Israel // Ierusalim: Cina in orasul vechi

23 Mar 2014, Cristina Mazilu

Am ajuns in Ierusalim dupa lasarea intunericului si prima chestie la care m-am gandit, dupa ce mi-am parcat bagajul la hotel, a fost: “Ce mananc la cina?”.

Asa ca, in ideea ca agitatia cea mai mare e de obicei prin partile vechi ale oraselor, m-am intreptat spre zidurile otomane de secol XVI, care inconjoara orasul vechi al Ierusalimului.

N-am intrat pe poarta Damascului si nici pe poarta Jaffa – doua dintre principalele intrari in cetate. Am intrat naiba stie prin ce vagauna si am ajuns fix in mijlocul cartierului arabesc. (Ca sa pun putin lucrurile in context pentru cei care nu stiu care-i treaba pe acolo: orasul vechi este impartit – atat fizic, cat si “spiritual” – in patru cartiere: arab, evreiesc, crestin si armenesc). Asa ca am luat la rand labirintul de stradute inguste si intunecoase, in cautarea unui restaurant. Sau dugheana cu falafel. Orice mergea la ora aia.

Da’ sa vezi chestie – Ierusalim nu-i Barcelona (soc si groaza, I know), iar centrul vechi al lor n-are Drunken Lords, Bordello si mai stiu eu ce panarame. Nope. Ce am gasit au fost alei pustii, iar plimbarea nu pot sa spun c-a fost cea mai relaxata. Ziua, cartierul musulman e cel mai aglomerat – aici sunt bazarurile, precum si mai multe obiective turistice (and by that I mean turism religios, in mare parte), dar seara nu e neaparat momentul in care sa vrei sa-ti petreci vremea pe acolo.

Dupa vreo jumatate de ora de invartit in cerc, am ajuns si in cartierul crestin (de asemenea pustiu), apoi la poarta Jaffa, unde incepea cartierul armenesc si unde am mai gasit cativa oameni pe strazi. Din fericire, chiar si o carciuma deschisa.

Am nimerit astfel la un restaurant armenesc, iar odata ce pe masa au ajuns un vin israelian, o bere palestiniana si niste arak (o bautura din familia ouzo, raki, mastika – le recunosti dupa aroma de anason), atmosfera s-a mai inveselit, iar pacea intre popoare parea ceva mai realizabila.

Asa ca am comandat tot ce suna bine-n meniu si m-am bucurat de prima seara in Ierusalim.



La final, a word of advice: cereti taximetristilor de la Jaffa Gate sa puna aparatu’ ;-)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram