10 carti (de bucate) pentru toamna asta
Daca ati terminat de gatit toate retetele din toate cartile pe care le aveti in casa (haha, as if!) mai jos e selectia mea de toamna asta. Abia – da’ abia! – astept sa pun mana pe ele, mai ales ca pe cateva le astept de tare mult timp.
Nopi: The Cookbook – Yottam Ottolenghi si Ramael Scully
Data de lansare: 10 septembrie
E cartea pe care eu am asteptat-o cel mai mult toamna asta. Pentru cine nu stie, I have a real crush pentru bucataria de la Ottolenghi (citeste aici mai mult despre povestea lui Yottam Ottolenghi), iar Nopi e unul dintre restaurantele mele preferate din Londra.
Noua carte va include peste 120 din cele mai populare feluri care au fost servite de-a lungul timpului in restaurantul din Soho si este scrisa impreuna cu Ramael Scully, head chef-ul de la Nopi. Desigur, toate au fost adaptate astfel incat sa poata fi preparate acasa.
Pimentos & Piri Piri – Carla Azevedo
Data de lansare – 25 noiembrie
Lasand la o parte obsesia mea cu azulejos, combinatia de alb-albastru si faptul ca aceasta carte are o coperta foarte frumoasa, mancarea portugheza inca nu si-a gasit un loc in marea ordine culinara. Dar autoarea Carla Azevedo a petrecut mult timp in comunitatile portugeze, precum si in bucatarii de restaurante si in cele domestice, documentand felurile ei preferate. Desigur, din cele 330 de retete incluse in carte, nu lipsesc cele de bacalhau,precum si molho piri piri (sos piri piri), caracatita la gratar cu ardei rosu si masline, pastéis de nata, caldo verde (o supa-crema de cartofi cu verdeturi).
Inside Chefs’ Fridges, Europe – Carrie Solomon, Adrian Moore
Data de lansare – 15 septembrie
Pentru voyeuri ca mine, cartea asta e a real treat. Iti ofera posibilitatea sa scormonesti prin frigiderele unor chefi precum Joan Roca, Massimo Bottura, Fergus Henderson, Yotam Ottolenghi, Marco Pierre White, Hélène Darroze, Inaki Aizpitarte, Mauro Colagreco, Thierry Marx si Christian F. Puglisi. Afli asa care sunt ingredientele lor preferate, ce nu le lipseste niciodata din casa si, la final ca niste gazde cumsecade, chefii iti mai dau si o reteta pe care sa o prepari.
In total – 40 de chefi din Europa, cu aproape 60 de stele Michelin adunate intre ei, si 40 de retete de la fiecare dintre ei. Now, how awesome is that?!
The Nordic Cook Book – Magnus Nilsson
Data de lansare – 26 octombrie
Cand editura Phaidon scoate o carte de bucate, stii sigur ca vrei sa o ai la tine in bucatarie. La fel e si in cazul acesta, in care volumul ofera o privire fara precedent asupra bucatariei nordice, in peste 700 de retete adunate de celebrul chef suedez Magnus Nilsson. El a calatorit prin Danemarca, Finlanda, Islanda, Groenlanda, Norvegia si Insulele Feroe pentru a aduna aceste retete. The Nordic Cookbook familiarizeaza cititorii neinitiati cu felurile mai familiare (gravlax, chiftelute cu gem de merisoare de munte), explicand si aspecte, termeni si feluri de mancare mai putin cunoscute din bucataria nordica (supa de macese, porc copt cu prune, bere de ienupar). Retetele din carte sunt sortate pe tipuri de mancare si acopera toate tipurile de feluri traditionale nordice, incluzand carne, peste, legume, paine, deserturi.
Simply Nigella – Nigella Lawson
Data de lansare: 8 octombrie
Ca de obicei, Nigella a pregatit o carte cu retete care se pot strecura foarte usor in vietile si bucatariile cititorilor. Simple, nepretentioase, relaxate si satisfacatoare, felurile pe care ea le-a gandit pentru noul volum au avut ca punct comun faptul ca trebuie intotdeauna sa aduca placere in farfurie. Exista retete rapide (somon miso, curry de conopida cu caju), altele pe care le pregatesti cand vrei sa faci de mancare pentru multi invitati (pui cu portocale si fenicul) sau comfort food pe care sa o pui intr-un bol si sa o iei cu tine pe canapea (thai noodles cu scortisoara si creveti). De asemenea, lasati loc si pentru niste coaste cu arome asiatice, da’ si o pavlova cu lamaie.
