Cotlete de porc cu sos de soia și tahina cu usturoi

20 Dec 2018, Cristina Mazilu

În mod tradițional, la Crăciun mănânc friptură de porc (nu că în restul anului m-ar opri cineva sau ceva). Tot în mod tradițional, la Crăciun, porcul pe care-l gătesc nu prea are legătură cu cel din copilărie. Nu e absolut nicio formă de revoltă (aș mânca porc cu mujdei și mămăligă făcută de tata de la micul dejun și până la midnight snack), ci doar una de complementaritate – e felul meu de a adăuga încă ceva pe masa de Crăciun. Că dacă tot avem de gând să facem excese, măcar să știm de unde ni se trage.

INGREDIENTE
1 oră, 4 porții

  • 4 cotlete de porc, cu os
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei (eu am folosit de floarea soarelui)
  • 80ml sos de soia
  • 3 linguri de miere
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 2 linguri de tahina
  • 2 lingurițe sos Sriracha
  • sare și piper proaspăt râșnit

Pentru început, pregătește sosul. Curăță și toacă mărunt (sau dă prin presă) cei 3 căței de usturoi. Într-o crăticioară de dimensiuni medii, încinge 2 linguri de ulei pe foc mediu. Adaugă usturoiul și gătește amestecând, timp de aproximativ 2 minute, pănă ce devine auriu. Adaugă sosul de soia, mierea, oțetul, tahina și sosul Sriracha. Folosind un tel, amestecă până ce devine omogen. Gătește amestecând timp de aproximativ 5 minute, până ce sosul e gros și fin. Adaugă sare și piper dacă ți se pare că mai are nevoie și lasă-l să se răcească.

Asezonează cotletele de porc cu sare și piper. Pune-le într-o pungă care poate fi sigilată și adaugă jumătate din sos. Închide punga și lasă-le la marinat timp de 20 de minute.

Încinge apoi o tigaie (eu am folosit una din fontă), scoate cotletele din pungă și îndepărtează excesul de marinadă. Adaugă-le în tigaie și gătește-le pe o parte, timp de 1 minut, până ce se rumenesc puțin. Gătește-le pe partea cealaltă tot 1 minut, apoi întoarce-le din nou. Continuă să le gătești, întorcându-le la fiecare minut, până ce partea cea mai groasă, testată cu un termometru de bucătărie, înregistrează 60 de grade Celsius. În total s-ar putea să dureze 15-20 de minute, în funcție de grosimea cotletelor. Alternativ, ca să nu petreci așa mult timp în fața cratiței, după ce ai dat față cotletelor, poți să le pui la cuptor până ce ating temperatura potrivită.

Lasă-le apoi să se odihnească măcar 10 minute, apoi poți să le tai în felii și să le servești împreună cu sosul rămas (dacă acesta s-a îngroșat cât s-a răcit, poți să îl diluezi cu puțină apă înainte de a-l folosi).

Dacă vrei să mai salvezi niște timp la masa de Crăciun, marinează porcul cu 1 zi înainte, la frigider.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram