar pentru ca tinde sa se “stranga”, sa se intareasca…

  11. Amalia G. says:

    Cum pastrezi mai mult timp verdeata proaspata in frigider? O infasori in prosop umed de hartie.

  12. Anonymous says:

    Cum obtii creveti fragezi – 30 de minute de tinut la saramura (2l apa in care se dizolva cate un sfert de ceasca de sare si zahar)garanteaza creveti fragezi si suculenti, indifferent de modul in care ii gatesti.
    Mihaela

  13. Vorbitor says:

    Instrumentul pe care-l folosesc foarte des este decojitorul de citrice. Nu numai la lamai pentru coaja cea aromata, ci si la cascaval, cand trebuie sa-i fac copilului ‘taitei’ de cascaval pentru paste. Verdeata o pastrez cu cozile in apa, ca pe flori, la frigider, gata spalata. Patrunjelul tine vreo doua saptamani, mararul mai putin, dar e simplu sa rup cateva frunze cand am nevoie rapid.
    Cat despre cartea lui Jamie… miam! Abia astept sa pun mana pe ea :)

  14. Georgiana says:

    Cel mai sfat dintre sfaturi: întotdeauna să intri în bucătărie cu entuziasm şi curiozitate, vorba din “bătrâni” cu mâncarea care e făcută cu dragoste e foarte adevărată! :)

  15. Truc: cum sa dezlipestei bezeaua de pe hartia de copt: imediat ce scoti foaia de bezea din cuptor ridici hartia de copt atat ca sa poti turna putina apa in tava fierbinte, apoi o asezi la loc. din cauza aburilor creati la contactul cu tava incinsa bezeaua se desprinde imediat. nu am incercat insa am vazut la tv si pare credibila explicatia :D

  16. Sfatul meu e ca in bucatarie sa te folosesti mult de cromatica ingredientelor :) Un “truc” pentru o glazura rapida : dupa ce scoateti prajitura din cuptor, asezati deasupra patratele de ciocolata :) Spor in bucatarie tuturor :)

  17. Ina says:

    Cum sa devii un bucatar mai bun? hmm, buna intrebare..cred ca incercand, si incercand si mai mult, experimantand, si facand-o cu drag. Cat despre un truc de bucatarie, incercata chiar de mine in weekend, cu mancare arsa (naut uitat pe aragaz)din oale de inox…pui cateva linguri de otet, cu putina apa astfel incat sa acopere partea arsa. Apoi il pui pe foc si cand incepe sa fiarba “freci” partea arsa cu o lingura de lemn. Deci chiar functioneaza, am reusit sa salvez oala. Sau mai stiu una tot pentru oale arse, pui sare din belsug putina apa, si lasi la inmuiat, apoi tot cu lingura de lemn cureti oala.

  18. Sa nu te feresti sa experimentezi – cu cat mai mult, cu atat mai bun.

  19. buna intrebare cum sa devii un bucatar mai bun.. eu personal gatesc mult mai bine cand gatesc pentru cineva drag.
    in rest, rabdare,curiozitate, curaj, cateva ustensile bune de bucatarie, ingrediente de la piata locala sau din gradina personala, si ca prin minune, mancarea iese delicioasa.

  20. Daniela Diamandescu says:

    Pune suflet in tot ce faci si persevereaza…uite si un trick cum imi fragezesc eu carnea de vita: tai ceapa si usturoi, arunc peste friptura si o acopart cu ulei de masline, las peste noapte la frigider and tadam….numai buna de perpelit;)

  21. Cum să devii un bcătar mai bun? Păi trebuie să știi că nu s-a născut nimeni învățat și că, în ciuda norocului începătorului, o să ai și o grămadă de eșecuri… bune de spus generațiilor următoare. Culmea e că atunci când ai cele mai mari așteptări, o să ai și cele mai mari surprize – trăsnaia mea cea mai mare a fost, believe it or not, „Best ever chocolate cake;” mi-a ieșit ceva între o budincă de ciocolată și vulcanii noroioși…. Ideea e să continui, să îți dai seama de greșeli și să înveți din ele. Un truc al meu este ca atunci cand chestia aia făinoasă la care transpiri din greu are cocoloașe – deși tu ai încercat din toate puterile să le eviți- să adaugi o lingură de ulei și să bați energic cu telul. Acum eu n-am citit asta nicăieri și s-ar putea doar să mi se pară că merge dar … încercați și voi! :D
    Have a wonderful, wonderful day!

