Jambalaya cu pui, creveti si chorizo

09 Dec 2010, Cristina Mazilu

 

Totul a pornit de la niste carnati chorizo proaspeti, pe care i-am gasit la Tienda (click pe link daca nu stiti despre ce e vorba. tre’ sa-l incercati daca n-ati facut-o pana acum ;). Cum nu mai gatisem cu chorizo fresh pana acum – doar varianta uscata de supermarket – aveam mai multe idei, dar niciuna clara. Cand asta se intampla, iese o jambalaya – adica o amestecatura cu de toate, cum cica s-ar face in Louisiana. E o mancare pe care-o faci intr-o singura oala si in final mananci fericit. Tu si inca vreo 7 prieteni, ca ajunge la toata lumea. Si daca mai vine lume – mai trantesti niste orez si rezolvi problema ;)

Dar inainte de asta, aliniezi urmatoarele
Photobucket
Ingrediente
• 6 pulpe de pui
• sare de mare si piper proaspat rasnit

• ulei de masline
• 300g de chorizo proaspat (poti inlocui si cu alti carnati care-ti plac)
• 1 ceapa mare, curatata si taiata bucati
• 1 ardei verde, taiat cuburi
• 1 ardei rosu, manipulat ca mai sus
• 4 tulpini de telina, taiate bucati
• 4 frunze de dafin
• 4 fire de cimbru (merge si o lingura de frunze uscate)
• 6 catei de usturoi, curatati si taiati marunt (sau daca esti Mazi, pui mai bine de-o capatana :))
• 1 lingurita de ardei iute maruntit (again – poti sa pui mai mult daca rezisti :)
• 1 conserva de rosii taiate cuburi
• 1,5 litri de supa de pui (treaba ta din ce cub o faci, eu as sugera sa fie the real thing)
• 400g de orez cu bobul lung
• 16–20 creveti jumbo (eu aveam in congelator din aia mici, asa ca am ramas cu ei. pacat, i know – asta se intampla cand te ia pofta de jambalaya prin surprindere)
• o mana de patrunjel proaspat
Puiul se asezoneaza si se taie bucati. Intr-o oala incapatoare se pun cateva linguri de ulei, in care se prajeste puiul si carnatii taiati felii. Dupa 5 minute, cand s-au rumenit, se adauga ceapa, ardeii si telina, impreuna cu dafinul, cimbrul, putina sare si piper. Se prajes,c amestecand din cand in cand, vreo 10-12 minute, pe foc mediu.

Cand legumele s-au muiat putin, se adauga usturoiul si ardeiul iute, se amesteca vreun minut, apoi se toarna rosiile si supa de pui. Se aduce tot la punctul de fierbere, se da focul mic, si se lasa la bulbucit vreo juma’ de ora, apoi se adauga orezul. Se amesteca din cand in cand (cu grija ca se poate lipi de fundul oalei) si se mai lasa pe foc vreo 15-20 de minute, pana ce orezul e bine facut. Se adauga si crevetii (plus putina apa daca cumva e nevoie), se mai astepta 3-4 minute, se amesteca si patrunjelul si – gata! Poti sa pui jambalaya in farfurii. Merge si-o salata verde langa, dreasa cu lamaie, dar o sa inteleg daca nu aveti chef pentru ca va e prea pofta sa mai asteptati si dupa asta :))

Photobucket
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (10)
  1. Super tare ! Chiar am toate ingredientele in casa,o sa incerc.Luv ur blog !

  2. Mazilique says:

    @ana – multumeeesc :x sa-mi spui cum iese ;)

  3. Hehe, ce mi-ai luat-o inainte :D Si eu aveam niste Jambalaya programata pentru zilele viitoare :D I loooove it!

  4. roxana says:

    Mazilique, oarecum off topic te intreb si eu: tu ce fel de forme folosesti pentru copt, adica din ce material, de la ce firma?
    Baietelului meu de 2 ani jumate i s-a deschis apetitul pentru checuri am constatat azi cu ocazia unei vizite, asa ca trebuie sa patrund si eu pe taramul necunoscut mie al pregatirii dulciurilor…
    Am vrut sa iau de la Tefal dar mi s-au parut prea usoare, stiam ca aluminiul nu e tocmai ok asa ca am renuntat.

  5. Mazilique says:

    @roxana – nici eu n-am tavi din aluminiu, dar adevarul e ca pana acum am luat ce mi-a picat in mana, fara sa ma preocupe prea mult materialul. in principal pentru ca in .ro nici nu ai foarte multe optiuni. dar cred ca ceramica e on the safe side for the baby. ma mai interesez si revin :)

  6. Andreea B says:

    imi aduc aminte si acum cand am mancat pentru prima data jamabalaya in new orleans. shrimp gumbo si jamabalaya au fost primele 2 chestii pe care le-am mancat – aromele sudului american, picante de iti lua gura foc si pline de aroma. jamabalaya ta arata super bine si cam asta e esenta ei .. mancare de “ce ai prin casa” :) dar gustul e priceless :)

  7. roxana says:

    Multumesc mult, Mazilique. Am tot dat search-uri aseara pe google, dar n-am reusit decat sa ma enervez! N-am gasit nici un articol care sa-mi dea un indiciu cat de mic, sa inteleg diferenta…

  8. carter says:

    Super tare blogu
    Daca vrei sa ne lasam mesaje pe blog unu la altu lasami si tu unu si la sfarsitu mesajului adauga 2 sa stiu trebuie sa ati las mesaj

  9. Anonymous says:

    mai degraba, poti sa lasi o cratima acolo unde trebuie si-un’se impune, apoi te apuci sa blogaresti; undeva totusi sunt in acord cu tine: super tare blogu’, cu un L la sfarsit, fara suparare !

  10. Andreea says:

    nu stiu sa dau prea multe informatii insa, ma bag cu un singur comentariu. Aluminiul este bine de evitat, deoarece ar sta la baza bolii alzheimer, am citit prin ceva articole, acum nu stiu cat o fi de adevarat. Si… am mai citit ca atunci cand teflonul incepe sa iti dispara din vase ar fi bine ca vasele sa fie aruncate sau ma rog sa nu se mai foloseasca. Nu stiu daca am fost de ajutor cu astfel de info, daca aveti vreme cercetati problema si dati un comment :). o seara frumoasa sa aveti. Ce dragutzzz cum va intalniti cu cei care va indragesc…poate extindeti asta si in alte orase din tara :) Craciun cu bucurie sa ai Mazi si voi ceilalti

Raspunde la Ana M. Ciolacu
Follow on Instagram