Toscana: Antinori

25 Oct 2014, Cristina Mazilu

Tot ce stiam despre Antinori inainte sa vizitez cramele si podgoria era ca se facuse remarcat ca un fel de superstar al vinurilor din Toscana. Iar mie nu-mi plac superstarurile. Stiam de asemenea ca Tignanello lor e unul dintre cele mai bune vinuri din lume, dar aveam proaspata-n memorie si un vin Santa Cristina de-al lor pe care nu l-am putut bea. Dar dupa o vizita de cateva ore prin cramele si podgoria Antinori, am revenit la sentimente (mult) mai bune.

Antinori fac vin de pe la sfarsitul anilor 1300 si sunt specializati in Chianti, cu vinuri bune la mai toate categoriile de pret. Cu siguranta, aceasta afacere de familie reprezinta in prezent cea mai faimoasa casa de vinuri italiene.

Anul trecut, Antinori a oferit pentru prima data publicului posibilitatea de a arunca o privire peste ce inseamna aceasta afacere veche de peste 625 de ani. Atunci a fost inaugurata Marchesi Antinori Chianti Classico Cellar.

Aflata in regiunea Chianti Classico, la doar 20 de minute de Florenta si 30 de minute de Siena, crama Antinori a fost proiectata de unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai Italiei, Marco Casamonti, si este asunsa intre vii, construita in interiorul unuia dintre dealurile proprietatii. Vezi cele doua “taieturi” din dealul din poza de mai jos? Acolo este crama Antinori, adanc ascunsa in peisajul toscan. (Iar eu doar ma oprisem pe drum sa fac o poza cu telefonul pentru ca nu intelegeam deloc ce e acolo. Habar nu aveam ce avea sa urmeze)

Antinori_Toscana_Chianti-5

Antinori_Toscana_Chianti_Restaurant-2

Antinori_Toscana_Chianti_Restaurant-3

Antinori_Toscana_Chianti_Restaurant-4

Antinori_Toscana_Chianti_Restaurant-5

La acest proiect, foarte complex de altfel, s-a lucrat timp de sapte ani, si a fost idea celor care reprezinta generatia a 25-a si a 26-a din familia Antinori. Intreg complextul include crama, un restaurant, un auditoriu, un muzeu, o librarie si – desigur – un magazin de vinuri. De unde as fi vrut sa spun ca am plecat fluierand, dar n-a fost chiar asa simplu.

Am dat un tur pe acolo, am vazut cramele si mi s-a explicat procesul de vinificatie si invechire (btw, la Antinori se folosesc butoaie de stejar din Ungaria, nu Franta).

Antinori_Toscana_Chianti-15

Antinori_Toscana_Chianti-14

Antinori_Toscana_Chianti-2-2 (…), iar la final am esuat intr-o degustare de trei vinuri reprezentative.

Antinori_Toscana_Chianti-2

Antinori_Degustare_Chianti_Toscana_Vin

Antinori_Toscana_Chianti-8Toata chestia a degenerat, desigur, intr-un dezmat la wine shop-ul de la iesire (always exit through the gift shop, ALWAYS!). Marchizul Antinori sper ca-i multumit!

Daca vreti sa faceti si voi o vizita (merita!), biletele pentru un tur (care include o degustare de vinuri la vinal) costa €20 sau €50. Nu uitati sa faceti si o rezervare si la restaurantul Rinuccio 1180 (denumit asa dupa Rinuccio degli Antinori, fondatorul dinastiei), situat pe acoperisul cramelor.

Antinori_Toscana_Chianti-10

Antinori_Toscana_Chianti_RestaurantDaca privelistea nu o sa va fie suficienta, meniul restaurantului ar trebui sa o completeze.

Antinori_Toscana_Chianti-9

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. clitan marcel says:

    Salut,
    In vara vreau sa vizitez si eu cateva crame din Toscana. Ai amintit 2 preturi 20 si 50 EU. Ce ofera la cele dou preturi?
    La restaurant se poate manca la un pret normal sau meniul este foarte scump?
    Multumesc.

    • Cristina Mazilu says:

      buna,

      nu-mi amintesc exact, a trecut ceva timp. la restaurant erau preturi normale. (whatever that means, cred ca e destul de relativ, totusi)

  2. clitan marcel says:

    Multumesc, o seara plăcută!

Comenteaza
Follow on Instagram