Chocolate & whisky muffins
14 Dec 2009, Cristina Mazilu
Prietenii stiu ca eu nu sunt un mare fan ciocolata (sorry for the dissapointment), dar oricat de acru ai fi, nu cred ca poti sa n-ai nicio reactie la asa ceva:
Asta e o pozna executata duminica dupa-amiaza (ok.. spre miezul noptii, dar cine se uita la ceas. more pics pe Facebook), cand in bucataria de poveste, din cuptorul fermecat au iesit 200 de muffins cu cacao olandeza, ciocolata belgiana si whisky. De data asta n-au lipsit de la demăţ niciunul dintre sous chef-ii consacrati, Mimo & Acid. Ba am si reusit ca de data asta sa nu spargem borcane si sa nu stricam niciun mixer. That’s a first :) Ceea ce inseamna ca mi-am gasit echipa potrivita – guys, you’re stuck with me for ever and ever. Mimo se ocupă de logistica, iar Acid poate sa cante la pian (acum e momentul in care trebuie sa apreciezi ca n-am linkuit catre Youtube :p mwahahaha) By the way, am povestit vreodata cum in bucataria veche, al carei geam dadea spre o curte interioara, intr-una din ultimele seri in care am gatit acolo, se auzea cineva exersand Beethoven la pian? Daca eram o fire mai romantica, poate apreciam, dar cinica si pragmatica, am schimbat bucataria pe alta de trei ori mai mare. Ha!
Revenind de pe campii inapoi la subiect. Deci chocolate muffins. E foarte simplu, iar retzeta e failproof – briosele ies pufoase si aromate, with just a lil’ bit of moist.
Amesteca intr-un bol 200 g faina, 50 g cacao data prin sita si 1 plic praf copt. In alt bol bate 150 zahar cu 4 oua. adauga 200 grame de unt topit, apoi 150 mililitri lapte. Sau, in cazul meu, 100 lapte si 50 whisky (da, m-am gandit sa inlocuiesc tot lichidul cu trăscău, da’ am zis sa take it one step at a time :P). Amestecul il torni apoi peste faina, mixezi din nou, si cu o lingura pui in formele de muffins (pe care ar trebui sa le pui in tava speciala, ca sa nu se lăbărţeze). Daca vrei, poti adauga deasupra bucatele de ciocolata.
In cuptor la 180 de grade vreo 25 de minute si gata.
Intr-adevar, compozitia de mai sus e pentru vreo 12 muffins, nu pentru 200 :))
PS – in alta ordine de idei, nu uitati de concursul de mai jos. mai e o saptamana :)
daca mai faceam 100 ar fi putut sa tina piept unei armate de cozonaci, bomboane si alte rahaturi(persane, evident)
deci stai ashea: cum adica chocolate muffins, dar ciocolata se pune doar la sfarsit, optional? :))
reteta, bla bla, intrebarea e: UNDE sunt the muffins? :D
@acid – that night we dined in… well.. heaven :))
@crazy- cacao+unt+lapte = ciocolata (iar dupa unii, =love)
@ana – long gone, dar pentru tine, cuz you’re the real chocolate lover, i can provide o mica legiune de muffins at the semi-posh semi-cheesy post-x’mas party ;)
party? ce party? :))
@crazy – pai a semi-posh semi-cheesy post-x’mas party, as previously stated, ofc :p
noroc ca nu e data de mine, a mea ar fi semi-comatoasa :))
Ok reteta de Craciun:D
Ms mult! Mai ales pentru cat am salivat :)))
de ce trebuie cacaua data prin sita?just windering…
@snoopy – cacao poate fi mai umeda si sa sa stranga intr-un fel de bulgarasi. sigur n-ar vrea sa prinzi unul intre dinti :p de asta e necesar sa o dai prin sita, ca sa se poata amesteca bine cu restul ingredientelor uscate – faina si praf de copt :)
200?????????????
Ati muncit, nu gluma! Bravo voua!
