[almost X’mas giveaway] Ottolenghi – The Cookbook

20 Dec 2013, Cristina Mazilu
Gata, acum chiar vine Craciunul, asa ca dupa ceea ce cred ca au fost 27 de saptamani de [fake X’mas giveaway] (acum almost X’mas) e timpul sa pun proiectul la odihna (si sa-mi astept si eu cadourile de real X’mas. bwahahhaha).
Incheiem cu una dintre cartile mele preferate, Ottolenghi – The Cookbook, semnata de Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi. Despre povestea din spatele acestor nume si pasiunea mea am povestit aici. Merita adaugat si ca in carte veti gasi niste retete fabuloase, de care, if you’re anything like me, va veti indragosti.

Daca vreti cartea, joaca e simpla: lasati un comentariu mai jos in care povestiti-mi ce feluri de mancare veti pregati de Craciun. Kissez & hugz, darlings.

Update

Castigatorul ultimului giveaway pe anul asta este cel de mai jos. Astept datele de contact intr-un mail :-)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (68)
  1. Vreau sa fac niste rulouri cu feta, masline, ardei iute trase in castravete, niste salata de porumb cu ton si garantat racitura si sarmale. Ca nu prea e craciun fara 3 sarmale la cuptor…

  2. Alexandra P. says:

    Ma gandesc la o salata de fasole verde cu seminte de pin, un pui cu turmeric si piure de broccoli si lapte de pasare.

  3. AdMircea says:

    Pulpa de miel la cuptor imbracata in harissa cu garnitura de varza de bruxelles. Pate de ficat de pui cu usturoi. De culciuri se ocupa altii :)

  4. forfecutsa says:

    Anul asta ,pentru prima oara in 10 ani, nu voi gati de Craciun pentru ca il vom petrece in Maramures si-s peste masura de entuziasmata.
    Daca as pregati masa de Craciun, as combina traditionalul cu noul, caltabos, toba,piftie jambon fiert si condimentat pentru clasici si un platou cu amuse bouche pentru cei mai tineri (tapenade, humus, peste afumat,etc), sarmalute in foi de vita si in foi de varza, mamaliguta fiarta in lapte, cu branza framantata si cozonac (nu-s fanul exagerarilor culinare, merg pe principiul putin si bun).

  5. Raluca B says:

    Piftie, tapenade, pate de ficat, friptura de porc cu bacon, cozonaci si tiramisu.

  6. Dina says:

    Deliciosul “Pulled pork”..asa..ca sa saliveze toata scara; coleslaw din reteta…legume umplute cu branza feta+rosii uscate+ masline si ca sa nu ma dezmint de unde ma trag…sarmale in oala de lut..yammy!!

  7. tatiana says:

    dupa dezastrul ecologic de anul trecut in care am facut racitura veggie cu arrowroot in loc de gelatina(ca gelatina nu e kosher pentru treehuggers…….)ma limitez la a consuma traditionala salata “boeuf”(varianta meatless)facuta de dragutza mea soacra *crosses fingers*

  8. rozinchina says:

    anul asta nu gatesc nimic, merg la soacra in ardeal :)
    insa abia astept sa fiu rasfatata cu sarmale, jumari & stuff

  9. CORINA says:

    Antreuri: dips and spreads(baba ganoush, tapenade de masline cu ansoa, pesto de casa, zacusca, pateu de ficat de PORC home-made cu stafide), charcuterie(platouri de pastrama crud uscata de PORC si vita, sorici, caltabos, toba, carnati afumati uscati), branzeuri(platou din toate sortimentele pe care pot pune mana de branza maturata, sarata in varietati de oaie si vaca), salata de boeuf. Main course: piept de porc gatit incet cu radacinoase coapte in ulei de masline si rozmarin(sfecla, morcov, pastarnac, telina) si piure de batate cu trufe si desert: sufleu de dovleac, mandarine, nuci si curmale inecat in Cointreau. Sa se vada ca-i Craciun;)

  10. Brindu says:

    Anul acesta ne-am propus sa facem o masa trandationala, asa ca vom face sarmale in ceaun, carnati italienesti la cuptor.

    Sarbatori Fericite!

  11. Gabriela Bors says:

    Craciunul asta voi fi o rasfatata. Am sa ma bucur de ce gatesc altii in schimb, mai précis in Praga. Ah da..si am sa beau Bohemia wine, mult- ca sa vezi ce copii ascultatori suntem noi cand vine vorba de ce ne recomanzi tu.

  12. Elena says:

    O sa-mi faca mama tooooate bunatatile traditionale, iar eu ma gandesc s-o rasplatesc cu un tort surpriza :d

  13. Ana says:

    Neața, eu voi face rillettes de somon, the best moldavian sarmale și the most decadent sour cherry brownies. Mama completează cu piftie și pâine cu mamia, iar bărbate-miu cu cozonac. Bunica e-nsărcinată cu caltaboș și julfă.

  14. cookie says:

    omg! omg omg! me me me, pick me!:)) de craciun, pe langa the usual sarmale & stuff, avem friptura perfecta din muschiulet de purcel, un pui la vas roman, fasole verde cu gremolata, morcovi balsamici la cuptor, niscai piure de cartofi… si cam asa. nuffin fancy!

  15. Lela says:

    De Craciun avem meniu traditional romanesc si grecesc (hubby e grec si chiar daca vom fi in Ro de sarbatori am sa execut si cateva traditionale grecesti).
    Deci bucatele executate de moi vor fi:
    tirokafteri-pasta de branza iute!
    chiftelute de dovlecel
    melomakarona-prajiturele cu miere si nuca
    salata de sfecla rosie!
    tiropita-placinta cu branza!
    in rest pt. ca suntem fan “porc” toti o sa executam fripturi/frigarui/carnati prajiti…..

  16. Anonymous says:

    Buna. Pai piftie, sarmale, cozonaci :) meniul clasic

  17. Ana-Maria says:

    Pui rumenit in cuptor, cozonac (prima tentativa), tabouleh si fursecuri cu ciocolata

  18. Anonymous says:

    Buna. Pai piftie, sarmale, cozonaci :) meniul clasic traditional
    Rusei Oana

  19. Bianca says:

    E perfecta cartea asta, am Plenty si Jerusalem, sigur i-ar sta bine langa ele.

    Ce o sa gatim de Craciun? Rata la cuptor, traditionalele sarmale, tort de ciocolata (bine, pe asta il face Cookie Jar dar nu conteaza:)), cred ca si ceva porc pe acolo si, cel mai probabil, cozonac. Astea toate presarate cu vizita la ProNovias in cautare de rochie de mireasa, cunoscut DJ de nunta si facut de carnati. O sa fie super Xmas I say :)

  20. Pfoooai.. asta este o lista foarte lunga si diversificata. Pe de o parte turta dulce, cozonac, chec, crumble cu mere si biscotti.. pe de alta parte sarmale, jumari cu ceapa, chipsuri de mamaliga cu bacon (pentru ca m-am indragostit iremediabil de ele), salata de boeuf, o super friptura de porc.. si lista continua pentru ca familia e maaare <3. Yeeey, Christmas is coming. :D

  21. Laura Nichita says:

    Meniul pentru anul acesta e urmatorul:piftie de curcan, pate din ficat cu stafide, reteta de la tine :), tartine cu somon si crema de branza,legume crocante la cuptor, chiftelute din carne cu verdeata, ciorba a la grec, sarmalute si muschi de porc cu prosciutto si gorgonzola. Desertul e specialitatea soacrei :)

  22. Catalina says:

    Clasicele si indispensabilele sarmale si caltabos. Doar din purcel. Cu bonus de slaninuta afumata si mult cimbru, pentru sarmale.
    O terrina de purcel si vitel a la Elizabeth David.
    Trufe de ciocolata cu visine din visinata si ceva nuca oleaca data la cuptor.