  22. Anonymous says:

    Pe mine m-a invatat bunica un secret de mare bucatar. Daca ai copil/sot mofturos la masa, faci dupa cum urmeaza. Ii chemi pe toti la masa si incepi sa te lauzi cum te pricepi mai bine: “A facut mama o ciorbita/tocanita/fripturica buuuuuuuuuuuuunaaaaaa de nu se mai poate”. Brusc toate parca sunt mai bune si mofturosii mananca cu pofta.

    Cristina Alexandru

  23. le maK says:

    Din puțina mea experiență în bucătărie… aș putea să ofer 2 sugestii: 1. dacă ai cuptor mai puțin performant care de obicei îți arde pe fund până să coacă în rest, pune o tavă cu apă sub tava în care coci, la mine funcționează de minune și 2. ca să beneficiezi de cât mai multă zeamă dintr-o lămâine, înainte să o tai în două, rotește lămâia pe masă, apăsând ușor până devine mai moale; cele mai suculente lămâi sunt cele cu coajă subțire. Concluzia: I need that Jamie Oliver, I’m tellin’ you! :D

  24. Diana says:

    How to become a better cook in 6 easy steps

    Step 1. N-ai gatit nimic in afara de paine prajita toata viata. Iei un mix de briose Dr. Oetker (idiot proof) si vezi ca se poate.

    Step 2. Vezi ca toata faza asta cu gatitul poate fi ceva foarte asemanator cu chimia. Amesteci x+y+z si voila, dinamita. I mean cake.:P With chilli! Cause why not?

    Step 3. Incerci cateva retete usoare (coffee cake aka pandispan, ceva salate, mai o tarta-notice all the sweets? :x)

    Step 4. Te ambitionezi si incerci ceva mai complicat, ca doar si acolo tot de chimie e vorba. Mai un tort in straturi, mai o French onion soup sau Beef Bourguignon. Vezi ca ti-au iesit si alea. Give yourself a pat on the back and stuff your face.

    Step 5. Get your first ever recipe notebook. Asa cum are mama/bunica, scrise de mana, de radeai de ele. Realize it’s actually quite useful when your memory/bookmarks fail you.

    Step 6. Always, always use parchment paper. It’s a life saver!

    Umm, cam pe aici am ajuns. Ah da, si experiment a lot. That always helps! :)

  25. How about practice makes perfect? Easy peasy :)

  26. titirez says:

    Marele secret e sa gatesti cu toate simturile si traiesti senzorial experienta din bucatarie.
    Gatitul se simte si se traieste cu tot corpul: gusti, mirosi, privesti, pipai si auzi (cum sfaraie in cuptor) mancarea. Restul…sta in experienta, in carti de bucate, in incercari reusite sau esuate.

  27. Fa-o cu placere, experimenteaza, invata si impartaseste.

  28. Eu stiu de varianta in care pui ceapa in congelator inainte sa o tai :) Incercata, dovedita.

  29. Anonymous says:

    Secretul in bucatatarie nu consta in cat de bine poti curata ceapa sau cat de repede poti prepara un fel de mancare, ci in cat de mult esti dispus sa combini ingredientele. Aici trebuie sa gandesti cu papilele gustative!

  30. Nicole says:

    Pentru tinut verdeturile fresh in frigider merge si sa le pui intr-un pahar cu apa. Daca le tai coditele si pui paharul pe usa de la frigider e si mai bine.
    Patrunjelul n-a stat nicicand atat de mult timp verde in frigiderul meu :)

  31. Dinu Madalina says:

    Cum sa devii un bucatar mai bun :
    1. Atunci cand maioneza se taie,adaugam o lingura de apa clocotita.Maioneza se va “trezi” si va deveni din nou comestibila.

    2.Albusurile crude se congeleaza bine.Se pot congela intr-un recipient rezistent pentru congelator.

    3. Oul fiert se curăţă mai uşor ţinându-l într-un bol cu apă rece.

    4.Dressingul pentru salata se pune intr-un borcan cu filet si se agita pana la omogenizare.
    5. Laptele pus la fiert nu va da in foc daca inainte,se uda vasul cu apa rece. :)

  32. cassandra says:

    Just watch Jamie. Cred că am văzut toate emisiunile… and yess, I need the book too.

