Despre viața din birouri

15 Feb 2019, Cristina Mazilu

În curând (mai exact în martie) se fac trei ani de când îmi deschid laptopul și încing cuptoarele la Mazilique Studio. Încerc cât de des (dar niciodată suficient) pot să fac câte un exercițiu de gratitudine – pentru că atât de prinsă sunt fie cu meniurile, proiectele sau pur și simplu tocatul cepei că uit uneori niște detalii, și cel mai adesea ajung să fac ceea ce s-ar traduce în engleză cu taking things for granted.

Mai exact, eu nu am început să mă bucur de pasiunea mea pentru mâncare – și, mai precis, gătit – aici, într-un loc pus la punct exact după cheful și visul meu, ci într-o bucătărie de vreo trei metri pătrați dintr-un apartament care iarna era insuficient încălzit, iar vara nefericit de fierbinte. Noroc că uneori stau și privesc strâmb de pe canapea, dar gândesc drept: Ce norocoasă sunt că am biroul așa cum mi l-am dorit. (Pentru că studioul este, pe lângă bucătărie de teste și un birou).

Adevărul e că niciodată nu am lucrat într-un loc care să mi se pară așa de frumos. Prima redacție în care am lucrat a fost una în care mă înghesuiam pe o masă îngustă de dădeam coate în stânga și-n dreapta. Să avem o bucătărie sau un loc de luat masa nici nu se punea problema, era mai mult o fantezie pe care o vedeai mai degrabă în filme decât în realitate. Și nu o dată mi s-a întâmplat să îndes firimituri de covrigei în tastatură sau – mai rău – să nu-mi găsesc timp să mânânc mărul ăla care se zbârcea în așteptare lângă monitorul pe care aveam în permanență deschis editorul de text.

Nu vreau să țin acum teoria alimentației sănătoase și echilibrate, dar cred că deja știe toată lumea ce diferență face o pauză de prânz relaxată și bine plasată, niște gustări fresh și pline de nutrienți, o gură de aer curat și o pauză de la stat cu ochii în monitor și cu fundul bine înșurubat într-un scaun ne-ergonomic.

O altă redacție a fost una în care lumina naturală mai ajungea la mine doar dacă ieșeam în parcare. Acum lumina soarelui ajunge la mine prin ferestre care pornesc din podea, e aerisit (că dacă gătești tot timpul ar fi fost și complicat să se întâmple altfel), iar iedera cumpărată acum trei ani, nu doar că e în mod miraculos încă în viață, dar și începe să pună stăpânire pe diverse colțuri ale studioului. Mai am un pic până pun la punct grădina de balcon și pervaz la care tot visez, da’ coriandrul clar nu lipsește din studio. Și e de la sine înțeles că acum nu mai mănânc covrigei pe tastatură ca acum 10 ani pe vremea asta.

Dar, cum spuneam, știu că sunt norocoasă. Și, chiar dacă “biroul” ăsta nu mi s-a întâmplat prin minune și nici peste noapte, sunt recunoscătoare pentru toate zilele petrecute aici. Pentru că sunt mult mai multe în spate în care nu exista niciun fel de bucătărie în birou (un cuptor cu microunde pus pe o masă chiar nu se pune la socoteală), ventilația era proastă (de câte ori v-ați certat și voi cu colegii să închidă sau deschidă aerul condiționat?), iar spațiile verzi sau de relaxare erau o glumă. Sau pur și simplu nu erau.

Și, să fim serioși, un loc în care îți petreci cel puțin opt ore pe zi, ai vrea să fie ca acasă.

Office life is lifeLive it WELL, spune sloganul dezvoltatorului de clădiri de birouri Skanska. Și așa e. De asemenea, WELL e scris cu caps pentru că se referă și la un sistem de certificare a clădirilor, administrat de International WELL Building Institut (IWBI).

Se iau în calcul calitatea aerului și a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra corpului uman.

În Campus 6 – complexul pe care Skanska îl construiește lângă Politehnică, clădirile de birouri sunt pre-certificate WELL și vor avea propria pistă de alergare, amenajată pe acoperiș (!!!), grădini urbane dotate cu prize electrice și Wi-Fi, dar și spații exterioare proiectate pentru ședințe, întâlniri și socializare, restaurante și cafenele cu terase.

În plus, în clădirile WELL este încurajată alimentația sănătoasă – cei care lucrează aici au alimente proaspete și neprocesate la îndemână, plus o grămadă de gustări sănătoase, descurajând astfel alegeri precum covrigeii de care povesteam mai sus. Aici puteti sa vedeti un video in acest sens.

Dacă nu aveam deja studioul, mi-ar fi plăcut să lucrez aici. Vouă ce vă lipsește de la birou astfel încât să aveți o stare mai bună (și nu luăm în calcul șefii :))) ) ?

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram