O luna #doarcucardul – La final

02 Feb 2017, Cristina Mazilu

La inceput de decembrie, cand am inceput experimentul in care urma sa renunt la cash si sa am o luna #doarcucardul, am estimat ca deja il folosesc in 95% din cazuri. Si am vrut sa vad cat de tare pot sa ma apropii de 100%.

Nu a fost vreun efort, pentru ca deja faceam asta cu succes de ceva timp. Sunt multi ani de cand nu prea folosesc cash si singurele situatii in care obiceiul asta al meu backfires e atunci cand vreau sa las bacsis la restaurant si constat ca n-am de unde, sau cand sunt la piata si nu am bani de patrunjel (asta mai putin in cazul in care merg la taraba mea preferata din Piata Traian, care are instalat POS. whoop whoop!)

Acestea fiind zise, in decembrie am avut 179 de tranzactii cu cardul si doar 3 (t-r-ei!) cu cash. Deci inseamna 1,67% plati cash. Si asta s-a intamplat, asa cum imi imaginam, in carciumi. Ce-i drept, la acesta situatie au ajutat niste factori:

• colega mea Misha a facut cumparaturile de la piata (bwahahaha)
• la restaurante sau cafenele am dat eu cu cardul si altii au lasat bascisul
• nu folosesc taxiuri – in aprilie se fac doi ani de cand ma dau doar cu Uber
• toate cumparaturile (de cadourile de Craciun, ingrediente, consumabile, haine, hoteluri, bilete de avion – you name it!) le fac online.

Ma asteptam sa fie mai complicat sa-mi depasesc recordul. Chiar nu a fost. Dimpotriva – luand o decizie constienta sa platesc peste tot cu cardul, au reusit sa ma organizez ceva mai bine. Cadourile de Craciun le-am cumparat online, din timp, asa ca am reusit sa evit mall-urile in rush hour-ul din ajun.

Dupa ce am facut planul cu retetele de Craciun, toate ingredientele pe care le-am comandat la fel, evitand astfel sa plec la supermarket dupa naut si sa ma intorc cu trei feluri de varza murata si un kilogram de jumari (nu ca asta ar fi fost ceva rau, dar ma bucur ca am reusit sa ma tin de plan).

De asemenea, cardul s-a dovedit folositor in fiecare moment in care mi s-a pus pata pe ceva (eu fiind o persoana complet lipsita de rabdare sau de cumpatare, necesit instant gratification cu fiecare ocazie). De exemplu, intr-o zi aglomerata la studio (asa cum, de altfel, au fost mai toate zilele din decembrie), m-am gandit ca seara vreau sa ma uit la televizor. O chestie simpla, ati spune, dar nu si in cazul meu – care am renuntat acum vreo zece ani la tv. Astfel ca, fara sa ma ridic de la laptop, am comandat un flatscreen mare cam cat canapeaua in fata careia si-a gasit locul. Again, ati zice ca nu e big deal – dar ultima data cand eu am avut un astfel de device in casa, era o cutie dreptunghiulara, cu tub in spate si o telecomanda pe care cu siguranta nu aveam un buton pe care scrie Netflix :-D

La final de luna, pentru ca toate cheltuielile au fost facute cu cardul, am putut avea un overview mai bun despre cum si mai ales pe ce prostii cheltui eu banii. Ideal ar fi ca acum sa trag niste concluzii de genul: prea mult prosecco, prea putin broccoli, but well – poate luna viitoare.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram