Bere de casa
15 Nov 2010, Cristina Mazilu
Asta m-am apucat sa fac. Nici mai mult, nici mai putin. Cine ma cunoaste, stie cum sta treaba cu frigiderul meu plin de bere, asa ca-mi intelege nevoile :))
Nu-mi dau seama inca cat de usor sau complicat e sa-ti faci singur berea, dar o sa ma lamuresc in urmatoarele saptamani. Ideea e ca saptamana trecuta am intrat in posesia unei microbrewery. E o cutie cu aproape tot ce-ti trebuie – un recipient de fermentare de vreo 23 de litri, kitul de bere Coopers (in cazul meu, un lager), supapa de evacuare, spatula, hidrometru, recipient pentru masurarea zaharului plus alte bits & pieces cu care inca nu m-am lamurit ce fac. Dar procesul a fost declansat, asa ca e prea tarziu sa dau inapoi :))
Am sterilizat recipientul de fermentare, am deschis cutia cu concentratul de malt si drojdie (care mirosea cumva intre caramel si sos de soia. cred ca o sa am o bere foarte umami :))
Am turnat “caramelul”, apoi 2 litri apa clocotita si 1 kg de zahar. Am amestecat cu spatula si am turnat apa plata… pana la semnul de 23 de litri :))
Am pus si drojdia deasupra..
Apoi am inchis capacul (cu supapa-n varf)
Intre timp a inceput sa “fiarba” – deci face bulbuci si ma sperie atunci cand e perfect liniste.
Ne auzim in vreo trei saptamani, cand va fi gata.
Foarte tare! Astept cu nerabdare deznodamantul :)
ha ha ha,m-am documentat, am citit ca daca avem rabdare vom savura proportional si aromele berii; auzi trei luni ?!?! dar si eu sant consumator, ce ma fac ? apa abia o suport la spalat;
mazi , nu ai o reteta de bere instant ?
Off, si eu asa ce m-am repezit sa citesc reteta, deja ma imaginam facand bere, asta e, ma resemnez, tot cu cumparatul raman.
Abia astept finalul !
@anonim – pai instant iei de la supermaket :p
@vio – stai sa vedem cum iese ;)
M-am tot uitat si eu la microbrewery asta. As incerca, de curiozitate, la modul “hai c-am facut-o si pe-asta ca bautoare pasionat de bere”, dar nu-mi place zaharul ala… nu e ceva ce mi-as dori sa fie in berea mea. Cand e gata, poti sa bei vreo 5-6 asa intr-o seara si sa ne zici cum se simte a doua zi? :D
A, salut ar fi trebuit sa zic si eu, ca de primul comentariu :P
@missRhyne – hello there. pai sa stii ca si berea de la sticla are zahar, carbohidrati, alea :p anyways, sigur ca o sa povestesc imediat ce e gata :)
Nope, not really :D Nu toate, oricum. Majoritatea au porumb, ceea ce nu e foarte misto. Oricum, astept cu nerabdare deznodamantul, si nota, pe o scara de la Bergenbier la Pilsner Urquell :P
problema mea e ca nu-mi place nici Pilsner Urquell :))
salutari de la Cluj… din primavara fac bere la modul acesta si sta lumea la mine la coada pentru ea! Rar gasesti ceva mai bun in supermarketuri… iar raportul calitate pret nici nu se discuta! incurajez pe toti sa o faca, mai ales ca o bere instant cum spunea cineva mai sus se face in 3 zile in fabrica, inchipuiti-va ce beti de fapt! iar unei beri normale ii trebuiesc 4-5 saptamani pentru producere. Oricarui pasionat de bere ii pot spune cu mana pe inima ca merita! Pofta buna!!
@Mazilique: Interesant :P Nu-ti plac berile cehesti in general sau doar PU? Care-i preferata, chiar sunt curioasa?
@prese – salutari si de aici :) multumesc de info, acu’ abia astept sa fie gata berea :D
@MissRhyne – no such things. ma bucur sa incerc cat mai multe si sa am un batch intreg de “favorite” :) same goes for food, books, music, movies etc :p
Salut. Domnul de la Cluj are mare dreptate. Daca totul va decurge cum trebuie, cei ce apreciaza cu adevarat berea vor avea motive reale de bucurie.
Dealtfel “home brewing-ul”este destul de raspandit in vest (in special SUA0. Exista si cateva carti foarte bune scrise pe acest subiect de Charlie Papazian si de Michael Jackson (celalalt, nu ala care a scos acum un album)
It has come to this :)) go , girl
Hai că asta e chiar tare. Şi după ce… să zicem că bei toată producţia, conserve de-alea se mai găsesc (eventual şi alte mărci) ca să faci altă bere?
dap, mai sunt dark ale, mexican cervesa, stout, light dry malt, wheat beer. uite http://www.beredecasa.ro/collections/frontpage
@Mazilique & bucurvictor:
da, eu cunosc doua firme care produc asemenea “conserve”: din Anglia si din Belgia, fiecare avand la randul lor mai multe tipuri de bere, blonda, bruna etc… cu siguranta mai sunt si alte firme producatoare
Mă bate gândul să încerc şi eu. Nu ştiu de ce, dar am impresia că va ieşi ceva bun calitativ. Parcă mă şi văd ţinând o halbă cu o licoare care ar concura cu faimoasele beri mănăstireşti din Franţa şi Belgia. :))
PS: verificarea de cuvinte de la comentariu m-a pus să transcriu “cojones”. =)))) E voie aşa ceva??? Ăştia de la blogger nu au un filtru de cuvinte?
nu e voie, e chiar nevoie ;))))
tot ce pot sa zic e ca prietenul meu a facut bere acum vreo 2 luni, sta la maturat de atunci, weizenbier. si ca vineri am gustat prima sticla si e chiar nesperat de buna.. gen.. e bere! :))
super treaba nenea,
da vezi nu care cumva sa-ti bubuie
de la oarece presiune…
pe tableaul cela cu Parigi,
ca e mai mare dandanaua…
numai de bine ;)))
Salutare ,
Asa cum am promis revin cu alte informatii dupa ce am preparat un kit de coopers stout.
Prima etapa de fermentare a decurs normal fermentatia a fost gata dupa 7 zile , am mai lasat-o inca 7 zile in vasul de fermentare fara sa umblu la ea ca sa se limpezeasca mai bine.
Dupa aceea cu un densimetru am masurat densitatea finala care a fost de 1,010.
Folosind formula concentratiei alcoolice pentru mustul de bere asta inseamna 4,39% alcool deoarece am folosit 23 de litrii de apa numai de izvor , o recomand deoarece este mai buna decat cea de la robinet.
Deci pentru a obtine o bere mai tare ( ma refer la alcool) o sa va dau reteta la cantitatea de apa folosita:
22 L apa = 4,59%
21 L = 4.80%
20 L = 5.05%
19 L = 5.31%
18 L = 5.61%
17 L = 5.94 % ( in mod normal asa recomanda producatorul pentru acest kit STOUT)
16 L = 6.31%
15 L = 6.73%
Iar pentru o bere cu care sa terminati prietenii
10 l = 10.1%
Salutare ,
eu fac bere acsa mai demult , si ma bucur ca si in Romania au inceput sa apara kiturile de bere la preturi cat de cat accceptabile.
berea mea preferata ramane cea neagra.
In prima etapa de fermentare o las 14 zile chiar daca fermentatia sa terminat in max 7 zile .
Apoi in fermentatia secundara folosesc 3,75 grame / 0,5 litrii de zahar brun si o las la maturat cel putin 28 de zile.
Pentru alte informatii 0741987701 sau ducu.daniel@yahoo.com
Salutare dragi prieteni ai beriiiii,
Revin cu noi informatii
deci de baut am acum IRISH STYLE STOUT
In fermentatia a 2-a am Coopers STOUT
si la fermentatia primara am acum MIDLAND MIL ALE
Daca doriti o carbonatare mai intensa va recomand 7g zahar brun / 0,5 litrii
daca nu stiti cum se dozeaza eu stiu un mic truc , dar asta data viitoare
Noroc!
