Despre excese, oboseală și prevenție
[31 iulie 2021] E sâmbătă și, în loc să scriu asta, ar trebui să-mi fac bagajul. Mâine plec la Berlin și e prima mea vacanță din ultimii doi ani. În momentul în care o să mă urc în avion o să fiu foarte entuziasmată, dar până atunci pare că mai e mult timp și în același timp prea puțin pentru câte mai am de făcut.
Ăștia doi ani care au trecut de la ultima plecare m-au cam obosit. Atât din motivele evidente, care ne-au faultat pe toți din martie 2020 încoace, cât și din propriile inițiative de a-mi complica viața. Încă nu am apucat să povestesc aici pe larg (poate ați mai văzut frânturi pe Instagram), dar de la începutul anului lucrez la Arzu, această cârciumă pe care urmează să o deschid la un moment dat anul ăsta (fingers crossed cuz work in progress!).
Dacă anul trecut mi s-a părut unul greu, 2021 a luat un neașteptat premiu cu coroniță. Entuziasmul noului început pentru mine a fost dublat de anxietate și oboseală, iar toate astea au venit la pachet cu:
- nopți nedormite pentru că a trebuit să lucrez
- nopți nedormite pentru că mă trezeam numărând în minte prize, găleți cu var sau banii din cont.
- mâncat prost și absolut haotic – doar o dată pe zi, când ajungeam acasă. Uneori salată, dar alteori baxuri de chipsuri.
Dacă vă așteptați la mai multă disciplină sau responsabilitate din partea mea – îmi pare rău să dezamăgesc, însă mâncarea este my favourite coping mechanism. Mă recompensez cu mâncare, mă alin cu mâncare, și – de foarte multe ori – îmi pedepsesc corpul tot cu mâncare.
Asta s-a tradus în 6 kilograme câștigate (și apoi pierdute). Nici îngrășatul și nici slăbitul nu s-au produs într-un mod echilibrat. Asta n-a fost o noutate, pentru că sunt 20 de ani de când greutatea mea fluctuează în funcție de cât liniștită sau de agitată e viața mea în perioada respectivă. Ce s-a schimbat însă e felul în care corpul meu reacționează în raport cu toate astea.
S-a întâmplat ca anul ăsta să ajung la Regina Maria (la Mazilique Studio avem abonamente la RM din 2017) la niște controale, dar toate s-au produs ca o reacție la ce mi se întâmpla, nu ca o metodă de prevenție, de care aș fi avut nevoie în perioada asta complicată. Din fericire, damage-ul pe care reușesc să-l fac cu stilul meu de viață haotic e încă manageble, însă sper că asta a fost un fel de lecție pentru viitor.
Într-o discuție cu Dr. Ruxandra Avramescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Regina Maria, mi s-a atras atenția nu doar că mănânc haotic (asta nu era o noutate), dar că modelul meu de o singură masă pe zi (și aia noaptea) e o situație pe care ar trebui să o schimb urgent. Știam și eu cum trebuie să arate farfuria ideală, care ar trebui să fie aportul caloric zilnic și din ce ar trebui să vină caloriile astea (că 300 de calorii din cartofi prăjiți nu sunt același lucru cu 300 de calorii din – să spunem – pește cu salată și legume), dar totuși masa mea principală din zi era ultimul lucru care mi se întâmpla înainte de a mă culca.
“Cristina, de ce ai nevoie de mâncare?”.
“Ca să am energie”
Am răspuns eu ca la școală, cu răspunsul pe care-l știam corect, cu toate că eu am nevoie de mâncare și ca formă de entertainment :))
“Păi și când ai nevoie de energie? Când dormi? Mai ai nevoie de energie înainte de culcare?”.
Dr. Ruxandra Avramescu 1 – Cristina 0.
“E clar că trebuie să repartizezi porțiile atunci când ai nevoie de energie. La cină trebuie să mănânci mai puțin, pentru a respecta ritmul circadian”, mi-a mai zis Dr. Ruxandra Avramescu.
Asta cu ritmul circadian e un aspect pe care eu îl ignorasem complet. Nu sunt a morning person, niciodată nu mi-a plăcut să mă trezesc devreme și întotdeauna am avut un flow bun noaptea, când e liniște și pot lucra neîntreruptă de mailuri, telefoane, discuții sau întâlniri. Prin urmare, de 20 de ani mi-am cam văzut de ritmul meu, care nu prea are legătură cu orarul zilei.
“Există hormoni influențați de ritmul circadian, care, la rândul lor, influentează metabolismul. Dacă mănânci după ce s-a sintetizat secreția de melatonină, metabolismul lucrează mai greu. Nu e același lucru ca atunci când ai mânca în timpul zilei”, mi s-a explicat. “Iar lipsa de somn și ora la care te culci au importanță în apariția diabetului și a obezității”.
În acest punct al discuției deja devenisem mult mai atentă.
“Poți să faci prevenție și să reduci riscurile. Dar somnul, când te culci și când mănânci sunt foarte importante!”.
Știm cu toții că amânarea vizitei la medic poate duce la identificarea unei eventuale afecțiuni într-un stadiu în care aceasta poate fi deja avansată, însă în egală măsură minimizăm situațiile în care asta ni s-ar putea întâmpla nouă. Recunosc, eu una așa fac de multe ori.
Prin urmare, când cei de la Regina Maria mi-au scris despre campania Ascultă-ți corpul, mergi la medic – mi s-a părut un context potrivit să zic și eu mai departe despre asta.
Mai exact, au conceput o serie de pachete speciale de prevenție. Au fost special gândite pentru momentul în care ne aflăm acum – post-distanțare, obosiți de la atâta stres, work from home și zăcut pe canapea la Neflix. Toate pachetele sunt disponibile aici:https://www.reginamaria.ro/asculta-ti-corpul, iar până pe 15 septembrie, pachetele de screening din policlinicele Regina Maria au un discount de 20%.
- Pachetul celor care in fiecare zi de luni incep o dieta conține un consult de nutriție și un set de analize pentru diabet (aici m-am încadrat și eu, după atâta yo-yo)
- Pachetul celor care muncesc de acasa si stau prea mult cu ochii pe windows e un pachet de oftalmologie, care include un consult de specialitate și o prescripție de ochelari (și aici am bifat, pentru că eu port ochelari de vedere de când aveam la 3 ani. Însă prin 2017, când Lumi era pui, mi i-a ros și de atunci n-am mai avut timp – a se citi nu mi-am făcut timp – să-mi refac rețeta
- Pachetul celor care s-au diagnosticat singuri cu lipsa acuta de miscare – pachetul conține un consult de reumatologie și un set de analize osteo-articular (Calciu seric, Calciu ionic și Factor reumatoid).
- Pachetul femeilor care nu vor o relație online cu medicul lor ginecolog – pachetul conține un consult obstetrica-ginecologie și o ecografie transvaginala (aici sper că nu este nevoie să subliniez cât de importante sunt aceste consultații!)
- Pachetul celor atât de avizi de socializare, încât ar sta de vorba și cu cadrele medicale – pachetul conține un consult de medicină internă/ medicina generală, o ecografie abdominală și un EKG (chiar și un introvert extrovertit ca mine a bifat aceste consultații, însă la inceputul anului – prin ianuarie, când eram complet leșinată după toată oboseala care se acumulase în 2020 și culminase în decembrie – care pentru mine e întotdeauna cea mai aglomerată lună din an)
- Pachetul celor care nu prea se pot bucura de ieșitul afară – pachetul de gastroenterologie care cuprinde consult și colonoscopie. (did you get the pun? :))
Acum că vi le-am prezentat, sper că voi o să fiți ceva mai responsabili decât mine în ceea ce privește prevenția. Nu doar că de cele mai multe ori, în trecut, am ajuns la medic doar atunci când îmi era deja foarte rău, dar am trecut și prin toată rușinea aia în care trebuia să răspund la întrebările “Și, când ai făcut ultima oară un consult/ analize?”.
Nu militez pentru schimbarea sau renunțarea lucrurilor care ne fac plăcere. Eu o să mănânc în continuare chipsuri cu oțet, gogoși cu zahăr pudră și sandwichuri cu grilled cheese, dar măcar o să-i dau corpului meu mai multe șanse să se bucure de toate astea.
Pentru unii dintre noi, a fost nevoie de un virus ca să ne dăm seama că cheful nostru de viață are nevoie și de un corp pe măsură, care să poată duce toate poftele și uneori excesele prin care îl trecem.