[food] Road-trip: O zi in Cluj

08 Dec 2014, Cristina Mazilu

Cluj este, cu siguranta, destinatia mea preferata din tara atunci cand vreau sa fug putin din Bucuresti. Si unde altundeva as putea sa fac asta daca nu intr-un loc cu restaurante bune, bistro-uri cool, unde tot timpul exista locuri noi, care se cer a fi descoperite?

In fiecare an imi propun sa petrec cel putin o saptamana la Cluj, pentru ca niciodata nu am suficient timp pentru cat de multe lucruri misto se intampla acolo (in restaurante si nu numai). Nu mi-a mai iesit schema asta de prin 2008 (cand am reusit sa stau pe tot parcursul TIFF-ului), insa sunt fericita ca vara asta am reusit un drum la Cluj, folosind drept pretext un test drive cu noul Mercedes GLA. Pentru ca unde altundeva era sa merg daca nu intr-un oras in care se afla cateva dintre restaurantele mele preferate?

Asa ca vezi in filmuletul de mai jos cum am inghesuit intr-o zi trei din cele mai bune destinatii culinare din oras.
Imagine: Catalin Opritescu si Adi Tudose
Montaj:  Adi Bulboaca
 

Brunch la Casa Boema

Str. Iuliu Maniu 34

Hamburger la micul dejun? Hell yeah! In vacante – fie ele doar de-o zi – renunt foarte usor la moderatie.

hamburger boema cluj

Asa ca dupa ce-am studiat meniul de la Boema, am comandat hamburgerul casei, pregatit din vita Black Angus si aromat cu hribi (29 lei). N-am regretat nicio clipa ca am schimbat omleta de dimineata pe niste vita suculenta, prinsa intre doua felii de chifla pufoasa. Iar combinatia cu hribi – care m-a intrigat la inceput – s-a dovedit a fi una foarte reusita.

restaurant boema cluj

Multumita cu alegerile facute, m-am incumetat sa testez si cateva dintre deserturile din meniu: mille-feuille cu mure, tort cu ciocolata si tarta cu afine (15 lei fiecare). Cum niciunul dintre acestea nu m-a convins pana la capat, am terminat paharul de prosecco si m-am mutat in alta parte, pentru masa de pranz.

 

Via

Str. Inocentiu Micu Klein 6

Intr-o casa veche din secolul al XVIII-lea, situata intr-o zona pietonala din partea veche a orasului, si cu o terasa primitoare, restaurantul Via e un loc unde merita sa iei masa daca ajungi in Cluj. Aceasta a fost a treia mea vizita aici si deja stiam ce nu vreau sa ratez din meniu – foie gras cu pere si struguri, in reductie de vin Tokaji (48 lei). Ficatul este perfect rumenit in tigaie, iar combinatia cu fructe si vin dulce este una cu care nu poti da gres.

foie gras la Via Cluj

… plus pentru ca am vrut sa testez si alte preparate din meniu Via, am comandat si supa de vita aromata cu thai curry (22 lei)

supa thai de vita - via cluj

dar si un desert racoritor – semifreddo de limoncello (intre timp nu-l vei mai gasi in meniu, dar vei descoperi alte preparate de sezon).

semifreddo limoncello via cluj

Suficient cat sa sa-mi deschid apetitul pentru runda a treia.

 

 

Baracca

Str. Napoca 8A 

To be fair – e restaurantul meu preferat atat Cluj, cat si din tara, asa ca o oprire aici era o-bli-ga-to-rie. Pentru ca deja i-am calcat de multe ori pragul, la Baracca mi-am format deja o rutina – incep cu terina de foie gras cu piure de ananas.

terina de foie gras Baracca Cluj

De la felul principal nu lipsesc cotletele de miel Maori Lakes (unele dintre cele mai bune pe care le-am mancat pana acum)

cotlete de miel Maori lake restaurant Baracca Cluj

… si pieptul de rata – ambele pregatite medium rare (I wouldn’t have it any other way)

piept de rata restaurant baracca cluj

Cunosc meniul pe de rost, nu cred ca e ceva ce n-am incercat pana acum, asa ca am completat masa cu hribi umpluti cu branza de capra si tartar de vinete.

hribi umpluti cu branza de capra Baracca Cluj

Si, ca intotdeauna, am incheiat pranzul (al doilea din zi, transformat intre timp intr-un fel de cina decadenta) cu desertul meu preferat din meniu: un sorbet de fructul pasiunii, prins intr-un glob de ciocolata alba cu sofran, scaldat intr-o crema racoritoare de menta, langa care se alatura cateva bucati de bezea crocanta (19 lei). E combinatia ideala de texturi si arome (asa ca neaparat incearc-o cand vei ajunge si tu la Baracca). De asemenea, cred ca e incheierea perfecta pentru o masa copioasa si, in acest caz, pentru un road trip gourmet la Cluj.

restaurant baracca cluj

 

the other side of the story

 

Urmareste-l pe Catalin Opritescu de la Lightaholic – in #roadtripGLA, el a surprins partea fashionable a Clujului. Intra in zilele urmatoare pe blogul sau si descopera bits & pieces de street style, petreceri glam si oameni frumosi.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Ovidiu says:

    Tot citeam si nu dadeam de Baracca… Wth, what happened to this girl ? M-am linistit la final… Din cauza ta trebuie sa vizitez Clujul !

  2. Claudia says:

    Cand urmeaza un astfel de episod cu Brasovul….sau poate ai deja informatiile….ma poti ajuta cu cateva locatii?

  3. ieucumine says:

    Recomand humusul cu seminte de pin si rodie de la Touluse!

Comenteaza
Follow on Instagram