Tartă cu roșii și cheddar

16 Sep 2019, Simona

Poate că soluția cea mai rapidă pentru a coace baza unei tarte este să folosești aluat pre-congelat, însă cum în comerț nu există un aluat de calitate care să aibă unt, cea mai bună și sănătoasă variantă este să o faci tu de la zero. Nu durează mult, ai satisfacția lucrului hand made, iar în final textura o sa fie fragedă, flaky, atât crocantă cât și moale, încăt nu o să mai vrei să folosești aluatul pre-congelat niciodată.

Pentru că aveam cutia de roșii de la Buniol, plină cu tomate dulci, cărnoase și proaspete, am zis că merită să încercăm și alte rețete pe lângă clasica salată de roșii cu ceapă. Rezultatul a fost peste așteptările noastre, o tartă fragedă, dulce-acrișoara, potrivită pentru orice moment al zilei, dar cu siguranță un preparat arătos și gustos ce poate fi servit la o masă festivă.

INGREDIENTE

1h și 50 minute, 6-8 felii

  • PENTRU ALUAT
  • 260g făină
  • 170g unt rece
  • 2 lingurițe sare
  • 1 lingură oțet de mere
  • 60ml apă rece
  • PENTRU UMPLUTURĂ
  • 680g roșii de dimensiuni și culori diferite
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță sare
  • 125g brânză cheddar
  • piper proaspăt râșnit
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • PENTRU UNS ALUATUL
  • 1 ou băut

Pentru a pregăti aluatul, pune făina în bolului unui robot de bucătărie împreună cu sarea. Amestecă, apoi adaugă untul rece, tăiat în cubulețe. Cel mai bine ar să îl tai, apoi să îl pui la congelator 30 de minute înainte de a-l folosi. Mixează timp de câteva minute, până ce se formează firimituri. E important să existe niște bucăți mai mari de unt, ca să obții un aluat fraged.

Într-un pahar, combină oțetul cu apa și adaugă-le peste făină. Amestecă în continuare până când aluatul începe să se formeze. Dacă aluatul este prea umed și nu îl poți manevra, completează cu o lingură de făină.

Pe o planșetă tapetată cu făină, scoate aluatul, adună-l într-o formă rotundă și modelează-l în formă de disc. Învelește-l în folie alimentară și lasă-l la congelator timp de 30 de minute.

Încinge cuptorul la 200°C

Taie roșiile în felii cu grosimea de aproximativ 6mm, iar cățeii de usturoi în felii subțiri. Într-un bol, pune feliile de roșii și usturoiul, adaugă o linguriță de sare și lasă-le deoparte timp de 5-10 minute. Apoi, scurge sucul lăsat de roșii și usucă feliile de un șervet de hârtie.

Între timp, rade brânza pe răzătoarea fină.

Scoate aluatul din congelator și lasă-l la temperatura camerei timp de 10 minute. Transferă discul pe o hârtie de copt, apoi cu un sucitor pe care ai presărat făină, întinde aluatul, până obții un cerc cu diametru de 35cm. Pregătește o tavă cu hârtie de copt și transferă aluatul în tavă.

Presară brânza rasă pe aluat, lăsând o margine de aproximativ 5 cm. Așază feliile de roșii și cele de usturoi peste brânză, apoi râșnește niște piper deasupra.

Împăturește marginile aluatului, “împachetând” astfel roșiile în mijloc. Folosind o pensulă, unge bine marginea aluatului cu oul bătut.

Pune tarta la cuptor timp de 50-60 de minute, până când crusta este rumenită, iar roșiile coapte.

După ce tarta e gata, las-o să se răcească aproximativ 15-20 de minute, apoi presară frunzele de oregano deasupra.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Catalina says:

    Gouda sau cheddar? ?

  2. Lucia Elena Hodor says:

    Mulțumesc mult rețetă, e minunată și foarte gustoasă!

  3. andra says:

    hei, am lasat untul la congelator 30 min si dupa cand am pus peste faina the hell broke loose, a sarit faina peste tot:( din cauza ca era f tare untul

  4. Gabriela D. says:

    Buna ziua, ce dimensiune are tava pe care ati folosit-o? Multumesc

Comenteaza
Follow on Instagram