  33. rozica b. says:

    citesti (blog-uri, carti etc.), urmaresti emisiuni culinare si apoi experimentezi :)

  34. Luati si faceti un curs de gatit! Nu ai cum sa stii sa gatesti pana nu pui mana sa faci langa cineva care se pricepe! E intrat in folclor: “meseria se fura”… Oricat de bune ar fi emisiunile, cartile, retetele de la bunica sau experienta profana proprie… pana nu vezi la cineva care stie ce face si pui mana atunci sa executi… nu vei sti sa gatesti.

  35. @parsul – ce chestie, si eu care credeam ca stiu sa gatesc o.O

  36. Anonymous says:

    Trebuie sa gatesti cu placere si cu sufletul si, usor usor vei obtine gusturile pe care ti le doresti si, nu renunta daca nu iti iese din prima :)

  37. rox206 says:

    Imaginatia ma face un bucatar mai bun.

  38. Ca sa devii un bucatar mai bun iti trebuie pasiune, rabdare si ustensilele pregatite.

    A good tip to avoid crying’ when cutting onion: taiem ceapa pe jumatate CU TOT CU MUSTATI (radacina)! Apoi taiem ceapa apropiindu-ne de mustati cat mai mult posibil. Taiam pe langa radacina. Cel putin asa zice dragutul de Gordon Ramsay. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=TwGBt3V0yvc

  39. schumitza says:

    Pe mine mama m-o invatat ca daca cuptorul nu coace uniform sa pui o bucata de tabla dedesupt si sa intorci prajitura mai des(daca coace mai bine in spate). Si ea e cea care mi-o dat un inel din ala de metal sa pui peste ochiul de aragaz sa se coaca vinetele mai bine. Si ca ouale umplute is mai bune cu un pic de tarhon murat in compozitie.
    Si daca maioneza se taie se poate drege cu niste mustar si apa minerala.
    Si de la mine, cutitu ii sfant si aceto balsamico merge cu orice!

  40. Experimentand in fiecare zi si citind despre practicile alor bucatari putem deveni mai buni la randul nostru.

    Printre cele mai noi trucuri aflate si incercate se numara cele legate de hamburgers:
    – ca sa fie suculenti e nevoie de carne de vita cu cel putin 20% grasime;
    – fata de alte mancarile gatite pe grill acestia trebuie sa fie reci cand sunt gatiti;
    – desi multa lume ii apasa pentru a vedea daca sunt gata, recomandarea este sa nu fie presati pentru a-si pastra sucurile gustoase.

  41. MihaelaV says:

    Abate-te de la reteta! Nu prea suna a sfat bun, dar cred ca numai asa incepi sa intelegi cum interactioneaza alimentele si condimentele intre ele, ce gust iti place mai mult si asa mai departe. O vei da in bara cateodata, dar cateodata va iesi minunat, ceva care te reprezinta.

  42. - -rxndr! says:

    Nu știu cum fac alții cu ceapa dar eu am încercat de toate si tot plâng de inund bucătăria. Si cand taie mama ceapa si eu sunt in camera cealaltă imi dau lacrimile deci noi avem o relație mai specială.
    Ca sa fii un bucatar bun trebuie sa te distrezi in bucătărie, sa guști din ce faci ca sa vezi ce si cat mai trebuie, sa faci mâncare fără rețete, sa combini ingrediente pentru ca asa iti place si asa ai chef. Iar regula asta nu se aplica daca vrei sa faci prajituri. A! Si sa ai o bucatarie maaaaare ca sa nu te apuce nervii ca nu ai unde sa scoți tava din cuptor daca nu muți tigaia de pe aragaz, dar nu poti sa muti tigaia de pe aragaz ca pe masă ai tot ce ai mutat de pe blatul de lucru cand a trebuit sa faci aluatul.

