Curry de porc cu sos de alune si coriandru proaspat
Sau, asa cum va ramane in retetarul de la studio (daca ar exista asa ceva, it doesn’t really – blogul asta e as good as it gets cand vine vorba de organizarea retetelor, si asta spune ceva) (ceva rau, cel mai probabil :-)) – curry-de-mers-la-mare.
Adica:
Acum doua saptamani, intr-o sambata, eram la studio si frecam mailuri. Dupa care am zis ca poate ar fi cazul sa gatesc ceva si m-am apucat de reteta care urmeaza. Trei minute mai tarziu incepeam sa o terorizez pe Misha cu telefoane: “Stii cumva unde e laptele de cocos?”, “Noi mai avem peanut butter?”, “Ai idee unde e orezul basmati” and such. Ca sa intelegesti contextul, Misha era la plaja in Vama, cu o bere-n bot, ca orice om normal intr-o sambata dupa-amiaza.
Intr-un final reusesc sa-mi pregatesc curry-ul, ba chiar sa si mananc o portie. “Cum a iesit?”, ma suna Misha sa ma intrebe. “Bun. Hai ca iti aduc sa vezi”, ii raspund, si ma urc in masina si o tai.
Ce nu face o fata ca sa-si gaseasca o scuza sa plece la mare? Chiar si un curry de porc. Doua ore mai tarziu eram la bar la Expirat si, din spatele unui line-up de kamikaze, o intrebam pe Misha: “Deci, vrei niste curry? E in masina”.
INGREDIENTE
40 de minute, 4 portii
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa
- 600g de pulpa de porc, taiata cubulete
- 4 linguri de pasta de curry rosu
- 4 linguri de unt de arahide
- 1 lingura de sos de soia
- 1 cutie mica de lapte de cocos
- sucul de la 1 lime
- 1 mana de coriandru proaspat
- orez basmati, pentru servit
Incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare si rumeneste bucatile de porc pe toate partile, apoi scoate-le pe o farfurie si pune-le deoparte.
Taie ceapa marunt si caleste-o in tigaie timp de cateva minute, pana se inmoaie. Toaca cozile de coriandru si pune-le in tigaie, amestecand timp de 1 minut, dupa care adauga paste de curry si untul de arahide. Amesteca pana obtii o pasta omogena, apoi pune inapoi in tigaie porcul si adauga laptele de cocos, sosul de soia si un pahar de apa. Amesteca bine si lasa curry-ul sa fiarba incet timp de 15-20 de minute, pana ce sosul scade, iar carnea e moale si patrunsa.
La final, adauga zeama de lime, verifica daca mai e nevoie de sare si piper (tine cont de faptul ca sosul de soia e deja sarat). Poti adauga si pudra de ardei iute daca vrei mai spicy (mie pasta de curry rosu pe care o gasesti la borcan in supermarket nu mi se pare suficient de iute).
Presara deasupra frunzele de coriandru proaspat si tranteste alaturi niste orez basmati. Apoi pleaca la mare.
Reteta asta mi-a lasat gura apa! Am avut o singura incercare de a face curry si pot spune ca a fost aproape nereusita. Cred ca totusi o sa-i mai dau o sansa
In lipsa de pulpa si coriandru (din magazine) a mers si cotletul fara os si o portie generoasa de patrunjel. Bun bun bun ! Foarte bun !