5 vinuri pentru saptamana viitoare

12 Dec 2014, Cristina Mazilu

Nu stiu daca sunt cele sapte podgorii pe care le-am vizitat toamna care a trecut sau pur si simplu vremea de afara ori sarbatorile care se apropie, dar am mai tot timpul chef sa decantez cate o sticla de vin.

Mai jos sunt 5 vinuri pe care as vrea sa le incerc. Cititi pana la capat, pentru ca saptamana viitoare trei dintre voi ma vor insoti la lansarea unui nou wine shop, unde o sa le putem bea degusta impreuna.

cecchi-dentro-chianti-classico-362x630

Chianti Classico Dentro – Cecchi

Poate ca responsabila e recenta vizita in Toscana, pentru ca Chianti mi-a cam ramas in suflet. Si acesta este un exemplu bun de Chianti Classico, produs din 90% struguri Sangiovese si maturat intre 9 si 12 luni in butoaie de stejar. E un vin corpolent, dar cu o structura eleganta, asa ca langa niste feluri de mancare cu arome puternice s-ar potrivi foarte bine.

Remy Pannier Rose d'Anjou

Remy Pannier Rose d’Anjou

N-am privit niciodata vinurile ca pe ceva “de sezon”, asa ca pentru mine rose-urile nu sunt doar pentru sezonul primavara-vara, cum nu-s nici camasile albe – ambele sunt capricii si rasfaturi all season. Iar acest vin lejer, crisp si usor off-dry, are note citrice si un post-gust fresh.

don-ramon

Don Ramon, Bodegas Aragonesas

Ah, vinurile iberice si cat de dor imi e de Spania! Cat timp ma las muscata de dorul asta de duca, pana la urmatoarele bilete de avion o sa ma las amagita cu cupaj de Grenache, Tempranillo, Syrah, Merlot si Cabernet Sauvignon. Multe, da. Sa fie, sa ajunga!

4_04_masianco

Masciano – Pinot Grigio e Verduzzo, Masi

Pai doar nu era sa nu fie niciun vin alb la masa. In cazul de fata – un cupaj realizat dupa tehnica appassimento (dupa ce sunt culesi, strugurii sunt lasati sa se usuce pe niste rogojini, proces care concentreaza zaharul si aromele), cu un rezultat fructat si aromat.

vinitaly-rdm-chco-t

Chianti Confini – Rocca delle Macie

Cum spuneam si la inceput – (vinurile din) Toscana made a great impression on me, deci am mai trecut un Chianti pe lista. Mai bine sa ramana decat sa nu ajunga ;-)

//

wine_blog_post

 

Acestea fiind spuse, uite cum sta treaba: miercurea viitoare, pe 17 decembrie, in loc sa cautam prin mall cadouri de Craciun, vreau sa ma vad cu voi la un pahar de vin. Sau mai multe, cum ni se mai intampla. Chiar atunci se lanseaza un magazin nou de vinuri in Bucuresti, asa ca mi se pare o ocazie buna sa ne intalnim.

Cum facem? Pai voi imi lasati un comentariu in care-mi recomandati un vin preferat si cea mai buna asociere a lui cu un fel de mancare la care va ganditi.

Marti, 16 decembrie, trei dintre voi vor primi pe mail invitatia mea cu locul si ora. Be there!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (21)
  1. Maria says:

    Nu neapărat mâncare, dar un tort raw de ciocolată și banane merge de minune cu un pahar (vorba vine doar unul) de Lambrusco :)

  2. Denisa says:

    Hmmm, o Feteasca Neagra (preferabil de Dealu Mare) cu pulpe de rata pe varza calita – simplu dar atat de gustos :)

  3. Fumat0rul says:

    Ar fi fost interesant de stiut cu ce anumite mancaruri merg vinurile astea (sarmare, mici, KFC, McD), la ce ocazii (nunti, botezuri, onomastici, o seara intima) si cam ce preturi au… Doar zic, de umplutura, eu oricum beau Muscatel alb sau rosu la 2L pt ca sunt bautor de vinuri nu mirositor de basini aromate.
    Frumoasa lista – o sa-i dau share pe facebook!

  4. mariuca says:

    Shiraz. Cu orice! :)

  5. Bogdan C says:

    Shiraz de la Oprisor (Erotikon) cu miel la cuptor.

  6. Diana says:

    Pick me, pick me:) tocmai am incercat un Santedame Chianti classico (il dam cadou si trebuia sa vad ce punem in cosuri) , merge si cu pui tandoori si alte feluri de carne, cu salam crud uscat sau cu branza mai light condimentata cu piper mozaic.

  7. Cristina says:

    Vinul facut de tata e cel mai bun pe care l-am gustat vreodata. Merlot ii zic ai mei, nu ca eu as face vreodata diferenta (mai mult decat alb, rosu sau roze nu stiu). Iar ca asociere, pentru mine merge cel mai bine cu tochitura facuta tot de tata.