  43. As Simple as That says:

    Deci tineti apa in gura cat taiati ceapa si nu veti mai plange. It should work fine with wine as well :)

  44. merryjo says:

    Funny cooking trick about onions?Le pun in robot si-l lasa sa faca the dirty job:))

    Avem probabil fiecare mici secrete pe care le aplicam involuntar in the lovely kitchen, asa ca as zice ca top trick e ingeniozitatea si….poate un pic de pressure:)

  45. Pe mine o moldoveanca draga ma invatat sa tin apa in gura cand tai ceapa.Si chiar merge.

  46. Irina says:

    cred ca cel mai important e sa ai curaj sa experimentezi lucruri noi (retete noi dar si ingrediente si mirodenii deosebite) si sa folosesti ingredinte de calitate. Si desigur, un mare ajutor ar fi sa te mai uiti din cand in cand la jamie’s 15 minute meals :D

  47. Alex B says:

    Pentru mine au functionat doua lucruri foarte bine pana acum:
    1. Intotdeauna am gatit cu placere pentru prieteni si persoane apropiate. Sa faci sa se intample cate-un get-together fun la care tu sa te ocupi de mancare. Partea buna e ca oamenii apropiati n-o sa se sfiasca niciodata sa-ti zica daca nu le-a placut ceva anume sau ce ai mai putea imbunatati.
    2. Am incercat mereu sa experimentez cat mai mult cu tot felul de ingrediente, condimente si feluri de a gati. Dupa ce acumulezi experienta, poti sa folosesti ai deprins ca sa pacalesti regulile.

  48. Dana says:

    Ca sa fii un bucatar mai bun trebuie sa gatesti cu drag…din ce in ce mai mult, sa inveti mereu cate ceva surprinzator…de banal:)

  49. Diana Pavlenco says:

    – O maioneza taiata se poate drege cu putina apa minerala, si orice greseala cu un gest dragut.
    – Cafeaua isi intensifica aroma daca adaugam un varf de sare. (da, eu sunt din aceia care adora alune cu miere si sare)
    – La crema de zahar ars creste rata de succes daca compozitia se coace in bain marie.
    – Brocolli fiert isi pastreaza culoare verde intense si textura mai bine daca dupa ce s-a fiert il scufundam in apa rece cu gheata
    – Un pic de ghimbir in burta unui macrou face minuni
    – Un mic dejun la pat e piatra de temelie a unui week-end reusit.
    – Culmea minimalismului – Oricat de putine ingrediente ai avea tot mai poti (pre)gati ceva.

  50. Cristiana says:

    Ghivecele cu plante aromate si condimentate pe pervaz (sau pe terasa) m-au ajutat sa devin un bucatar (aspirant) mai bun si mai fericit :) Nu-mi aduc aminte (si nici nu vreau) cum erau pastele mele inainte de intalnirea cu multele frunze de busuioc proaspat, cum era puiul înainte sa se imprieteneasca cu niste crengute de cimbru si ce gust aveau tartele cu fructe inainte sa faca cunostinta cu frunzele de menta proaspata. Sa iti mai zic ce greu le era salatelor mele inainte sa apara ardeiul iute din ghiveci in castronul lor?

  51. Madalina C says:

    Cel mai bun sfat pentru a fi un bucatar bun e sa gatesti cu placere intotdeauna. Iar cand tai ceapa am auzit ca daca tii apa in gura nu mai plangi :)

  52. Mihaela says:

    revin cu un tip care l-am aflat de curand. e mai usor sa folosim o lingurita cand vrem sa curatam pestele de solzi, in felul acesta nu mai facem atata mizerie.

  53. Costin says:

    Brutăria/cofetăria te face un bucătar mai bun pentru că te învață disciplină. Torturile, brioșele, pâinea nu ies dacă nu respecți cantitățile și tehnicile din rețetă. Așa înveți bazele. Restul, bucătăria sărată cum ar veni, e improvizație pe răbdarea învățată făcând chec.

  54. gateste doar atunci cand iti face placere, nu transforma gatitul intr-o corvoada. gateste cu placere si cu drag,ia-ti niste cutite bune si cat mai multe condimente pe care le poti combina in diverse mix uri sau rub uri transformand niste ingrediente simple intr-o masa delicioasa :)

  55. Alexandra Popescu says:

    Si cea mai fada mancare capata viata cu putin zatar:)

  56. Foarte multe trucuri nu stiu, tocmai de aceea am nevoie de carte.
    Daca sa scapi de usturoi de pe maini freci ceva de inox, pentru gura exista patrunjelul.

  57. Anonymous says:

    intra in bucatarie, incearca, vezi unde ai gresit, ia-o de la capat. Stefania Catiu

Comenteaza
Follow on Instagram