200? Ati dat un party sau pentru ce 200? :)
now this is my idea of a red carpet!! :D
Mazi, de unde iei tu minunatele cupe de hirtie pentru muffins? La cantitatea de acum, banuiesc un en-gros, dar care??? Se paote si fara ele, daca ungi cupele de la tava speciala cu unt?
Hello everyone! I have a stupid question… Ce ma fac daca nu am tava speciala pentru copt muffins? O sa iasa urate si varsate… sau cum?
Daca le pun in tava normala, ingramadite .. o sa se lipeasca unele de altele cand cresc?
@doina – hartiutele se gasesc in hypermarketuri, cum ar fi Carrefour, si in Metro. ai putea sa ungi cupele cu unt si apoi sa presari cu faina – sa fii sigura ;)
@diana – daca le pui ingramadite, se lipesc. nu prea ai cum sa fentezi situatia. trebuie tava. daca nu, mai bine faci chec din compozitia asta ;)
Am o forma de silicon fix de 12 muffins :P I’ll cook some tomorrow :D te tin la curent. Merry merry merry Xmas alaturi de cei dragi tie ;-)
jeeeez, am uitat felicitarile, CONGRATS pentru event, still can’t believe it (cat de multe ai putut sa faci) :P
Chocolate & whisky muffins checked :) trebuie sa recunosc ca inca sunt in cautarea briosei perfecte :( sth is still missing, one thing though: sunt mai bune decat my first chocolate ones thanks :P
Toate retele preparate de tine arata delicios! Am incercat sa fac si eu briose cu ciocolata dar, la prima tava am uitat sa pun zahar in compozitie. Inainte sa pun a doua tava la cuptor, am pus zahar in aluat dar s-au ars briosele:( sunt un dezastru in bucatarie…
http://www.gabrielaciobanu.blogspot.com
@La petite Lou’lou – not true! pe blogul asta nu scrie de cate ori am uitat eu sa pun ou, sau faina sau zahar in compozitie. and belive me, s-a intamplat. si nu sunt un dezastru, deci nici tu :) asa ca mai incearca o tura ;)
am facut si io muffins azi, thank u mazilique:)))) (si lu’ ioana cris. prin care am dat de tine:)
acum ma apuc de-un tiramisu:)
have a good weekend
p.s. mie mi-au iesti briosele cam uscate, o sa le pun mai putin timp data viitoare… in rest arata perfet!!!
14 martie. Laboratorul Andrei. Motto:”N-are ce sa nu iasa bine”. Mazi, am incercat sa facem reteta ta, dar de la ciocolata si whisky din prima tava am trecut la: nuca, musli crocant cu banane si ciocolata, stafide, bombonele colorate, sirop de migdale adica tot ce aveam prin bucatarie.Am facut chiar si in straturi pana la a cincea tava. Multumiri deosebite pentru know-how-ul dobandit de la tine, pentru tava si hartii si pentru ca existi! Sper ca n-am fost prea siropoase dar ne-am distrat de minune! Oana si Andra
UUra !! am gasit tavi de muffins!! tocmai in piata crangasi, le-a zarit o prietena si m-a anuntat. I’m so happy! Am luat si hatiute de la Carrefour si de acum imi mai trebuie doar timp ca sa imi fac delicioasele muffins.
tocmai ce-am terminat si eu de copt 12 cupcakes dupa reteta asta a ta, dar sincer mi se par cam seci, cu gust de cacao pronuntat si foarte putin dulci… what have I done wrong?
