Cele mai bune 5 retete de cartofi la cuptor
Incercand sa creionez un meniu pentru Craciun am ajuns si la capitolul cartofi. Stabilisem ca trebuie sa fie copti la cuptor, pentru ca nimeni nu are chef sa stea sa pazeasca o tigaie in loc sa stea la masa cu prietenii. Si gandindu-ma care ar fi cea mai buna varianta am ajuns la concluzia clasica: the more, the merrier. Pai de ce sa fac o reteta de cartofi, cand pot sa fac cinci?!
In final, mi-a fost destul de greu sa ma hotarasc care varianta o prefer, asa ca mi-am chemat elfițele preferate. Oana a zis ca cei cu parmezan sunt pe locul intai, iar cei in malai pe locul doi, iar Misha i-a pus pe podium pe cei picanti, cu boia afumata si ardei iute, iar pe locul doi – cei cu lamaie si rozmarin. Eu cred ca as fi ras o tava intreaga din cei condimentati cu turmeric, chimion si coriandru (dar sigur as mai fi adaugat ceva ardei iute si usturoi), apoi as fi continuat cu tava de cartofi cu parmezan. (Cu The Boy a fost mai simplu – nici nu i-a gustat, dar m-a intrebat de ce %@)^&*^ nu am facut cartofi prajiti :-))
Oh, well – acum nu ramane decat sa va hotarati si voi.
Cartofi in crusta de malai, copti in untura de gasca
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 1kg cartofi
- 100g untura de gasca, topita
- 5-6 linguri de malai
- sare si piper proaspat rasnit
Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.
Amesteca-i cu untura de gasca, astfel incat sa fie toti acoperiti. Pune malaiul intr-o farfurie, amesteca-l cu sare si piper, apoi tavaleste pe rand bucatile de cartofi, pana ce malaiul se prinde pe toate partile, formand o crusta.
Asaza cartofii intr-o tava si da-o la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, intorcandu-i la jumatatea timpului.
Cartofi condimentati
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 1kg cartofi
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita cu varf de turmeric
- 1 lingura seminte de coriandru
- 1 lingura seminte de chimion
- sare si piper proaspat rasnit
Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.
Zdrobeste putin intr-un mojar semintele de coriandru si chimion – nu trebuie sa le faci pudra, doar sa spargi putin boabele.
Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul si amesteca-i. Apoi presara deasupra pudra de turmeric, semintele de coriandru si chimion, sare si piper proaspat rasnit. Amesteca bine si da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, intorcandu-i la jumatatea timpului.
Cartofi picanti
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 1kg cartofi
- 1 lingura paprika afumata
- 1 lingurita (sau chiar o lingura, daca mananci foarte picant) de fulgi de ardei iute
- 4 linguri ulei de masline
- sare si piper proaspat rasnit
Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.
Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, condimentele, sarea si piperul si amesteca-i. Da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.
Cartofi cu parmezan si patrunjel
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 1kg cartofi
- 100g parmezan ras
- 2 linguri de faina
- 1 varf de nucsoara
- frunzele de la 1 legatura de patrunjel, tocate
- 4 linguri de ulei de masline
- sare si piper proaspat rasnit
Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.
Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, faina, parmezanul, nucsoara, patrunjelul, sarea si piperul. Amesteca bine, pana ce sunt toti cartofii acoperiti, apoi da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.
Cartofi cu lamaie si rozmarin
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 1kg cartofi
- sucul de la 2 lamai
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 lingura cu varf de frunze de rozmarin tocate
- sare si piper proaspat rasnit
Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.
Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, zeama de lamaie, rozmarinul, sarea si piperul. Amesteca bine, pana ce sunt toti cartofii acoperiti, apoi da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.
//
Acum va rog sa-mi spuneti care sunt preferatii vostri. Nu din cei de mai sus (cu toate ca si despre asta sunt curioasa), ci in general – mi-ar placea sa descopar niste combinatii noi :-)
Suna excelent, mie cred ca aia cu malai si aia cu parmezan si patrunjel mi-ar placea cel mai mult.
Preferatii mei sau, ma rog, cei pe care ii fac cei mai des, is condimentati cam asa: cu un mustar bun cu boabe, paprika dulce, niste catei de usturoi striviti (mai multi, asa), sare si mult piper proaspat rasnit. Buni si pentru prietenii care nu mananca picant, observ ca la piper nu-s chiar sensibili. In ulei de masline sau, daca da bacania/Lidl, untura.
Suna excelent!
Intrebarea mea este urmatoarea – unde gasesc untura de gasca? Cu mentiunea ca am intrebat la Kaufland si Lidl si nu aveau.
mergi in Obor, la etajul pietei – gasesti acolo la cateva standuri care vand (si) carne :-)
de asemenea, la Selgros stiu ca aveau intr-o vreme
Hmm pey sa dau o tura prin Obor. Eu mi.am luat doua borcane mari dintr.o piata din Amsterdam si aveam de gand sa rog o prietena sa.mi mai aduca dar daca au la Obor e nemaipomenit!!! La Selgros am tot incercat dar nu aveau asa ceva.
I-am testat pe cei cu parmezan – excelenti.
O sa trec pe la Selgros – eu sunt din Bacau, pe aici prin piata n-am vazut iar drum prin Bucuresti nu cred sa am suficient de curand incat sa nu mor de pofta cu gandul la reteta asta.
Cred ca-mi fac o tava cu toate cele 5 retete si o mananc singura :)))
[…] va imaginati ca piureul e plictisitor, aveti dreptate. Insa stiti ce NU sunt plictisitori? Cartofii in cinci feluri ai lui Mazi, care pur si simplu m-au bagat in toate bolile de cand i-am vazut. Carbohidrati, carbohidrati, […]
Imi fac des cartofi dulci la cuptor: ii tai rondele si ii asez in tava un rand cartofi, un rand ceapa rondele subtiri, etc, cat permite inaltimea recipientului. Ii condimentez cu chimion macinat, un praf de fenicul, 1-2 cardamon(functie de cantitatea de cartofi sau gust),un degetar de ghimbir(pun proaspat, insa cred ca merge si praf), usturoi, sare si, most importantly, lamaie. Cam una. Si uleiul de masline de rigoare. Cred ca merge si piper/chilli, dar mie nu imi permite religia.
Arata minunat dar sunt convins ca este necesar un aragaz performant care sa aiba un cuptor electric. Al meu este pe gaz si mai mult ii arde.
Eu ii fac cu friteoza, se primesc foarte buni!
Buna, pot înlocui untura de gâscă cu ulei?
Sau cu untură de porc?