Chez Mazilique

Pate foaaarte fin, aromat cu busuioc, vin si stafide

Odata ce-am facut si mancat pateul asta, n-o sa ma mai pot intoarce niciodata la alea din magazin (nu ca as fi fost mare consumator, dar ma mai izbea pofta from time to time).

Nu am facut niciodata pate in casa si nu stiu de ce aveam impresia ca e o chestie super complicata – ca si cum ai face toba sau carnati homemade :)) Absolut gresit, e gata in maxim 20 de minute, fara prea multa complicatii.

Cumperi o caserola de ficat de pui – e cam 400-500 de grame. Intr-o tigaie, topesti cam 60 de grame de unt si prajesti ficatul vreo 5 minute. Cand e aproape gata, adaugi un catel (sau doi :)) de usturoi si niste frunze de busuioc si mai lasi 1 minut pe foc.

Intre timp iei cam 100g de stafide, le pui intr-un castronel si le acoperi cu vin (alb sau rosu, dulce de preferat, dar merge si mai sec) si le bagi 3 minute la microunde, pe high. Ofc, poti sa le pui si intr-o tigaie pe foc si sa tii pana ce absorb vin si se maresc.

Acestea fiind zise, ficatul prajit se baga in robotul de bucatarie cu tot cu sucurile, grasimea usturoiul si busuiocul din tigaie si se mixeaza pana iese o pasta omogena. Se adauga 100ml de smantana lichida de gatit si 2 linguri din vinul in care au stat stafidele, apoi se mixeaza pana ce compozitia e super fina, lucru care se intampla aproape instant.

Acum pasta o poti pune intr-un castron si o bagi la frigider (se pastreaza 2 zile in frigider si 1 luna in congelator), dar daca vrei sa-ti iasa ca-n poze, mai exista un pas – alegi un castronel cu o baza mai larga, il tapetezi cu folie alimentara (va fi mai usor de rasturnat), presari un strat de stafide la baza, apoi torni pasta de pate si, desigur, bagi la frigider. In cateva ore se va intari si va fi gata pentru a fi servit. Atunci trebuie sa rastorni castronul intr-o farfurie. Mai ramane doar sa gasesti si o bageta cu coaja crocanta sau niste croissante proaspete. Pam pam :)

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Florin says:

    arata yummissimo :)) btw, cred ca merge perfect si cu vin de porto, iar la final un strop de balsamic cu smochine sau cu caramel, din ala de la Oliviers & Co :))

  2. elisa says:

    Suna delicios,singura problema e ca urasc stafidele,sunt practic struguri morti :) Cred ca o sa le inlocuiesc cu masline verzi (dar nu le mai pun in vin)

  3. Mazilique says:

    @florin – nu doar arata, chiar este!!! ai dreptate cu recomandarile, da’ am terminat vinu’ de porto. btw, ieri am fost la Oliviers & Co ;) teh shit!

    @elisa – uf, pai scoate stafidele, dar sa stii ca masline verzi nu prea merg. pateul se preteaza la ceva dulceag, iar maslinele verz sunt acrisoare. incearca cu dulceata de smochine!

  4. elisa says:

    mersi,ai dreptate.vezi,de-asta esti tu redactor la good food si mie imi iese lasagna in forma de triunghi :)

  5. Mazilique says:

    da… ale mele ies toate in forma de inimioara :-&
    :)))))))))))))))))

  6. elisa says:

    in apararea mea pot sa spun ca era un triunghi echilateral :))chiar nu e dragut sa razi de un moment dramatic din viata unei persoane.

  7. Mazilique says:

    @elisa – nuuu, ai inteles gresit. eu radeam de momentele dramatice din viata mea, in care imaginatia o ia razna, iar omletele iau forma de inimioara ffs :p

  8. elisa says:

    glumeam,iti dai seama ca daca nu ma amuzau esecurile mele rasunatoare in bucatarie,nu le-as fi postat pe net :) off-off topic, te uti la jamie oliver’s food revolution?

  9. Ana B says:

    Ma delectez zilnic cu postarile tale, asta m-a izbit destul de tare incat trebuie sa comentez. Asa de usor poti face pate?!!! Si eu tot la ceva complicat ma gandeam. Hai ca mi se pune pateu’ si mie si ma duc sa fac :) Are ceva daca renunt la stafide?

