#LoveTirol: Ice Q Restaurant
Ice Q e un restaurant deschis la sfarsitul lui 2013 in Sölden si se vrea a fi un “templu gourmet” la inaltime. Efectiv la inaltime, pentru ca e aflat la 3.048 de metri altitudine.
Tocmai pentru ca e atat de sus, intamplarea a facut ca, atunci cand am ajuns eu acolo, intreg varful – cu carciuma cu tot – sa fie invaluit intr-un nor. Asa ca n-am avut parte de privelistea catre Alpi pe care ti-o ofera Ice Q (am auzit ca e pretty. pretty breathtaking, that is), dar mi-am desfacut claparii, m-am facut comoda in coconul laptos in care ajunsesem si am cerut o lista de vinuri.
Un pahar de Ruinart mai tarziu (mi-e rusine de cat de repede ma obisnuiesc cu mofturile astea) si am inceput inspectia prin carciuma, lounge-ul de la etaj si terasa.
Ce e super misto? Ca in fiecare miercuri la Ice Q are loc o cina (in mod normal, in statiuni, instalatiile pe cablu au program doar pana la ora 16:00). Costa un făraș de bani (98 de euro de persoana), dar trebuie tinut cont de faptul ca platesti nu mancarea, cat experienta si locatia. Adica cum altfel ai ajunge vreodata sa iei cina la 3.000 de metri, la asfintit, intre creste de munti (altfel de cat atunci cand pleci cu cortul pe munte)? Si la desert sa stai sa te uiti la stele cu un pahar de sampanie in mana?
Altfel, am rezervele mele in ceea ce priveste mancarea. Dar nu complet justificate sau avizate, pentru ca tot ce-am mancat acolo a fost un strudel.
Mai exact strudel cu mere Haiminger (un soi care creste in Tirol). N-a fost rau, don’t get me wrong, da’ nici nu mi s-a parut un strudel bun, cat mediocru. Am apreciat sosul facut cu pastai de vanilie si nu cu prafuri venite la plic, dar aluatul soggy si merele pregatite nicicum nu m-au convins pana la capat. Dar – ghici ce – aveam sampania de care vorbeam mai sus care sa-mi inchida gura.
Si pentru ca tot am adus vorba de vinuri, la Ice Q gasesti si restul arogantelor clasice: Petrus din 1993, Margaux din 1997, Latour din 1998, La Tache din 1996.
Ba mai mult, intr-o camera cu temperatura si umiditatea controlata, ce tine loc de pivnita de vin, sunt puse la maturat cateva butoaie cu vin in care au fost asamblate trei dintre cele mai bune Pinot Noir din trei podgorii diferite: Paul Achs din Austria, Kellerei St. Pauls din Sudtirol si Wingut Dr. Heger din Germania. Vinul rezultat, care va sta la maturat 3 ani la 3000 de metri altitudine, se numeste Pino 3000. Un experiment oenologic suficient care m-a facut suficient de curioasa cat sa revin la Ice Q.
_____________