  8. Alex says:

    Mmm, vin. Totdeauna ma face sa ma gandesc la Cheesecake si Sauvignon Blanc

    • Trebuie sa recunosc ca e cea mai neobisnuita asociere vin + desert pe care am citit-o. Asta in conditiile in care Sauvignon Blanc e sec, ca poate sa fie si vinificat dulce (cam rar, dar se poate) si atunci nu e chiar asa neobisnuita. :)

  9. Anca Popa says:

    Pe principiul mincarea e fudulie, bautura e temelie, vin rosu sec (cabernet, merlot, pinot, desi difera mult de la producator la producator) cu un amestec usor sarat de migdale, nuci, fistic, alune, etc.
    Vin roze sau alb sec si foarte rece cu ceva brinzeturi.
    Fanus Neagu spunea ca un vin ca sa fie bun trebuie sa indeplineasca mai multe condittii: sa fie alb, sa fie rece, sa fie mult si sa fie gratis.
    Vinul preferat era cel facut in casa acum multi ani, din strugurii pe care ii culegeam personal din curte. Si aveau un parfum si iesea un vin, putin , dar bun. Capsunica se numea soiul. Acum e repudiat. Nu e soi nobil, vinul nu se pastreaza mult, dar e tare bun.

  10. Ciprian Stefan Barbu says:

    Daca tot in acest articol sunt cateva vinuri italiene,prefer sa recomand un vin care pentru mine este in top 3 .Este vorba de Centine Rosso al celor de la Banfi,un vin din Toscana cu 60% Sangiovese ,20 % Merlot ,20 % Cabernet Sauvignon. O asociere perfecta din punctul meu de vedere este aceea cu piept de curcan la gratar.

  11. Cristina Voicu says:

    Tamaioasa Romaneasca dulce de la Prince Stirbey … se asorteaza foarte bine cu branzeturi sau un desert bun :D
    Abia astept degustarea ;)

  12. Mariana R says:

    Ultimul vin care m-a impresionat este un J.P. Chenet Cabernet Syrah alaturi de o selectie de branzaturi maturate.

  13. anca brad says:

    Deoarece se apropie Sarbatorile, sa vorbim despre reginele meselor traditionale romanesti,sarmalele care merg fff bine cu un puternic si elegant, bine stabilizat, (13.5 grade alcoolice care nu se simt), Merlot-ul 2008 al celor de la Domeniul Coroanei, Segarcea.

  14. Teo says:

    Uite ca pt vinuri revin in comentarii pe blogul tau, nu mai stau doar sa trec retete pe post-it-uri inainte sa merg la Mega si sa-ti admir rujul rosu :D Am mai castigat o data mult unt Lurpak, so who knows :P
    Eu sunt fan vinuri seci si cea mai recenta obsesie a mea este Malbecul (rosu, sec, argentinian) care imi aduce aminte de un Bordeaux (my first love), dar e cumva mai smooth. Ultima oara l-am baut alaturi de o friptura de miel, dar il pun si langa niste paste bolognese simple. Nu stiu daca merge dupa reguli, dar it sure hits the spot for me :D

  15. Diana says:

    Curcan umplut cu ciuperci si Cru Beaujolais <3

  16. Raluca says:

    Mi-a placut intotdeauna ideea de a bea vin in jurul unei mese, depanand amintiri sau punand tara la cale cu prietenii apropiati. De obicei, cand organizez astfel de intalniri prefer sa ii servesc cu aperitive si cruditati, alaturi de un merlot rosu, sec, de la Domeniile Segarcea. De data asta, iti propun totusi ceva mai sofisticat, un file de somon cu sos de afine si broccoli saute, servit alaturi de vinul Solo Quinta de la cramele Recas.

  17. Monica Gliga says:

    Gandul meu se duce spre Tiramisu, alaturi de un vin de Marsala. I am a sweets addict, what can I say :)

  18. Anca I says:

    Un pahar de riesling parfumat cu tarta cu ceapa si fenicul caramelizate (si cu ardei rosu iute)

  19. Adrian Iordanescu says:

    Mi-a placut foarte mult vinul Cabernet Sauvignon Patrician Rose, de la cramele Adamclisi. Este un vin ecologic, usor, racoros. Merge de minune cu un desert cu fructe dar mi-ar placea sa-l savurez cu paste cu fructe de mare.

  20. Daniela says:

    Eu am descoperit vinurile Aureliei Visinescu, Artisanul mi se pare demential. Numai bun pt sarbatori, la fripturi sau si la rontaieli….o felie de cozonac cu mac si un vin rosu…to die for:D

Comenteaza
Follow on Instagram