10 motive pentru Tirol. In afara de ski
Anul trecut pe vremea asta fusesem deja la ski. Anul asta nu am fost la fel de eficienta la programari, dar nu e timpul pierdut, Tirolul e unde l-am lasat. Dar ce faci daca nu schiezi (am printre prietenii mei si cateva asemenea specimene). “Inveti!”, as fi tentata sa spun, dar posibilitatile sunt multe.
Decat sa-ti petrecei ziua intr-o cabana la 2.500m altitudine, asteptandu-ti prietenii sa termine turele pe skiuri, mai bine te reorientezi. In ianuarie anul trecut, intr-o vacanta in Kufstein, petrecuta departe de partiile de ski, am descoperit celelalte surprize pe care ti le rezerva Tirolul.
#1 In inima Alpilor gasesti multe distilerii, precum si sute de gospodarii care produc snaps, unele dintre care le poti si vizita. Merita sa descoperi procesul de prelucrare, imbuteliere dar – mai ales (sa fim seriosi!) – sa participi la o degustare de snaps. Viziteaza Zum Messerschmied, in Ebbs, o ferma veche de peste 250 de ani, minunat restaurata. Degustarea costa doar 3 euro. Preferatul meu a fost snaps-ul de pere.
#2 Nu stii sa schiezi, dar sunt sigura ca mai stii sa te dai cu sania. In Kufstein, ca peste tot in Tirol, gasesti numeroase partii special amenajate special pentru sanius. Eu am testat-o pe cea de la Kala Alm. Tot ce e trebuie sa faci este urci panta de 3,1km pana la cabana. Eu am facut-o noaptea, injurand usor printre dinti pentru ca n-am luat o masina care sa ma duca in varf, dar incurajata fiind, din 100 in 100 de metri, de o tipa care-mi spunea “Haide, Cristina, sus este bere“. Mda. Tot de acolo, de sus, de la frumoasa cabana Schneebergpoti, poti inchiria saniile (3 euro simpla sau 5 euro pentru cea dubla). Dar nu inainte de a-ti reface fortele cu preparate tipic tiroleze inainte de coborarea pe care o vei face prin padure. Traseul este accesibil si dupa lasarea intunericului, partia fiind luminata.
#3 Oferta este foarte mare, atunci cand vine vorba de branza din Tirol, fie ca e de vaca, oaie sau capra. Nu rata: branza naturala Heumilchkäse (in Kaiserwinkl), din Zillertal provine minunata branza Schmugglerkäse, iar e bine de stiut ca in Alpbach producatorii de branza montana folosesc numai ingrediente naturale, aici aditivii nefiind permisi.
#4 Un iubitor de vinuri, odata ajuns in Kufstein, nu poate rata o vizita la fabrica de pahare Riedel (citeste aici despre cum a fost a mea). Aici poti vedea cum unele dintre cele mai bune pahare din lume sunt facute manual, la o temperatura de peste 1000°. Desigur, nu trebuie ratat outlet-ul Riedel, where de rest of the magic happens – de aici poti poti cumpara pahare, decantoare, dar si alte obiecte de sticla, la pret de producator.
#5 Ce vacanta de rasfat e aia fara spa? Seriously now! Masaje, uleiuri esentiale, aburi parfumati si relaxare – asta ti se intampla la WellnessSchloss Panorama Royal. Nu este doar un spa centre, ci si un hotel unde poti sa-ti faci cartierul general pe perioada vacantei. Cand faci rezervarea, cere o camera pe colt, ca sa te poti bucura de geamurile imense with the loveliest view.
#6 Chiar daca nu schiezi, exista o modalitate mult mai simpla prin care te poti bucura de o plimbare prin zapada – inchiriezi o pereche de “rachete de zapada” (snowshoes) si te poti plimba pe unul dintre numeroasele circuite din Kufstein si imprejurimi (credeam ca o sa ma plictisesc spectaculos, but turns out ca e foarte placut). La final te vei rasplati cu o portie generoasa de snitel si o weissbier. Cel putin eu asa am facut.
#7 Credeai ca doar in Spania ai parte de tapas? Ei bine, e momentul sa le descoperi pe cele din Tirol: galusti de tot felul, mici snitele, bulete cu branza ori din cartofi, roesti, gulas, cartofi prajiti, ficat de vitel, friptura de vita cu sos de merisoare plus alte bunatati te asteapta in hanurile tiroleze. Eu am incercat aceste tapas la Auracher Löchl, in Kufstein, unde un platou costa 19,80 euro/ persoana.
#8 Pe 29 noiembrie s-a deschis in Kufstein targul de Craciun. Te vei gasi inconjurat de brazi frumos decorati, reni & co. la fiecare colt – o adevarata oaza de Craciun linistit, plin cu bunatati tiroleze delicioase.
#9 Pentru extra-relaxare, bucura-te de aerul proaspat de munte intr-o plimbare care va include si o serie de exercitii QiGong. Yes, I actually did that. Si o tura pe prin zapada, pe langa un lac. (Era ianuarie si la vremea aia rezolutiile de Anul Nou erau in forta. Mda, those were the times)
#10 Nu pleca din Kufstein pana nu vizitezi fortareata care vegheaza deasupra orasului. Aici vei putea vizita nu doar muzeul, ci si cea mai mare orga in aer liber din lume, care numara nu mai putin de 4.948 de tuburi. De asemenea, poti asculta si un concert – in fiecare zi, de la ora 12.00. Pentru a vizita fortareata, biletul este de 12 euro/ persoana. FYI – daca bate vantul, o auzi de la kilometri departare.
BONUS #1: pune mana si invata sa skiezi. Check the Rules of winter.
BONUS #2: iti place in Austria? Citeste aici si despre Viena.
Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre mine.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre minele gasiti pe blogul umanitar:
http://nicupavil.blogspot.ro/ .
Va multumesc anticipat!
Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail nicupavil@yahoo.com
Sarbatori fericite va doresc alaturi de cei dragi d-voastra!