Chez Mazilique

Quiche cu branza maturata si ierburi aromatice

Probabil ca cel mai des asociem quiche-ul cu bucatria din nordul Frantei, dar aceste tarte sarate exista peste tot prin lume. In cele mai dese cazuri, ouale, smantana si branza sunt principalele ingrediente din care este realizata umplutura, care mai apoi este combinata cu tot felul de alte lucruri, de la condimente si ierburi aromatice, la carne si legume.

Din acest motiv, quiche-ul mi se pare un fel minunat in care poti sa-ti folosesti ingredientele ramase prin frigider – o jumatate de legatura de verdeata, niste legume ramase nefolosite de la o salata, sau chiar leftovers de la o alta masa, bucati de carne sau peste copt sau afumat – anything and everything goes.

Quiche-ul pe care l-am facut eu astazi a fost o combinatie de branza maturata, verdeturi care nu-mi lipsesc niciodata de pe blatul din bucatarie, cateva rosii ratacite si o mana de ierburi aromatice rupte din ghivecele de pe pervaz. Dar pornind de la aceasta trinitate de ou-smantana-branza, voi puteti experimenta cu orice ce gasiti la voi in bucatarie. Astept sa-mi spuneti ce combinatii ai incercat si cum v-au iesit :-)

 

INGREDIENTE

      PENTRU CRUSTA DE TARTA

    • 280g faina
    • 140g unt rece
    • 6 linguri de apa rece
    •  
      PENTRU UMPLUTURA

    • 1 pachet de branza Praid alintata cu vin (o branza maturata de la Hochland)
    • 3 oua
    • 120g smantana pentru gatit, cu 35% grasime
    • 40g frunze proaspete de marar, cimbru, patrunjel, busuioc, tocate marunt
    • 8-10 rosii cherry
    • 1 lingura de boabe de piper rosu, zdrobite
    • sare si piper negru proaspat rasnit

 

Incinge cuptorul la 180°C si pregateste o forma de tarta cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 27 cm)

Intr-un bol mare sau cel de la robotul de bucatarie, pune faina si untul taiat cubulete. Mixeaza bine pana cand obtii o compozitie nisipoasa, apoi adauga apa rece si amesteca in continuare pana cand aluatul se formeaza.

Scoate aluatul pe o planseta si modeleaza-l in forma de disc. Folosind un sucitor, intinde aluatul cat sa ajunga de o dimensiune putin mai mare decat diametrul tavii, apoi asaza-l cu atentie in forma. Muleaza aluatul pe peretii tartei si lasa marginile sa atarne in exterior.

Pentru a inlatura excesul de aluat, trece sucitorul apasand peste marginea tavii. Astfel se vor uniformiza si peretii crustei.

Da forma la frigider timp de 30 de minute (sau la congelator pentru 10 minute). Asta va impiedica aluatul sa se micsoreze si sa se stranga odata ce-l dai la cuptor.

Dupa ce aluatul s-a racit, scoate forma din frigider si inteapa baza cu o furculita de mai multe ori. Gaurile formate vor lasa aburul sa iasa usor si uniform, iar baza tartei nu se va umfla.

Pune o hartie de copt in tava si umple-o cu boabe de fasole, pentru a sprijini baza si peretii tartei.

Da tarta in cuptor si las-o la copt 15 de minute. Apoi scoate fasolea si hartia si continua coacerea pana blatul devine auriu, inca 10-15 minute.

Cat tarta e la cuptor da branza pe razatoare (am ales branza Praid alintata cu vin si maturata, tocmai pentru ca acest procedeu ii ofera un gust cu caracter). Toaca se toaca mararul, cimbrul, patrunjelul, busuiocul.

Intr-un bol incapator bate ouale cu smantana pentru gatit, apoi adauga branza rasa, ierburile aromatice, sare, piper negru proaspat rasnit si boabele de piper rosu zdrobite. Amesteca pana cand obtii o compozitie omogena.

Pune compozitia de oua si branza in crusta de tarta si decoreaza cu rosiile cherry de jur imprejurul tartei. Adauga si cateva fire de cimbru proaspat in mijloc.

Da din nou tarta la cuptor timp de 30 de minute sau pana cand compozitia se incheaza si devine rumena.

Pentru a scoate tarta din forma, pune tava deasupra unui pahar mai inalt, si impinge incet marginile, lasa inelul exterior sa cada.

Serveste tarta impreuna cu o salata de frunze proaspete si un dressing simplu de ulei de masline si zeama de lamaie.

Insta Moments

  • 'Are we there yet?'
  • • slow •
  • Pachet pentru luat la birou si/sau cina ultra-rapidă 😜
  • Windowsill harvest at @mazilique_studio
  • tender is the night
  • (wannabe ) (ballerina) bun + golden retriever + cuddly hugs = hot dog?! 🌭💛
  • #peach and #pistachio #tart - recipe on the blog and link in profile
  • #figs #clafoutis, soon on the blog
  • 🎶🎶 take my ❤️ and please don't break it // geez, I'm having a cheesy morning at @mazilique_studio