  10. Mazilique says:

    @ana b – eu zic ca e pacat sa renunti la stafide. zic ca poti incerca cu, si daca nu-ti place, dai la o parte. de ex, mie imi pare rau ca n-am pus mai multe stafide!!! :p

  11. Mazilique says:

    @elisa – inca n-am apucat sa ma uit, but i’m on it ;)

  12. Mada says:

    Pai nici nu sufera comparatie cu pate-ul de la magazin, ala are 15%ficat, restul bucati de prin capul porcului si alte gume guar. Si eu il fac destul de asemanator, diferenta e ca arunc si niste pestisori de ceapa in tigaie, la urma putina nucsoara si niscaiva cognac. E buna si varianta cu ciuperci de padure, trase in putin unt, fara stafide de data asta dar cu bucatele de castraveti in otet, din aceia dulci, cum se pun in Ardeal, uitati pe acolo de austro-ungari :)

  13. Ana B says:

    Ms pt sfat Mazi, sa stii ca o sa-ti urmez sfatul, daca-i cu stafide atunci asa o sa fac. Astazi eu am facut supa de ceapa si desi suna ciudat pt gustul meu tot am incercat. Nu ma asteptam dar… am primit cate un 10 de la toata lumea care a mancat/gustat, asa ca nu ma mai feresc de ce-mi suna ciudat sau mai putin romaneste. Incercati supa de ceapa, nu veti regreta.

  14. Anonymous says:

    Mmm, ce fin arata, inseamna ca ai un robot super tare. Eu am facut o data pate acasa si a iesit cam zgrunturos.

  15. Mazilique says:

    @anonim – e fin pentru ca am pus smantana. altfel iesea mult mai dubios :-/

  16. Anonymous says:

    hmmm…..eu fierb ficatzii cu ceva legume (ceapa ,morcove si din astea..)….si il amestec cu multe condimente si mustar.

    plus : are consistenta de pateu din start,fara dat la frigider.
    minus: nu are stafide :)))

  17. Talida says:

    draga mea,
    ce am gresit de mi-a iesit pateul maro si nu rozul acela frumos?

  18. Mazilique says:

    @talida – ai prajit ficatul prea tare? ce condimente ai folosit? ai pus smantana? hmm..

    nu prea stiu ce sa-ti spun pentru ca asta a fost oricum prima data cand am facut si eu pate :p

    da’ intrebarea e: a fost bun la gust? :D

  19. Talida says:

    am prajit ficatul…nu prea tare, zic eu, dar eu stiu? era cafeniu cand l-am terminat, nu mari maro c cafeniu… si am pus smantana….oricm alb cu cafeniu da bej nu roz….;)))
    a fost bun…putin dulceag…dar bun sotul m,eu a dat gata doua castronele
    sa las ficatul numai sa se coaca putin? pana prinde crusta la exterior?

  20. Anonymous says:

    am facut o data, a iesit bestial de bun, efectiv nu te poti opri din mancat, ca la seminte :-))

    atata ca n-am fost lamurita ce se intampla cu atatea stafide (in afara de decor, dar acolo intra putine), asa ca am mixat cu restul o buna parte din ele…. well, a fost extra bun. Dar it’s just me- mie imi plac combinatiile carne-dulce.

    Paunita

  21. Studentul says:

    Mai nene , si mie mi-a iesit maro-caca-niu … Cum fac sa-i dau mai multa culoare ?

  22. Mazilique says:

    @studentul – poate mai mult vin ;)) dar gustul are vreo problema? ca daca nu.. eu zic sa trecem peste culoare :)

  23. Ovidiu Lazar says:

    Gustul e super bun . Am dat pe spate fetele cu pateul :)) Dar totusi , vroiam sa aiba si acea culoare din pozNe

  24. Andreea B says:

    Wow .. pateul asta ar trebui sa se numeasca “i’ve just died and gone to heaven pate” :))) am incercat retea astazi si este f bun… atat de fin .. aproape ca un mousse si extrem de aromat. Se face super rapid si dupa ce mi-am pus pe piept ficateii am inteles de ce trebuia sa-i pun in blender :D si nu sa-i pasez cu mixerul vertical :D

  25. Mazilique says:

    @andreea – :))) am citit de doua ori propozitia cu “mi-am pus pe piept ficateii” – vizualisam chestii dubioase :p glad u liked it ;)

  26. Anonymous says:

    Andreea, merge si cu mixerul vertical, dar ca sa nu pui ficateii pe piept, imbraci castronul in care prepari pateul intr-o punga pana se paseaza putin bucatile de ficat.
    L-am facut si eu impreuna cu cumnata mea si vreau sa va spun ca a iesit exact ca cel prezentat de gazda noastra!! Noi i-am adaugat si putina salvie uscata. Pus pe paine prajita pe placa si garnisit cu castravete la otet e o nebunie!! :)) Mazilique, sa stii ca am pus la favorite blogul tau

  27. Mazilique says:

    @anonimm- glad to hear it ;)

  28. Mircea says:

    Am incercat si eu reteta, dar in loc de stafide am pus la sfarsit ardei gras si ciuperci; a iesit bun, doar ca o mica tenta de amareala. O sa mai caut sa vad cum as putea scapa de ea data viitoare.
    Multam pentru reteta :)

  29. Mazilique says:

    @mircea – nu praji ficatul prea tare. si incearca cu stafide, e o combinatie geniala. totally love it!

