Fursecuri cu migdale si gem de fructe de padure
As vrea sa ridice mana acum cine, la fel ca si mine, e incapacitat uneori de acest soi de social awkwardness care te transforma dintr-o persoana care articuleaza intr-una care se fastaceste, se eschiveaza sau se holbeaza-n telefon in lipsa de altceva.
Ok, nu ati ridicat mana, cuz you’re awkward like that. Inteleg, ca si eu eram intr-un colt, mangaind un touchscreen. Nu pot sa enumar de cate ori am “uitat” de ziua de nastere a unui prieten pentru ca habar n-am cum sa spun “La multi ani” astfel incat sa sune la fel cum simt eu – cu drag, cu caldura, cu emotie and sugar on top. Asa ca de multe ori am ales cea mai proasta varianta – n-am mai zis nimic. Tot la fel, pentru ca nu stiu cum sa spun unele lucruri, am ratat multe alte momente – frumoase, importante, alteori grele sau uneori chiar triste – in care vroiam sa fiu aproape de cineva care conteaza pentru mine. Dar noroc ca m-am apucat de gatit.
Asa ca in ultimii sapte ani, de fiecare data cand am ramas fara cuvinte, le-am inlocuit cu ingrediente. Am gatit tot ce-am simtit: briose colorate, tarte in aluaturi cu unt, sandwich-uri pentru road trip-uri, mic dejunuri aduse-n pat, omlete arse si salate vegane. Pentru toate momentele in care vroiam sa spun cate ceva si cuvintele imi ramaneau agatate undeva in diafragma. Momente pe care nu vroiam insa sa le las sa treaca pe langa mine.
Astazi am facut aceste inimioare delicate, onctuase, dulci si putin colorate nu pentru ca am scapat intr-un butoi cu sirop, ci pentru ca vreau sa le multumesc tuturor prietenilor care au fost alaturi de mine in ultima jumatate de an, de cand am inceput cel mai important proiect al meu de pana acum. Pentru ca habar n-am cum sa le spun cat de mult inseamna ca au fost langa mine intr-o perioada in care s-a dovedit cea mai grea de pana acum. So I say it with cookies.
INGREDIENTE
30 de minute, aproximativ 15 fursecuri (depinde de dimensiunea formei cu care decupezi)
- 100g zahar pudra (am folosit Zahar Margaritar)
- 200g faina (plus extra pentru framantat si pudrat)
- 50g migdale macinate pudra (daca nu ai la indemana, poti inlocui tot cu faina)
- 50g amidon
- 250g unt rece, taiat cuburi
- ½ lingurita extract de vanilie
- 8 linguri de gem (am folosit unul de fructe de padure)
Incinge cuptorul la 180°C. Intr-un bol, cerne faina, zaharul pudra si adauga amidonul si pudra de migdale. Amesteca si adauga untul rece, taiat cubulete.
Amesteca ingredientele, pana obtii un aluat omogen.
Pudreaza-l bine cu faina si, pe o suprafata pudrata tot cu faina, intinde-l folosind sucitorul intr-o foaie groasa de vreo 4-5mm (daca intinzi aluatul prea subtire, nu se vor decupa bine formele).
Taie fursecurile folosind o forma (sau o gura de pahar, in lipsa de altceva).
Transfera-le cu grija pe o tava pe care ai intins o foaie de copt. Lasa putina distanta intre ele, pentru ca vor creste putin.
Da tava la cuptor 8 minute, pana ce biscuitii sunt auriu-pal. Scoate tava si foloseste coada unei linguri de lemn (sau orice alta forma mica si rotunda ai la indemana – cum ar fi un dop de vin) pentru a face cate o adancitura in mijlocul fiecarui biscuite. Folosind o lingurita, adauga in fiecare locas cate un strop de gem.
Pune tava inapoi in cuptor si mai lasa biscuitii 2-4 minute, pana ce sunt aurii, apoi scoate-i pe un gratar sa se raceasca.
As mai spune ca se pastreaza bine de pe o zi pe alta, dar GARANTEZ ca nu vor apuca sa vada ziua de maine.
Now you go to the kitchen and say it with cookies!
O reteta de genul asta am si eu ca favorita, doar ca e cu cardamom si apa de trandafiri in loc de vanilie. Nu rezista decat vreo 10 minute dupa ce ii scot din cuptor. Iar in vara am testat cu lavanda si a fost dezmat curat. E adevarat de altfel ca nu mi-a dat niciodata prin cap sa le pun gem. E de testat :)