  23. CarmenM says:

    sunt responsabila de deserturi asa ca chocolate crinkles, prajitura cu blat de bezea si nuca, crema de vanilie si glazura de ciocolata, carrotcake si mai vedem

  24. Piept de curcan Wellington, gratin de radacinoase cu ierburi, salata de la pagina 43 din ultimul numar Good Food, estonian Kringle, turta dulce, biscotti cu ciocolata, dulceata de portocale si ma mai gandesc…:-)

  25. nea'Mielu says:

    tradițional – carnati picanti de casa, friptura la cuptor, sarmale, cozonaci, racituri..

  26. Olguta says:

    Ca in fiecare an, cat mai traditional: sarmale in vasul de lut, piftie, toba, carnati (astia de cumparat), friptura de porc in moare, varza murata la greu, nelipsitul cozonac, ceva fursecuri si turta dulce – inclusiv o casuta pentru bucuria celui mic.

  27. alina says:

    ca de obicei mancaruri traditionale :racituri,sarmale,ciorba,la desert untort de ciocolata si tavalita…

  28. Anca says:

    1. Pulpa de porc cu glazura de miere si impanata bine cu multe cuisoare
    2.Cartofi copti si ceva salata ( inca dezbatem problema)
    3.Sarmale of course
    4. Fursecuri cu lime
    5.Chec cu lamaie si mac ( reteta Good Food pt briose )
    6. Cozonac englezesc cu fructe confiate
    7.Fursecuri fragede cu stafide si fructe confiate
    8. Ramane de vazut

    Sarbatori fericite!

  29. Anamaria says:

    clasic: sarmalute, curcan cu mere, cozonac

  30. Anonymous says:

    De Craciun obligatoriu sarmale cu afumatura, delicioasa turta dulce traditionala, cartofi copti cu fripturica de porc si ceva praji mai sofisticat, dar inca nu stiu care…. Mili

  31. Andreea says:

    Pentru Ottolenghi merita sa-mi incerc norocul, mai ales ca am deja gandit mare parte din meniul pentru Craciun :).
    Avem asa: baghete cu maia, salata de morcovi cu naut si lamaie, oua umplute cu mousse de ton, pasta de masline, risotto cu scoici St.Jacques, prajitura cu smantana, si cozonac.

  32. cozonac cu maia (incep cu sfarsitul) dupa reteta codrutei (de paine!), curcan copt in lapte a’la jamie (desi el are reteta cu pui), salata de sfecla rosie cu hrean din curtea casei (sic!), chimion si zahar, piure de pastarnac cu varza de bruxeles – good food style. mult vin. ceva afinata. un vin fiert la inceput, ca doar ne-a intrat frigul in oase.

  33. Alexandra says:

    Anul acesta nu prepar decat dulciuri, restul familiei se va ocupa de partea mai dificila, adica curcan si porc :p
    Eu voi face prajitura cu caramel, chec cu scortisoara, ghimbir si nucsoara, si biscuiti cu portocala si lamaie. Pentru soara mea a carei zi este de Craciun voi face un tort cu crema de ciocolata si portocale confiate.

  34. Cici says:

    La noi in casa va fi un mix de mancaruri romanesti cu italiene :), pregatesc ciorba de salata ca’n Maramures, salata boeuf, paste facute in casa cu diverse sosuri, iar la final, va fi tiramisu dupa o reteta Jamie Oliver.

  35. Violeta M. says:

    Meniu traditional anul asta: sarmalute in vasul roman, friptura de curcan la cuptor cu cartofi a la Jamie oliver, tort cu mousse de ciocolata la desert. Pentru aperitive inca ma mai gandesc ce fac….

  36. Irina S says:

    Eu ma pun pe facut turta dulce. Am ramas impresionata de o reteta de turta dulce cândva in Sibiu si de atunci tot fac turta dulce, sperând sa imi iasa la fel.

  37. Lux says:

    Briose! E tot ce vreau sa fac, ca in rest mergem in vizita. Tati se va ocupa de tochitura de fiecare an, si dupa mancam pe la altii, ca suntem lenesi si ne rasfatam. Dar anul asta sigur fac briose.

    Craciun fericit si vacanta placuta alaturi de ai tai dragi! <3

  38. As usual, nici sarbatorile de anul asta nu vor fi private de ciorba de perisoare cu smantana, sarmale, friptura de porc, salate cat mai multe si diverse si, evident, prajituri si muffins-uri cu mere si portocale. Daca e sa fie dezmat, pai sa fie pana la capat!

  39. Ana M says:

    De partea cu gatitul se ocupa ai mei, tot felul de porcarii gustoase, poate o sa-mi bag nasul si sa le arunc niste condimente de la mine prin mancaruri. Mie imi revine partea de dulciuri unde am decis sa execut un tort cu portocale si ciocolata.

  40. Andreea Sava says:

    Am sa pregatesc deserturile, tort de bezea cu crema de lime, cheesecake,fursecuri si melci cu scortisoara!

  41. roxana d says:

    Pate de iepure, pulpa de porc la cuptor cu muuult usturoi si o salata pe care nu am ales-o inca… si Red Velvet Cake! Si multa turta dulce in diverse forme, sa agatam si in bradut! Sper sa nu le manance cainele… :))

  42. VertAnge says:

    Eu vreau sa incerc curcanul impanat cu bacon si unt cu mustar din ultimul numar goodfood, dar trebuie sa gasesc urgent o tava mare de tot, ca mama a reusit sa produca anul acesta niste exemplare absolut uriase.

  43. sarmalute cu carne de curcan si multi biscuiti, cam astea sunt poftele…

  44. Cristina says:

    Anul asta eu voi gati doar o rulada de cascaval cu marar, curcan invelit in bacon si o prajitura cu mac. Restul bucatelor traditionale le face mama-soacra, unde vom si merge, de altfel ;)

  45. Anul ăsta încerc să-mi conving mama să renunțe la tradiționalul porc for some good&fancy turkey și m-am gândit că rețetei ăsteia (http://www.goodfood.ro/reteta/coroana-de-curcan-in-stil-italian-cu-usturoi-copt-si-umplutura-de-pancetta-lamaie-si-pesmet-129337.html) nu-i poate rezista.

  46. mama gateste Craciunul asta, asa ca avem in meniu sarmale, carnati, cozonac dar si supa de vita cu galuste si alba ca zapada :)

  47. Lidia S says:

    Clar ca o sa fie porc, porc si porc, o ciorba, sarmale, cookies, cozonac, paine in cuptor si alte dulciuri :)

  48. Andreea Elena says:

    traditionalele sarmale, tartine cu avocado si somon, curcan la cuptor cu garnitura de broccoli gratinat, cozonac, banana bread cu merisoare, muraturi, supa de gaina cu taitei, si o sa fie si ceva salate mai usoare. Sarbatori Fericite!

  49. Anonymous says:

    salata boef, ciorba de coaste de porc afumate, sarmale cu afumatura, tochitura cu varza murata si mamaliga, carnati de casa, caltabosi, muschiulet afumat (tot acasa), piftie din porc afumat, rasol de porc afumat cu sos de hrean , cozonaci, prajitura din foi cu crema de vanilie, prajitura cu ness, prajitura snickersl negresa,si, pt ca pe 25 e si ziua mea, tort diplomat.

  50. Andrei M. says:

    Anul asta voi pregati blini cu somon afumat, friptura de porc cu usturoi si cartofi in untura de gasca, curcan invelit in bacon si eclere.

