Cum să faci trandafirată

14 May 2020, Cristina Mazilu

Pentru că în anii trecuți am abuzat de dulceața de trandafiri (și am inclusiv o cicatrice pe mână care-mi amintește de asta în fiecare zi), am stabilit că anul ăsta o sa fac ceva mai simplu și mult mai răcoritor cu trandafirii de dulceață.

Trandafirata merge pe același principiu ca și socata. Dacă aveți trandafiri prin grădină (chiar și a vecinului ?) trebuie neapărat să încercați rețeta asta – e incredibil de bună. Plus că apoi poți să o combini în cocktailuri cu gin și alte asemenea ?

INGREDIENTE

6 litri, 10 minute timpul de preparare și 48 de ore timpul de macerare

  • petalele de la 25 de trandafiri de dulceață
  • 6 litri apă
  • 500g zahăr
  • 350ml suc de lămâie (eu am folosit 5 lămâi)
  • 2 lămâi tăiate în felii

Rupe petalele trandafirilor și spală-le bine, apoi lasă-le la scurs.

Într-un vas (eu am folosit unul de sticlă, cu robinet, dar poți folosi un borcan), adaugă zahărul împreună cu sucul de lămâie și amestecă puțin.

Adaugă petalele de trandafir, apoi apa și feliile de lămâie. Amestecă din nou, apoi mută borcanul într-un loc însorit, cum ar fi un pervaz.

Acoperă borcanul cu o farfurie, nu cu un capac bine închis, pentru a lăsa lichidul să respire în timpul macerării.

Cu ajutorul unei linguri cu coadă lungă, amestecă trandafirata o dată pe zi.

După cele 48 de ore, trandafirata este numai bună pentru a fi băută ca atare, sau pentru a completa un pahar de gin cu multa gheață.

Dă vasul la frigider pentru a te bucura mai multe zile de această băutură roz cu aromă de început de vară.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Mihaela says:

    Oare se poate face si cu trandafiri uscati? Socata cred ca se face si cu soc uscat.

  2. Carmen luni says:

    Pe același principiu se face și “ghimbirata”! Am făcut din 350 gr de ghimbir bine spălat și dat pe răzătoarea mică (robot, pentru cine are), două, trei lămâi, 10 litri apă și un kg de zahăr. Din a treia zi se poate consuma, din a cincea și mai bine! Chiar tras în sticle și pus la frigider are alt gust in fiecare zi, din ce in ce mai alcoolic!

    • Cristina Mazilu says:

      presimt ca o sa incep sa fac asta cu toate florile si fructele care-mi cad in mana :))))))

  3. Magda says:

    Dragă Mazi, te urmăresc cu mare drag. Te rog frumos poți să îmi spui de unde ai luat recipientul pentru trandafirată, din poza. Un site ceva de referință, te rog. Mulțumesc

  4. Suhai Irina says:

    Buna! Tocmai ce am pus si eu un borcan cu trandafirata pe pervazul geamului! Am cules petale de trandafiri de dulceata zicand ca o sa imi prepar un hidrolat, dar cum nu am ajuns sa cumpar apa distilata si am dat peste aceasta reteta, m-am sucit :-)
    Eu am folosit doar o treime din cantitatile date de tine, am avut mai putine petale de trandafiri, am pus si 2 crengute de menta si zahar brun.
    Voi reveni cu impresiile poimaine, dupa cele 48 de ore.
    Multumesc!

  5. Suhai Irina says:

    Hello!
    Am revenit cu impresii: este absolut geniala! Multumesc mult pt reteta!
    Sambata merg din nou la tara si o sa jumulesc din nou unicul trandafir Rosa Damascus pe care il am, ca sa repet aceasta reteta!

Comenteaza
Follow on Instagram