haz no clue. trebuia sa fie moist and yumm. o fi de la cacaoa Nomu? :))
lasa ca le-am tras un frosting de dulce de leche si le-am rezolvat beton :))
acum le-am facut si eu. sunt foarte gustoase dar parca au iesit prea moi, unde oi fi gresit? am urmat reteta numai ca in loc de whiskey am pus cointreau :D dar nu cred ca are vreo legatura cu consistenta lor…
maaaazi, dar daca vrei sa faci vanilla muffins de ce ingrediente ai nevoie? (the cacao banuiesc ca e out :p) si cam de cata esenta de vanilie e nevoie? Ajuta pls un biet amator intr-ale bucatariei ^:)^
@anonim – pai scoti cacaoa si inlocuiesti cu 50g de faina. daca poti, evita esenta si pune extract de vanilie – cateva picaturi, o lingurita
Am facut azi briosele ( cu tava speciala primita cadou de Craciun :P) si au iesit super !! Acum ma gandesc ca pot sa fac o gramada de briose, cu vanilie, albe, cu fructe confiate :D Poate mai postezi si alte retete pt muffins ;))
Ar fi super !!
Ms frumos si Sarbatori fericite iti urez!
@eca – will do;)
sambata acesta am facut si eu reteta.au iesit to die for,numai ca mie nu mi-a zis nimeni ca vor fii si copii la masa si eu ca intotdeauna cand vine vorba de gatit cu alcool scap mai mult decat trebe’ .:D
rezultatul?adultii le-au apreciat,iar copii,well sa zicem ca au fost foarte cuminti o dupa amiaza intreaga :D
way to gooo :))
12 porţii, my ass. Mi-au ieşit 15, şi alea au crescut într-un hal, că mi-era teamă să nu-globeze pisica. Sau să ne dea afară din casă, de-a dreptul. E, desigur, felul meu de a-ţi mulţumi, pentru că ne-ai făcut fericiţi cu reţeta asta! Alte variante? :D
Daca am forme de hartie speciale pt muffins, mai trebuie si tava :)?
@cristina – neaparat! hartia nu tine si o sa ti se imprastie compozitia :p
Ma gandeam eu :))!… dar aveam nevoie de confirmarea ta.Daca nu am tavi, macar azi fac tiramisu:D.Felicitari pentru tot ceea ce faci si multumim ca esti sursa noastra de inspiratie :)!
Totusi…hartia e de fapt un carton..tot nu tine , nu :))?
eu am facut o data niste briose mici-mici de tot doar in hartie, pentru ca nu aveam tava pentru dimensiunea aia. si n-a iesit chiar ce trebuie. dar poti incerca, doar ca sa vezi exact cum se comporta :)
@Cristina: dacă nu ai tavă, de ce nu încerci brioşele-n ceaşcă? tot aici, la Mazi, găseşti reţeta!
@Mazi: ai încercat să pui mai mult whisky? cum au ieşit? eu am pus 50 ml şi nu se simte… poate doar un miros foarte vag…
n-am incercat, da’ mi-a trecut prin cap, ce-i drept =))))
Dragă Mazi, mai am o întrebare, vreau să decorez brioşele cu vermicelli, în ce fază să-i aplic? După ce le scot din cuptor? Stau? Se lipesc? Sau cum? Merci mult.
@vara toamna – dupa ce le scoti din cuptor, le moi partea de sus in ciocolata topita (sau poti sa ungi cu o pensula) si apoi pui decoratiunile :)
Le-am facut si eu aseara, au iesit perfecte, dar nu chiar 12…ci vreo 17. Ceea ce a fost minunat, iti zic! :)) Also, cele 5 extra le-am facut doar in hartiute, ca nu mai aveam rabdare sa astept sa fie gata cele din tava, dar am folosit cate doua hartii in loc de una si it worked like a charm, nu s-au revarsat, nu s-au lipit, nu nimic…asta ca recomandare pentru fetele care intrebau mai sus daca functioneaza si doar cu hartii ;)
Ai folosit vreo 75 de oua pt toate muffinsurile astea?
mmmm… Tocmai le-am facut. Sunt delicioase. Eu am adaugat si nuci, cateva patratele de ciocolata topite impreuna cu untul, visine si scortisoara. Sunt minunate!
Tocmai ce mi-am dat seama că fac rețeta asta de 10 ani:) well, to many more ahead!
chiar vineri se fac zece ani de mazilique.ro <3
Si la distanta de aproximativ 15 ani, tot e preferata mea.