Mazi, cum a iesit pana la urma????
Nu de alta dar am luat si eu unor prieteni cadou si sper sa nu imi dea cu galetile in cap
a iesit genial! ieri am testat-o. revin cu povesti ;)
Cristina – Documentându-mă despre berea Grolsch și am aflat de la Wikipedia că sticlele sunt preferate de cei care-și fac bere acasă, printre care și tu, așa că m-am gândit automat la tine. O bere Grolsch la sticlă e cam 3 lei și merită din plin. Tocmai am topit cam 24 :-) (în mai multe zile, evident)
Wikipedia:People are good when they are afraid. When they are not afraid, they can be anything
Ignoră ultima parte a comentariului – cumva clipboard-ul meu a fost greșit populat cu altceva :-)
Vroiam să citez:
“These bottles are popular among home brewers, as they are more robust and can easily be sealed by hand without the expense of new crown seals. In North America, however, traditional metal-capped Grolsch bottles are becoming increasingly prevalent.”
10x for the tip – fix la asta ma gandeam acum, ca tre’ sa cumpar niste sticle de bere :))
Pentru cei care vor sa faca un LAGER cu ABV de 6,5% va recomand ca la 23 de litrii per ansamblu sa aveti in prima etapa de fermentare 2,5 kg de zahar si 14 g de drojdie .
Daca ve-ti face va vor pocni urechile dupa un litru de bere . Eu am facut pt un prieten si a iesit super , acum fac unul si pt mine.
mult succes
Mentionez ca :
Kiturile Coopers STOUT sunt mult mai cremoase si mai intense ca arome fata de cele englezesti Muntons , DAR cele mai bune raman cele belgiene.
Daca vreti sa incercati un Stout facut de mine , va recomand un kit normal stout + extract de malt 1,5 kg sau mai mult , 2 kg de zahar +14 g de drojdie.
abv 8 %
ebc si ebu nu mai stiu pe unde s-au incadrat dar nu a fost deloc rea la gust mai ales aftertasteul este dulceag cu gust de ness specific berilor negre.
In fermentatia secundara 6 g / 0,5 litrii de zahar brun si veti avea carbonatare peste mediu si guler de spuma bogat
Preioada de maturare cel putin 21 zile.
mult succes!
Sunt “berar” cu o vechime de 1 an.
Privind in urma (e o formula pretioasa, desigur, pentru amuzament) constat ca a meritat pe deplin efortul si, de ce nu, riscul de a-mi achizitiona echipamentul de bere. Satisfactia este garantata. Asta, pentru cine apreciaza (chiar daca la nivel de amator ca si mine) sa savureze un pahar cu bere spumoasa, gustoasa, aromata si rece in perioada de canicula a verii ori iarna, dupa infulecarea unor mititei abia scosi de pe gratar. Cine apreciaza micile placeri ale vietii cotidiene (de fapt, asta este viata adevarata), va fi mandru sa bea o bere buna facuta de mainile sale. Renuntarea la berea din comert va fi aproape instantanee. La mine renuntarea a fost conditionata de timpul necesar pentru procurarea sticlelor.
Totusi, unde e hameiul in tot procesul asta sau s-a inlocuit cu ceva ” identic natural ” ??
extractul de nalt din conserva este deja hameiat , nu iti trebuie nimic altceva decat apa de izvor
salutare tuturor,
am preparat un irish stout cu 2kg de zahar pentru ca drojdia care vine cu acest kit are 7 g si asta inseamna un ABV 8% , ceea ce va pot spune despre acest kit este faptul ca este demnetial de bun , aromele sunt fantastice , spuma la fel dar este foarte cremoasa , cred ca este varful de gama al celor de la coopers , este 90 % guiness