Istanbul: To-Do List

18 Apr 2012, Cristina Mazilu
Din seria “mi-am luat lumea-n cap”, intre 5 si 9 aprilie mi s-a intamplat a patra descalecare la Istanbul.  Sa incepem cu cateva lejeritati turistice, care trebuie punctate rapid, ca apoi sa ai timp de adevaratele atractii: kebab, Efes, narghile, kebab, poate si niste kebab etc.

#1 Moscheea Albastra (Sultan Ahmet) – mare, aglomerata, can’t miss it. Probabil cea mai iconica imagine a Istanbulului, moscheea a fost construita la inceputul anilor 1600 la ideea sultanului Ahmet de a depasi “locanta” de vizavi – Aya Sofya.

#2 Sfanta Sofia (Aya Sofya) – mare, aglomerata, can’t miss it (imi scuzati entuziasmul, dar la a patra vizita, Istanbulul nu prea mai e ca-n tinerete). Intai a fost bazilica ortodoxa (construita in anii 500 de Iustinian), apoi a fost transformata in moschee (1400-1900), acum e muzeu. Se sta la coada.

#3 Topkapi – palat de sultani cu harem included, a fost populat de o gramada de personaje interesante. Preferatul meu e Selim al II-lea (zis si Betzivu’) care ar fi murit inecat intr-o cada cu sampanie. (Ca istoria zice ca a alunecat pe podeaua uda, a cazut, s-a lovit cu capul de cada, si de aici i s-a tras e mai putin important, mie imi place varianta cu alcool :))

#4 Basilica Cistern – tot Iustinian s-a ocupat si de treaba asta. Se pare ca imparatii bizantini cand se apuca de o treaba, o fac, nu se-ncurca. Asa s-a intamplat o groapa numa’ buna sa tina de 80.000 de metri cubi de apa, sa ajunga la toata lumea. A lil’ bit of trivia: acoperisul e sustinut de 336 de coloane aranjate pe 12 randuri / aici s-au filmat scene din “James Bond: From Russia With Love”.

#5 Grand Bazaar (Kapalı Çarşı) – aici o ardeau fashionistele de la jumatatea secolului al XV-lea. Acum gasesti aici tot felul de prostii, plus cateva chestii dragutze. Desigur, totul se negociaza. Cica asta e farmecul, chiar daca personal, pe mine ma ocoleste placerea de a ma targui.

#6 Turnul Galata – daca iti apare in drum (cum cobori de pe strada Istiklal), poti sa urci in varf si sa arunci o privire peste mari si tari.

#7 Ia ferryboat-ul pana peste balta, in Asia. Mai bei o bere, mai mananci un kebab.

#8 Mergi de-a lungul falezei pana dai de Turnul lui Leandru. Te asezi pe treptele din fata, iti iei o narghilea si-un ceai, te feresti de semintele pe care s-ar putea sa ti le scuipe-n cap unii sau altii, si te bucuri de vremea frumoasa. Daca ploua – ghinion.

#9 Mergi la un hamam. Te baga la muiat intr-o camera la caldura, iti mai torni o farfurie cu apa-n cap, ca sa te racoresti, apoi te iau niste baieti in primire, care te maseaza cu tot felu’. Eventual nu chicoti ca subsemnata, ca lasa loc de interpretari ;))

#10 Te plimbi pe strazi pana te ratacesti. Pentru asta sper ca nu-i nevoie de instructiuni.

Teme pentru postarile urmatoare (the good stuff): bazarul de mirodenii, micul dejun perfect, kebabul mai mult ca perfect, alte experiente foodie, plus niste vederi colorate si iPhonographice.
Pana atunci, povesti din Istanbul 2010 aici si aici.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
 1. Beatrice says:

  Mazi, mi-a fost tare dor de tine :)

 2. mihaela says:

  poti sa ne dai si cateva tipsuri de hoteluri ieftine si bune? :)

 3. Mihai says:

  Interesante obiective turistice.

 4. Andrea says:

  Lasa, si eu am chicotit dar pe mine ma masa o femeie. Oh well :)))

 5. Mazilique says:

  oh well, se intampla :p

 6. Anonymous says:

  Eu am avut musai in program si Aya Chora, Beylerbey Saray, Dolmabahce Saray+Harem, Yildiz Saray, Fatih Cami (cu mormantul lui Mahomed al II lea) si Insulele Printilor (Heybeli Ada si Buyuk Ada – cea din urma a fost o eroare: mare, aglomerata super-turistica).

  Mihai

 7. @mihai – tin minte pentru data viitoare ;-)

Comenteaza
Follow on Instagram