Toscana: Ce-am cumparat
08 Nov 2014, Cristina Mazilu
Doar nu era sa ma intorc cu mana goala. Asa ca am burdusit o valiza dupa cum urmeaza, cu multe dubluri a ce vedeti mai sus si cititi mai jos. Ceea ce va doresc si voua.
- Il Bruciato Bolgheri DOC – 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Syrah
- Castello di Poppiano Laudemio 2013 Extra Virgin Olive Oil – Noul meu ulei preferat, despre care v-am povestit aici.
- Fregula traditionale – E practic raspunsul Sardiniei la cuscus. Fregula e facuta din aluat de semolina care a fost rulat in bilute mici de 2-3 mm si apoi coapte in cuptor. Si pentru ca Sardinia e o insula, in mod traditional Fregula se pregateste cu fructe de mare. Dar exista enorm de multe combinatii, motiv pentru care am adus acasa vreo 5 kilograme.
- Otet Balsamic – Facut de sotii Amerigo si Agnese. Ce m-a surprins insa neplacut a fost ca cei de la Eataly Florenta nu mi-au putut explica diferentele dintre zecile de tipuri de otet balsamic pe care le aveau la vanzare. Asa ca am ales si eu din ochi. Pretty bottle though.
- Crema de fistic Babbi – Are o aroma puternica si un gust dulce-sarat, perfect pentru pus in prajituri, dar si direct pe paine (daaaa!)
- Paste Vesuvio Alferta – Acest tip de paste scurte au fost denumite dupa faimosul vulcan, insa daca te uiti cu atentie ai sa vezi ca se aseamana unei scoici, care estede altfel simbolul orasului Napoli.
- Marchese Antinori Chianti Classico DOCG Riserva – 90% Sangiovese, 10% Cabernet. A fost vinul meu preferat din degustarea de la Antinori, asa ca m-am asigurat ca o sa-mi ajunga si peste iarna.
______________
*s-au mai intamplat si o rochie de la Cos (e asta – da, stiu ca toate rochiile mele seamana intre ele; da, e intentionat), plus un tricou bleumarin din matase (tot de acolo)
fain, fain, fain!
de cand imi propun sa ajung in toscana, dar tot o fac eu odata si pe asta!
iar lista e de pus la loc sigur, pentru… cand o sa fie :)
Deci crema de fistic de la Babbi e cea mai buna: pe pâine Toscana/Umbră sau din orice regiune doar sa fie cu miez pufos si coaja crocanta si bine rumenită ; sau ca filling pt clătite de cacao sau la prepararea tiramisu – lui cu fistic ( desertul meu preferat). I am a pistachio adicted.
Ai încercat înghețată de fistic de la Eataly? Dar pâinea cu smochine sau pe cea cu pancetta?
Eataly e super. Te-ai oprit si la restaurant? Se mănâncă ok.
SEE ya.
Mi s-a facut pofta :) Mi-am amintit concediul de vara si bunatatile care le-am degustat… abia astept weekendul ca sa pregatesc ceva bun :)
Un Chianti Classico Riserva e must buy (chiar si pe post de souvenir) daca ajungi in Toscana.
De exemplu eu as fi bagat in desaga un Brunello si un super-Toscan (de ex. Tignanello de la Antinori).
Faza cu scoica si cu simbolul orasului Napoli… nush’ ce sa zic. Am stat 5 luni acolo, simbolul “neoficial” al orasului e pizza margherita.
Buna,
Am luat si eu acest Laudemio din aeroportul din Pisa, e din 2013, si pot spune ca e cel mai rau ulei pe care l-am gustat vreodata. E prea acid, nu ti se pare ?
mie mi-a placut foarte mult. one of the best I’ve ever had. dar cred ca difera de la an la an si de la un producator la altul (parca sunt vreo 9 care fac Laudemio)
Cristina, cu privire la otet, depinde de ce cauti. In linii mari exista 3 categorii: Balsamic Traditional; Condiment Balsamic si Otet Balsamic.
Un veritabil Aceto Balsamico Tradizionale, trebuie sa aiba min.12 ani vechime si sa fie trecut prin butoaie din diverse lemne (daca nu ma insel pana la sapte tipuri diferite, inclusiv fag, cires, castan etc). Si exista doar 2 consortii care au dreptul sa il produca: Modena si Reggio Emilia. e piperat- la pret, insa merita sa-l incerci ca si topping la o inghetata pe masura, sau la o crema catalana…
Pt Modena, varsta e indicata de culoarea dopului (alb daca a implinit 12 ani, aur daca e extravecchio- 25 sau peste), iar pt Reggio Emilia, ar trebui sa existe o eticheta rosie- pt 12 ani, argintie pt 18 si aurie pt 25. intre nu exista, sau nu ar trebui sa existe.
Problema intervine cu celelalte 2 tipuri, unde nu e nevoie de consortii si nu exista standarde de etichetare, pt ca cei 12 ani nu sunt necesari. Condimentul poate fi produs din cel mai de baza otet daca are adaugata o reductie de must- fara invechire. La otetul balsamic de modena e si mai nasol, pt ca e produs in masa si nu are nevoie de mai mult de 2 luni pana la comercializare. Daca iei otet balsamic, ideal ar fi sa gasesti un ‘invecchiato’- caz in care ar trebui sa fi fost maturat pana la 3 ani … All in all, cand alegi, indiciu nr 1. e numele/ apelatia, 2. in lista de ingrediente nu trebuie sa apara caramelul sau zaharul (de alti coloranti sau agenti de coagulare nu mai vorbim)- maxim must de struguri si eventual otet de vin 3. consistenta- cu cat mai solid cu atat mai calitativ (daca nu e masluit) 4.pretul… tip: intre DOP si IGP, go for DOP
Si pt ca vei ajunge prin Toscana, this is perfect timing: pe la finalul lui Octombrie, inceput de Noiembrie e vremea de recoltat masline si facul ulei. Asa ca, spor la degustat Affiorato!
un mic tip: desi exista multe sticle, care de care mai frumoase, un purist intr-ale uleiului de masline nu va lua niciodata o sticla transparenta… this said, Castello di Poppiano – te invidiez.
In anii buni se pare ca uleiul de acolo, e un fel de Chateau Lafite al uleiurilor :)
Daca dai de un producator Ferdinando Giucciardini, si e posibil sa testezi, merita…
Have fun!