Israel // Accra: pranz la Uri Buri

06 Mar 2014, Cristina Mazilu

Uri Yirmias este un experimentat chef autodidact. El este ingredientul secret al restaurantului Uri Buri, cea mai buna carciuma din Accra (Akko), datorita talentului exceptional cu care pregateste pestele si fructele de mare.

Nu va ganditi la cea mai buna cherhana in care ati mancat vreodata – n-are nicio legatura cu locurile un gasesti peste la gratar, in saramura, pane si inca vreun fel de tocanita (nu ca ar fi ceva rau cu asta, eu una abia astept sa mai trag o fuga in Delta). La Uri gasesti peste si fructe de mare proaspete, alese de el chiar in aceeasi dimineata si pregatite la perfectie, cu multa creativitate. De-a lungul anilor, Yirmias a calatorit in mult, asa ca aromele pe care le-a experimentat se reflecta in meniul locului.

Intreaba-l ce e proaspat si bun de comandat si Uri iti va aduce scoici St. Jacques zemoase, calamar cu kumquat si grapefruit roz, peste proaspat in sos de mustar sau miere cu rozmarin, ceviche cu lamaie, ulei de masline si ceapa rosie, dar si cele mai bune supe (bisque si chowder) (eu n-am gasit pana acum altele care sa-mi placa mai mult). De asemenea, cauta in meniu crevetii creoli cu sos de smantana si mango. Dar, in general, mergi pe mana lui Uri, care incurajeaza jumatatile de portie, ca sa poti incerca cat mai multe din meniu.

Restaurantul il veti gasi intr-o veche casa otomana pe malul marii, cu camere mici, decorate cu note arabesti. Daca vremea e frumoasa, e o idee buna sa alegeti terasa cu vedere la Mediterana si o sticla de vin bine frapata. Nu uitati sa faceti rezervare, ca e nevoie (Strada Haganah 93, Akko, telefon +(972)4-9552212). Umbla vorba-n targ ca asta ar fi cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Israel.  

Limonada

Paine proaspata cu unt

Bere locala

Ceviche cu lamaie, ulei de masline si ceapa rosie

Tilapia caramelizat cu sfecla

Somon cu spuma de wasabi

Supa de fructe de mare cu lapte de cocos, busuioc, coriandru si ghimbir (cea mai buna pe care-am mancat-o vreodata, si mie nici nu prea-mi place laptele de cosos)

Barramundi cu lamaie si piure de conopida

Fructe de mare cu cuscus israelian (ptitim)

Peste cu sos de smantana si alge

Ceva file de peste (can’t remember anymore :p) cu orez

Ceai negru cu menta, pe terasa

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. dragos says:

    holbandu-ma, scuzati expresia, la poze m-am trezit intreabandu-ma retoric: ce plm, duamne iarta-ma, mai cautam noi in tara cu sarmale si ceafa de porc cu cartofi? :D

  2. Ioana Matei says:

    Mi se pare mie sau a disparut casuta de search de pe blog? :)

  3. maria says:

    mi s-a facut pofta de paine cu unt. stop.

  4. Mihaela says:

    Lumea pare mai frumoasa cand privesti astfel de poze.

  5. Anonymous says:

    Cum s-o face tilapia aia caramelizata? yummy

  6. Mazilique says:

    test 2

Comenteaza
Follow on Instagram