Ulei aromat

10 Sep 2009, Cristina Mazilu

Ştiti uleiul ala aromat, care se gaseste in delicaterii, dar si in supermarketuri mai rasarite? Poate fi cu usturoi, ardei iute, lamaie, busuioc, rozmarin – you name it. Cumpar si eu din uneori, e una dintre scurtaturile pe care mi le permit from time to time – de exemplu atunci cand nu gasesc rozmarin proaspat :)
Asa ca eram intr-o zi la Mega Image, tocmai cumparasem the magic potion si o tanti care erea în spatele meu la casa ma intreabă:
“Ce-i ăsta, domnişoară?”
“Ulei de măsline cu rozmarin”
“Şi cât costa?”
“25 de lei”
Ei bine, ea a fost de părere că e scump, mult prea scump, şi mi-a aruncat o privire care parca ţipa “Esti tâmpită?”. Eh, dacă afla cât costă oţetul balsamic învechit zece ani (de 11 ori mai mult, plus inca niste maruntis) , cred ca făcea un stop cardiac, aşa că am încheiat discuţia. Dar totusi. La fel ca chocolate chip cookiez, sunt unele chestii pe care le fac mult mai bine cu mana mea…
Asa ca am testat trei variante – cimbru, pepperoncino, rozmarin.

De fapt, uleiul aromat e o chestie teribil de simpla. Trebuie doar sa te hotarasti la de care vrei, sa iei o sticla mai mare sau mai mica de ulei de masline si sa pui in ea – caţei de usturoi, coaja de lamaie, ardei iuti uscati sau proaspeti, ghimbir, crengute de rozmarin, de cimbru sau busuioc. Dupa care il tii intr-un dulap vreo doua saptamani si – tadaaah! Propriul tau ulei aromat – homemade, figuri, scheme.
Cookie l-a primit pe cel aromat cu cimbru. Sa ne zica daca a fost bun :)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (30)
  1. d-na mama says:

    eu totusi vreau sa stiu (concret, cu detalii) cat a costat otetul balsamic. promit sa nu fac infarct

  2. Mazilique says:

    280 de lei. se mananca cu capsuni.
    mami, nu mă certa :x

  3. Raluca says:

    si eu il pot obtine pe cel cu rozmarin? in contul puiului cu prune? :) pleaase (stiu ca santajez ieftin, da’ na, atat pot si eu)

  4. Raluca says:

    really? adica gata, pur si simplu, it’s all mine?

  5. Mazilique says:

    pam pam. da :) ca doar esti secundarul meu provider de cooking books (principalul e http://www.dordecarete.ro , ofc :P)

  6. Rox says:

    Arata foarte fain uleiurile. Si eu ma tot pregatesc sa fac asa ceva. In Oradea la o pizzerie aveau pe masa un bol cu ulei aromatizat cu ceva ierburi si altul in care erau felii de ardei iute. Eram innebunita dupa cel cu ardei, il puneam si pe pizza, si in ciorbe… mmmmm… de pe atunci ma tot gandesc sa fac si eu ceva de genul… In alta ordine de idei, apropo de cooking books, daca reusesc sa plec din tara, iti las tie my english cookbooks, ca stiu ca raman pe maini bune :)

  7. Mazilique says:

    @rox – atunci iti tin pumnii sa pleci din tara :))
    nu, pe bune acum, really? pleci? si tu? unde va duceti toti? :)) ca poate vreau si eu :p

  8. ana says:

    same goes for pesto, care e mai bun homemade :D [eu m-am hotarat sa fac acest pas dupa ce am citit pe borcanelul de pesto cu ulei de masline barilla ca de fapt n-are decat o urma de ulei de masline, al meu e integral extravirgin :)))]

    me likey the new header!

  9. Mazilique says:

    dadada. pentru homemade pesto chiar pregatesc un ghiveci mare mare mare, pe care sa-l umplu cu busuioc :x
    doar ca nu stiu ce sanse mai am cu toamna asta

  10. Sky says:

    Salut,

    Eu am pus peperasi cayenne in ulei de floarea soarelui si il folosesc in putinele dati in care prajesc sau calesc ceva. E picant!

    (Imi place blogul tau si scriitura. L-am pus in reader si astept urmatoarele postari:)

  11. Monica says:

    Atentie la ce pui in ulei sa-l aromatizeze. Totul trebuie sa fie uscat – ardei, plante, etc. Daca pui ceva care contine apa, se dezvolta toxina botulinica. E buna la riduri, dar nu vrei s-o mananci :) Poti sa te feresti de asta in doua feluri: fie pastrezi sticlutele de ulei la frigider (si le scoti la temperatura camerei cam cu 30 de minute inainte sa le folosesti ca sa se lichefieze uleiul), fie pui ierburile/ardeii/usturoiul in ulei incins, il lasi sa se infuzeze nitel, stingi focul si il lasi sa se raceasca. Strecori si pui in sticle, care pot fi pastrate la temperatura camerei. Go to Google for more tips:) Eu tot de acolo am aflat. Am acum in frigider trei sticlute: cimbru si usturoi, rozmarin si coaja de lamaie+portocala. Cel din urma e din alta lume, parol :)

