Sicilia in trei-patru zile: Siracuza (4)
04 Mar 2011, Cristina Mazilu
In Siracuza am ajuns in duminica pe la pranz. Dupa ceva fatzaiala la hotel am plecat spre Ortigia – partea veche a orasului.
Care s-a prezentat, ca la carte, cu piata si dom, cu stradute inguste si intunecoase, cu pereti scorojiti si faleza included.
Asa ca am recurs la o plimbare care ar fi fost aproape romantica daca n-as fi inghetat de frig. Pe langa asta, ne-am mai holbat si la portocale. I love them, can’t help it :)
Toate ca toate, dar partea proasta a fost ca a trebuit sa dam ture nenumarate pana la main act of the evening (mancarea, doh! – sper ca am devenit predictibila :)) pentru ca restaurantul se deschidea abia la 8. Cu ceva fortzari de usa, am reusit sa intram pe la 7.30 si sa ocupam o masa la Sicilia a Tavola (via Cavour).
Locul pentru care primisem recomandari din vreo trei locuri a meritat asteptarea (cu atat mai enervanta cu cat la un moment dat incepuse o ploaie marunta). Am debutat cu doua farfurii de antipasti pe care ni le-am umplut cu varf dintr-un bar cu rosii uscate, masline, vinete cu parmezan, midii umplute, radicchio la gratar, la fel si dovlecei si fenicul, caponata si naiba mai stie ce, dar totul era bun.
Meniul principal era doar cu paste de casa, asa ca ne-am conformat: (Elena) ravioli umpluti cu langustine..
(Iv) linguini cu ciuperci, pancetta si busioc
(yours truly) combinatia VGP – adica vongole, gamberi, pistachio (midii, creveti, fistic)
N-a lipsit, desigur, un desert impartit in aceeasi formula de 4, ca altfel ne rostogoleam pana la hotel (n-am gasit roata de taxi prin zona). Toata distractia, inclusiv spritzu’, a fost vreo 70 de euro. Mai ca vroiam s-o luam de la capat.
Acestea fiind zise, cam asa aici se incheie povestea foodie din Sicilia. Luni dimineata ne-am intors in Catania, si inainte de a merge la aeroport, ne-am infipt intr-un Auchan si-am cumparat vreo 6 litri de ulei de masline, vreo 7 kile de paste, vreo 2 de orez arborio, Elena a luat vreo 7 feluri de branza, eu vreo 7 de mezeluri crud uscate (prosciutto, bresaola, pancetta, salam picant.. the works). Ziceai ca in Romania nu e de mancare. Ceea ce mai ca n-as nega, daca e sa compar cu experienta de aici. Si mai trebuie notata fata celor care controlau bagajele de mana la aeroport atunci cand au dat peste Mazi-Etnobotanista care se cara cu o punga cu trei boscheti in ghivece: cimbru lamaios (nush cum ii zice altfel?), salvie si oregano.
Acestea fiind zise, sa-mi trimiteti happy-zen thoughts, ca trec printr-o perioada busy cu spumitza de nu-mi vad capul si blogul nici atat. Dar sunt happy, asa ca imediat ce-mi recalibrez motoarele revin cu povesti. Cum ar fi cea despre prima masa pe care mi-a pregatit-o Iv. Hai ca merita asteptarea ;)
Salute!
Wowww…arata chiar foarte bine ce ati comandat[desi, eu dupa 2 saptamani de stat in Sicilia, timp de aproape 1 an jumatate n-am mai putut manca paste sau peste…], daca vreodata mai aveti ocazia sa ajungeti in Sicilia va recomand sa mergeti si in Termini Imeresse, sunt anumite restaurante care au o mancare excelenta.
Dreamy!!!
Asa-i ca pare k nu e de mancare pe la noi dupa ce treci printr-un carrefur/auchan in Italia. Hell, si in supermarketul din gara Termini am gasit mai multa diversitate ca pe la noi prin hipermarketuri :(