Pesto de busuioc
01 Oct 2009, Cristina Mazilu
Stiu că suna pleonastic, ca pesto la origine (pesto alla genovese) era din busuioc, dar acum sunt multe variatii, asa ca trebuia precizat. Plus ca – to be completly honest – nu m-am tinut in totalitate de reteta originala – busuioc, muguri de pin, parmezan si usturoi – pentru ca cel din urma ingredient a fost uitat iar pasta n-a fost facuta intr-un mojar de piatra sau lemn, ci intr-un robot de bucatarie. Cine arunca cu piatra c-am trisat, il invit sa vina si sa-mi piseze zece legaturi de busuioc, ca poate are efecte defulatoare :)) De asemenea, tin pe aceasta cale sa precizez ca robotul nu era al meu, ca eu nu am unul, dar mi-as dori de ziua mea (nu pot sa cred ca am scris asta!).
Deci pesto. Am făcut de doua feluri.
Cu busuioc mov (s-o numi de fapt altfel, da’ eu de un’ să ştiu :)) – frunze curaţate de pe tulpina, spalate si apoi uscate pe prosop de hartie
si busuioc verde, the classic (nici nu povestesc ce aventura a fost in piata cand am mers sa-l cumpar, pentru ca toata lumea vindea floarea de busuioc – apparently se foloseste-n biserica – si nimeni nu intelegea la ce-mi trebuie frunzele. pfff)
Cat frunzele stăteau la aerisit, am prajit usor mugurii de pin (se gasesc la Metro, Real etc), dar si niste miez de nucă – pentru că am făcut şi o variantă de walnut pesto (am văzut io la Gordon Ramsay, deci am acoperire daca ma comenteaza cineva ca asa nu se face :p)
si busuioc verde, the classic (nici nu povestesc ce aventura a fost in piata cand am mers sa-l cumpar, pentru ca toata lumea vindea floarea de busuioc – apparently se foloseste-n biserica – si nimeni nu intelegea la ce-mi trebuie frunzele. pfff)
Cat frunzele stăteau la aerisit, am prajit usor mugurii de pin (se gasesc la Metro, Real etc), dar si niste miez de nucă – pentru că am făcut şi o variantă de walnut pesto (am văzut io la Gordon Ramsay, deci am acoperire daca ma comenteaza cineva ca asa nu se face :p)
si am taiat felii niste Parmigiano Regiano (cu toate ca in retetele derivate se mai folosesc si alte feluri de branza – Grana Padano, Pecorino Sardo sau Pecorino Romano. parmenzanul si GP se gasesc la Mega Image)S-au pus toate in robotul magic si…
câteva pulse-uri mai târziu…
Am avut cateva borcane de delicios pesto.
câteva pulse-uri mai târziu…
Am avut cateva borcane de delicios pesto.
Pentru inceput, am facut niste minunate tagliatele cu pesto pentru posesoarea robotului abuzat – mama :))
Ioana, Raluca, George si Anita au primit delivery la birou, tot cu tagliatele (guys, review-uri?! :)
iar father & Gabi a primit un fiecare borcanel cu walnut pesto (intre timp Gabi cumparase un boschete exact in acest scop :))
Si ca sa inchei povestea pesto-ului, eu vrea sa mai incerc si celelalte variante elaborate dupa reteta originala. De exemplu cu rucola (which I totally love), pomodori secchi (in curand poate povestesc cum am facut eu singura, in casa – delish), patrunjel… Plus sa ma mai joc cu niste ingrediente – masline negre, coriandru, coaja de lamaie, ciuperci.
Ioana, Raluca, George si Anita au primit delivery la birou, tot cu tagliatele (guys, review-uri?! :)
iar father & Gabi a primit un fiecare borcanel cu walnut pesto (intre timp Gabi cumparase un boschete exact in acest scop :))
Si ca sa inchei povestea pesto-ului, eu vrea sa mai incerc si celelalte variante elaborate dupa reteta originala. De exemplu cu rucola (which I totally love), pomodori secchi (in curand poate povestesc cum am facut eu singura, in casa – delish), patrunjel… Plus sa ma mai joc cu niste ingrediente – masline negre, coriandru, coaja de lamaie, ciuperci.
Dar sunt fidela busuiocului. Are o aroma minunata si tocmai am citit ca inlocuieste cu succes Diclofenacul (in 72% din cazuri, conform unui studiu, desigur :)) Nu am artrita , da’ oricum, nu strica :))
Next step sauce wise cred ca o sa fie Chimichurri – sos pentru friptura folosit in Argentina, Uruguay, mai rar si-n Mexic. Am mancat o singura data, la restaurantul Bolivar. Intre timp cred ca s-a si desfiintat :p ( nu ţarile sau chimichurri-ul, ci cârciuma)
apropo de chimichurri si de Argentina: http://www.facebook.com/photo.php?pid=2080831&l=ba8e5297c9&id=724096701 :)
Poate stii, dar poate nu: daca vrei sa-l pastrezi mai mult (cateva zile la frigider sau pana intr-o luna la congelator) nu pune parmezanul pana cand esti gata sa-l folosesti.
Tine bine cu un strat de ulei de masline de-asupra.
Nu conteaza ca nu ai respectat reteta originala. Mai important e ca e natural si ca l-ai facut tu cu manuta ta. Am cumparat de curand un pesto rosu (cu ardei si rosii). Mi-a placut foooooarte mult si o sa incerc sa fac si eu.
Apropo de sosuri si chestii similare, guacamole iti place? De gallo pinto, nu stiu daca am mai pomenit. Se cosuma in America de Sud si Centrala. Eu am mancat cu nachos. Apropo, you gotta try nachos. Sunt bestiali. Finger licking bestiali!! :)
Na ca am facut-o pe desteapta si am incurcat denumirile :))
E vorba de pico de gallo….
Gallo pinto e o alta mancare din Costa Rica… stupid me
@fry – ce descurajant :))
@lola – stiam, dar good point. ca uitasem sa mentionez in post (asa-mi trebuie daca las pentru ora 2 noaptea :P)
@rox – i love guacamole (am si facut – http://chez-mazilique.blogspot.com/2009/05/azi-facem-guacamole.html ), dat despre pico de galo, il pun pe lista de asteptare :))
heeei, si eu am patit-o pe asta cu femeile in piata. am cerut frunze si m-au intrebat daca ma duc la biserica. mi-au explicat dupa ce ma uitam nelamurita la tanti :)
You made my day :) sunt fericita cu reteta de pesto dar n-am robot nici eu .. o merge prin blender? nu, nu cred ca n-ar pic de lichid.
Pozele super ca de obicei, frumoasa idee cu pachetelele .. sper sa vina curand si restul retetelor de pesto.
@ikema: Cred ca o sa strici blenderul, cu parmezanul si semintele de pin. Doar sa le faci separat in diverse chestii. Semintele de pin ma gandesc ca ar merge in rasnita de cafea. Parmezanul…. nu-mi vine nimic in minte acum….
@ikema – sa stii ca prima data am facut si eu in blender. mare bataie de cap, indeed, pentru ca are cutzitul foarte mic si nu mergea decat in cantitati mici..
de stricat.. daca ai blender care sparge gheata, n-o sa se strice de la nuci/seminte.. ;)
uuufff eu recunosc ca am devenit usor dependenta de busuioc :D. De cand am luat, la sfatul lui Mazi, un ghiveci cu asa ceva dintr-un Tesco am inceput sa tot folosesc planta asta. si da, pesto a fost minunat !!!
offtopic: a) i’m a great fan si urasc sa gatesc :D b) imi place, in schimb, sa mananc pana pocnesc c) pentru ca iti urmaresc blogul si balesc de fiecare data in fata pozelor, m-am gandit sa prepar ceva mai usurel d) adica pasta pieeee yummm e) facut, respectat indicatii => mega festin pentru mine si prietenii mei :)) => beneficii :)) => vei avea statuie in casa noastra :D
Oooo, dra plohotnuke, bine ai venit in familia Mazilique :) Curaj si mai incearca si alte retete, poate-ti vine dragostea de gatit ;)
p.s. Cerceii tai cu ‘i think i love you’ fac senzatie printre prietenii mei :)
@plohotnuke – pffai, in sfarsit! daca ai sti de cat timp astept statuie in parcarea biroului si degeaba.
dar sa stii ca asta e prima etapa, sa-ti placa mancarea…dupa aia yo may end up like me. freak! :)))
in alta ordine de idei – ce comunitate e aici. despre ce cercei vorbiti? :))
@Rox: waaaa, i’m almost famous! nu ma asteptam :D fencs
@Mazilique: nu vreauuu, nu vreau sa imi placa sa gatescccc! Singurul motiv pentru care nu sunt o scroafa este acela ca imi este prea lene sa imi fac de mancare, therefore nu apuc sa infulec tot ce poftesc. Cerceii ii gasesti pe http://plohotnuke.wordpress.com/bijuterioare/, sunt pe la sfarsitul paginii – “cred ca te iubesc” / “neimpresionant” (iertare, nu vreau sa imi fac reclama pe blogul dvs) ;;)
@plohotnuke – baaah! noi lucram la aceeasi fabrica? :o
You completed my october symphony! Azi am facut pesto (delicios, l-am mancat pe paine, maine-l pun pe paste, poimaine probabil il mananc cu lingurita din borcan) si pui cu ceapa si prune, pentru a doua oara, grozav. Mai urmeaza, numai sa-ti iau blogul la purecat, ca l-am descoperit recent. Multumesc. :*
daaaa! …si eu care credeam ca stii despre ce vorbesti cand ziceai de statuia din fata agentiei! :D
@zebru – oh, ma simt ca si cum as fi incheiat festivalul enescu myself :)) ma bucur ca a fost bun :*
@plohotnuke – eu? in general habar n-am despre ce vorbesc :))) dar acum putem sa ne unim eforturile cu statuia aia, cu loc de parcare included in piedestal. zic :D
Deja, ma simt lasata pe dinafara…. Toate fetele cool sunt la Bucuresti…. Eu doar va admir de la distanta :)
@mazi: eu cred ca daca ai gati pt intreaga agentie statuia ar veni de la sine. cu tot cu loc de parcare si tot ce iti doresti :D
tu ma provoci sa spun rautati :)) poate, daca-s cuminti, de ziua mea :p
Rox si Maizilique multumesc de sfaturi, poate ca ar fi bine sa astept pana imi voi lua, sau capata, bat deja deja apropouri pe-acasa ..:) – robot de bucatarie!
Mazi, pe cand urmatoarea minunatie de reteta?
soonish, i hope :)
only i’m such a busy bee :-/
in vremuri imemoriablie, niste domni straini veniti in schimb de experienta au gatit treaba asta. am mancat(si baut) ca o veritabila porcina, deci nu m-am bucurat de prezenta indelungata a pastelor in stomac, dar am ramas fascinata de minunatia asta. therefore… THANKYOUTHANKYOUTHANKYOUTHANKYOU!
Lidia
Am vazut ca pe pchetele scrie “lunchbag”. Vorbesc 4 limbi straine dar chiar trebuie sa fim chiar atat de snobi??? Nu traim in Romania totusi? sau ne e rusine sa scriem in limba noastra? mi s-a parut ceva atat de sclifosit si fitos, jur…Este ceva ce spune “mi-e rusine ca sunt roman, uite iti scriu in engleza, vrei..??”
@anonim – cand intri pe blog, vezi ca-n dreapta, unde e o descriere a sclifositei fitzoase, scrie, printre altele, si ca-i snoaba. deci you’re only stating the obvious si n-ar trebui sa ma deranjezi cu asta :))
si, in ciuda pungilor mazgalite-n alta limba, n-a stat in gat la nimeni.
hajimemashite! vreau si eu un lunchbag con pesto, s’il vous plait. Grazie mille!
ok, i’m being too sarcastical, dar prea se uita anonimul la deget, in loc sa se uite la pesto
Buna. Am cautat in Real seminte de pin si n-am gasit. In Metro unde anume il gasesti? Multumesc
cauta la raionul de fructe confiate, alune etc. se mai gasesc si in piata Matache si pe la macelarii arabesti (cum e cea de pe strada Jiului).