  12. Mazilique says:

    @monica – thx for the tips. nu stiam ca pot sa fac otrava asa usor :))

  13. Mazilique says:

    update
    @monica – am sunat la un director de autoritate sanitar-veterinara si mi-a zis ca nu asa se dezvolta toxina botulinica. in a nutshell – endosporul nu apare in ulei si in niciun caz n-are legatura cu umezeala.
    pff, ce m-am speriat :))

  14. Anonymous says:

    Dear Monica. Botulismul este o boala produsa de toxina unei bacterii, care in forma ei rezistenta (spor) se gaseste in pamant,unde traieste foarte mult; Daca ajunge in conserve (ghinion ‘de nesansa’) , odata cu urmele de pamant, fire de praf, atentie CONTAMINATE, bacteria se dezvolta (se simte acasa la ea, este anaeroba) si poate produce boala prin consumul de conserve contaminate. Numai asa apare botulismul, nu oricum !

  15. Monica says:

    N-am inventa eu chestia cu botulismul in ulei aromat, doar am vazut avertismente pe net. De pilda: http://www.doityourself.com/stry/infusedmixes

    Acu’ daca domn’ inspector zice ca nu-i bai, nu mai zic nimic. Dar eu tot la frigider tin sticlele de ulei aromat.

  16. Mazilique says:

    sa fim on the safe side :)

  17. Rox says:

    Apropo de ulei aromat, mi-am amintit ce mai faceam eu acum cariva ani. Ulei de masline, cubulete de telemea (cred ca era de oaie, in orice caz, mai elastica, nu sfaramicioasa), boabe de piper, catei de usturoi sau felii de ceapa, busuioc, oregano, ce va mai trece prin cap si apoi la borcan cu ele si la frigider. Dupa vreo cateva saptamani, uleiul e bine aromat si merge la bruschette sau in salate, la fel si branza.

  18. Mazilique says:

    @rox – inainte sa pui branza in borcanul cu ulei, merge tăvălită prin condimentele maruntite si amestecate. right? :x

  19. Rox says:

    Uite la asta nu m-am gandit, da chiar e o idee buna. Am pus si eu un borcanel in weekendul asta. Mersi ca-mi tii pumnii, chiar am mare nevoie. Acolo unde vreau eu sa plec e cu multa hartogaraie si e un proces lung si complicat :( Anyway, vroiam sa-ti dau o carte cu retete de prajituri, e in engleza, o am de cativa ani, da n-am incercat inca nicio reteta din ea, so… Cred ca s-ar simti mai bine la tine pe raft… Sa-mi zici cum facem ca sa intri in posesia ei.

  20. mada says:

    Eu am invatat despre uleiul “iute” de la greci, care il foloseau la orice, dar in special la pizza(marginea aia mai uscata). De faza cu bucatelele de branza de capra tavalite prin condimente si puse spre pastrare in borcan tot de la dumnealor. Sincer nu cred ca se merita sa le cumperi din supermarket, mai bine le faci tu acasa! Ah intrebare, la pesto ce fel de branza se foloseste? Feta?

  21. marturisesc ca uleiul cu buruieni nu e bun:p nu e bun deoarece e asa de bun ca u gulp it all din doua-trei incercari, eu nu mai am niciun strop:( sigur mi-ar placea unul cu usturoi si unul cu busuioc, de fapt am, dar sunt din comert:P fenks mazi for giving me da fat:D

  22. embevolter says:

    La comentariul initial al Monicai, in afara de stocarea in frigider, as mai aduga ca uleiul aromatizat facut acasa trebuie consumat intr-un interval de vreo saptamana.

    Surprinzator hazard, nu? Citeam ca botulismul e o afectiune mai mult decat dezagreabila. In fine, e suficient sa retinem esentialul si ne intoarcem la masa.

  23. embevolter says:

    Un scurt material vizual http://www.facebook.com/video/video.php?v=108290544200# o sa va faca si mai multa pofta. Masurile de precautie au aparut si in articolul aferent dar cu putina intarziere ( http://www.nytimes.com/2009/07/01/dining/01mini.html ).

  24. Mazilique says:

    mercic. acum ma uit/ citesc :)

  25. Monica says:

    Daca tot am mai facut o transa de uleiuri aromate, m-am mai dat un pic pe net in cautare de confirmari/infirmari ale potentialelor pericole. Si-am dat peste asta : http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/food-aliment/garlic-ail-eng.php
    Acu’, fiecare face ce vrea. Dar eu tind sa-i cred pe domnii astia care dau avertismente.

  26. Maine fac si eu 15 sticle cu ulei aromat :)) Si ma gandesc la diete… :) uooff…

  27. Alex says:

    de unde ai cumparat sticlutele? eu nu gasesc nicaieri …

Comenteaza
Follow on Instagram