  30. Mircea says:

    O sa incerc! am luat si o “conserva” de la market, cu pate de gasca (sau rata) cu cognac si portocala; interesanta combinatie; asa ca data viitoare sigur bag si stafide :)

  31. Monica D. says:

    sa nu uit un praf de sare in blender…

  32. Mazilique says:

    @monica – ai dreptate! si eu mai uit de sare :p

  33. Elena says:

    Buna

    Am si eu o problema:tot caut smantana lichida si nu gasesc :((…unii chiar se uita chioras cand ii intreb :)))

    Plssss….help!
    Merci!

  34. Mazilique says:

    incearca sa le cer ‘smantana pentru gatit’, sau ‘smantana pentru frisca’

    ;)

  35. iuliana says:

    L-am facut ieri..sincer nu mi-a placut combinatia cu stafide.Eu sunt dependenta de iute…nu m-a prins amestecatura de carne cu chestii dulci.Pana la urma l-am mancat cu conopida murata si gogosari in otet.Asa da!O sa-l mai fac si o sa-i pun mai mult usturoi.

  36. Anonymous says:

    MI A IESIT CAM SUBTIRE , CE SA FAC?

  37. Mazilique says:

    l-ai lasat la frigider?

  38. Anonymous says:

    Ador pate-ul de ficat facut de casa. Am incercat mai multe variante de-a lungul timpului, asa ca mi-ar placea sa va impartasesc din secretele mele. Ca sa iasa roz, innabusiti ficateii la capac, doar cat sa se coaguleze sangele. La innabust puteti sa dati ce aroma poftiti, respectiv o foaie de dafin, sau ceapa calita inainte, sau ierburi provencale,cimbru,salvie, piper verde, variatiuni pe aceeasi tema, ca sa nu va plictisiti. La pasarea ficatului, eu pun jumatate de pachet de unt topit, care face pateul mai onctuos si fin. Puteti adauga ulterior ce poftiti, respectiv rosii uscate, ardei rosu, boia iute, ca sa fie picant, masline, nuci caju, ciupercute, verdeata proaspata sau chiar trufe. Se poate drege cu coniac, sau vin masala, dupa preferinta. Daca il faceti pentru copii, puteti pune 2 galbenusuri fierte tari. Obligatoriu la final ii dati finete cu smantana dulce, in nici un caz acra. Nu imi place sa il fierb pentru ca nu iese atat de fin ca cel innabusit la capac. Am incercat sa il congelez, dar la dezghetare nu a mai fost atat de fin. Voi incerca negresit varianta cu stafide data viitoare, pentru ca am constatat ca nu am in casa, insa ma apuc de pate chiar acum!

  39. Oana says:

    Dupa atata timp de cand tot caut momentul potrivit….mi-am luat avant si am facut minunea asta de pate. Atat de simplu de executat, dar absolut demential! Uraaaaaaa! Multumesc Mazi!

  40. Anonymous says:

    extraordinar de bun!!!

  41. Mirunika says:

    cu ce as putea inlocui busuiocul? de cand sunt gravida nu-l mai suport, desi inainte il mancam si gol, cu paine prajita (bruschete). de asemenea, sunt putin paranoia cu carnea negatita in sarcina, e de ajuns sa gatesc ficatul doar 6-7 min? sa il tai bucati mici-mici, eventual? nu ma intereseaza culoarea, doar gustul.

  42. @mirunika – poti inlocui cu ce ierburi aromate iti plac. poate salvie? iar ficatul prajeste-l putin mai mult.

  43. […] mele au fost toate: pateul de pui cu stafide, vin şi busuioc, humusul cu seminţe de pin, kisirul cu rodie, broccoli cu fulgi de migdale şi usturoi, tot, tot, […]

Insta Moments

  • #avocado #toast with #smoked #salmon, #capers, #dill and #lemon. Recipe on the blog and link in profile
  • #avocado #toast with #cherrytomato and #balsamic #vinegar. Recipe on the blog and link in profile
  • 10 ideas for #avocado #toast on the blog. Recipe in profile link
  • Lumi. Siropul de sâmbătă seară
  • For the #love of #chocolate - #chocolatetruffles #recipe on the #blog (and at @mazilique_studio). link in profile
  • This is my Lumi☀️❤️❄️. She's perfect.
  • Testing a curried #soup at @mazilique_studio
  • summoning spring
  • Playground, I haz it
at #MaziliqueStudio