Kitchen Matrix – Mark Bittman
Data de lansare: 15 noiembrie
Cartea How To Cook Everything a lui Bittman e in continuare una de capatai la mine in bucatarie, si, in general, urmaresc cu interes tot ce semneaza autorul. In volumul care urmeaza sa apara in toamna asta, el aduna peste 400 de retete flexibile, care se bazeaza fie pe un ingredient, fie pe cate o tehnica esentiala in bucatarie. Pornid de la retetele master, Bittman construieste cate o serie de alte retete, facand schimbari simple in preparare sau folosind alte ingrediente, pentru a obtine rezultate complet diferite de original.
Arzak Secrets – Juan Mari Arzak
Data de lansare: 30 septembrie
Volumul a fost initial publicat in Spania, insa acesta va fi incepand cu sfarsitul lui septembrie disponibil si in limba engleza. Cartea, ilustrata cu fotografii spectaculoase, ofera o vedere catre culisele faimosului restaurant din San Sebastian, dezvaluind si cateva dintre secretele din spatele felurilor de mancare ce au facut restaurantul celebru. Bucataria lui Juan Mari Arzak, precum si a restaurantului care-i poarta numele, este descrisa ca fiind un laborator de gusturi, arome si texturi, iar felurile sale de mancare, precum si tehnicile folosite, sunt prezentate in acest volum.
Pierre Herme Macaron: The Ultimate Recipes From the Master Patissier – Pierre Herme
Data de lansare: 6 octombrie
In caz ca inca mai aveti fantezii cu macarons, o sa aveti nevoie de cartea asta. Include peste 60 de retete ilustrate, de la cele clasice de vanilie si ciocolata, la combinatiile speciale, care l-au facut celebru pe Herme – castravete si mandarina, wasabi si capsuni, alune de padure si sparanghel. De asemenea, in carte vor exista si o serie de retete noi, care vor fi dezvaluite in premiera, iar volumul va include si un ghid pas-cu-pas pentru tehnicile de care ai nevoie pentru a realiza delicatele deserturi prezentate in carte.
The Nomad Cookbook – Daniel Humm si Will Guidara
Data de lansare: 13 octombrie
Deja eram indragostita de primul volum al celor doi (Eleven Madison Park), asa ca noua lor carte era pe lista mea de asteptare. In caz ca nu sunteti familiarizati cu personajele, cei doi autori sunt proprietarii a doua dintre cele mai faimoase restaurante din New York: Eleven Madison Park si The NoMad. Ambele au devenit faimoase pentru bucataria inovativa, dar si pentru experienta unica pe care o ofera clientilor. Noul volum, pe langa retetele de mancare, prezinta si o surpriza cititorilor. Ascunsa intre paginile sale exista o carte mai mica, de cocktailuri. Rezultatul este o colectie neasteptata, insotita de fotografii spectaculoase semnate de Francesco Tonelli.
Tom’s Table: My favourite everyday recipes – Tom Kerridge
Data de lansare: 24 septembrie
Tom Kerridge e recunoscut pentru aromele puternice si curajoase, iar noua lui carte cu 100 de retete “de zi de zi” promite sa prezinte feluri de mancare pe care o sa vrei sa le gatesti again and again. Printre acestea se numara supa cu cheddar si ale, pastrav in crusta de seminte de floarea soarelui, pui la cuptor (the ultimate) (or so he says), coaste de porc cu ceapa coapta, ardei verzi umpluti, milkshake de curmale si banane, tarta pecan si alte chestii din astea care-ti lasa gura apa dupa ce le enumeri.
//
Sper sa gatiti cu chef si toamna asta, eu una as vrea sa dureze 6 luni, sa fiu sigura ca am timp sa incerc toate retetele pe care le am in plan. Here’s hoping!