  51. crina micheu says:

    Eu o sa fac sarmale, of course, si rulada de porc cu fructe uscate si rozmarin, iar la desert fudge cu espresso.

  52. Anonymous says:

    Mancare traditionala: sarmalute, friptura de porc si cozonac.

    Andreea Manole

  53. stefania catiu says:

    porcarii (pun intended):))

  54. Sarmalute in foi de varza, muschiulet de porc in crusta de ierburi, carnati cu fenicul, paprika afumata si usturoi, cozonac cu stafide, nuca si cacao, chocolate chip cookiesc si pentru musafirii ghifuiti care vin la o cafea sau ciocolata calda- biscotti cu fructe uscate :)

  55. Mirela says:

    O parte din meniu, caci nu se stie niciodata ce idei noi apar: chec de ciuperci, briose sarate cu masline, cascaval, ardei, salata de legume, tapenade, sarmale cu orez si naut, cozonac…

  56. Laura Mihaela says:

    eu fac oua umplute cu toppinguri diverse (creveti, icre etc), fazan si prepelita cu morcovi glasati si telina sotata, placinta cu morcovi si dovlecei, si 2-3 prajituri. si un platou cu afumaturi, ca altfel nu e craciunul.

  57. Amalia says:

    Mama vine cu “porc.ariile” de rigoare, asa ca eu o sa ma limitez la cateva antreuri fresh si dulciuri…dulciuri multe :))

  58. ioana A says:

    cateva aperitive, ciorba, friptura :)

  59. Trebuie sa recunoasc ca eu sunt de princiupiul gatitului pentru masa in curs. Adica proaspat! asadar voi face ceva brocoli si merluciu pentru vigilia de Craciun si un desert vegan din seminte si fructe. Iar pentru ziua de craciun un pat de legume trase la tigaie proaspete si cate o friptura din carne de casa cu muraturi si panetone pe care il voi pregati in prealabil:)

  60. Irina says:

    Curcan umplut, legume pe gratar si croquembouche. A, si turta dulce,care e gata deja :) Sarbatori frumoase!

  61. Dima Cristina Andreia says:

    Voi pregati piftie, diverse aperitive, pulpa de porc la cuptor, sarmalute si prajituri de casa.

  62. cris says:

    Nu pregatesc nimic, dar mananc tot ce face mama:-)

  63. andreea says:

    Noi o sa mergem pe mancare traditionala: aperitiv cu toba, jumari, sorici, lebar, piftie%mamaliga, sarmale&mamaliga si bineinteles homemade cozonac :)

  64. flaviae says:

    Eu ma ocup de dulciuri – snickers, cookies (NYTimes), dobos, eclere, briose (best of GF to be tested)..

  65. Lilianna says:

    1. Paine facuta in casa;
    2. Curcan cu unt cu verdeturi si sos de cranberries;
    3. Cartofi perfect rumeniti in untura de gasca;
    4. (Deja nelipsitele :P) sarmalute in foi de varza + Mamaliga;
    5. Midii in cidru de mere;
    6. BBQ Pork Ribs;
    7. Salata de creson cu somon afumat si dressing de iaurt si hrean;
    8. Salata de sfecla cu ierburi aromatice;
    9. Christmas Cupcakes cu fructe uscate;
    10. Tort Padurea Neagra;
    11. Tarta cu umplutura de caramel sarat.
    (What can I say, I’ve got a big family :3. *crosses her fingers for winning*)

  66. Smo says:

    Prune in bacon, carnaciori in bacon, ceva praji’ – ca panettone se cumpara :P si mai vedem ce retete pica, hint hint

  67. Carmen says:

    eu as vrea sa fac de revelion un tort cu banane si ciocolata, pentru ca astea ne plac; inca nu stiu reteta, dar o caut… :)

  68. Ada says:

    Tort cu ciocolata si portocale.

Comenteaza
Follow on Instagram