3 salate pentru masa de Craciun
Pentru Craciunul asta, pe langa ubicuua salata de frunze cu dressing de lamaie si ulei de masline, am mai bricolat inca trei (ma rog, in total inca cinci, dar pe celelalte vi le povestesc in postari separate, ca sa nu va fac capul in colturi) suficient de diferite ca gusturi si texturi cat sa nu plictiseasca pe nimeni la masa.
Avem salata light & healthy cu morcovi, rucola si andive, salata aromata de legume coapte cu dovleac, sfecla si ceapa, si salata pe care o iubeste toata lumea – cea de cartofi (motiv pentru care am mai pregatit inca una in care am pus si bacon!!! – dar despre asta povestim later)
Salata de dovleac si sfecla la cuptor
INGREDIENTE
45 de minute, 6-8 portii
- 500g dovleac
- 500g sfecla
- 3 cepe rosii
- 30g de valeriana (aproximativ 2 maini)
- 2 linguri de otet de vin rosu
- 1 lingura de zahar brun
- 3 linguri de ulei de masline
- 150g smantana fermentata
- 3 linguri de crema de hrean (foloseste mai putin, sau dupa gust, daca e hrean simplu, in otet)
- sucul de la jumatate de lamaie
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge cuptorul la 200°C.
Taie sfecla, dovleacul si ceapa in bucati aproximativ egale si pune-le intr-o tava. Intr-un castronel, amesteca otetul, zaharul brun, uleiul de masline, sare si piper, apoi toarna dressingul obtinut peste legume si amesteca-le putin.
Da-le la cuptor timp de 30-40 de minute, pana ce legumele s-au inmuiat si s-au rumenit putin.
Lasa-le sa se raceasca, pune-le apoi intr-un bol, adauga valeriana, smantana, hreanul si zeama de lamaie. Amesteca si serveste salata ca fel individual sau impreuna cu friptura de pui, curcan sau porc.
Salata de morcovi cu andive si rucola
INGREDIENTE
15 minute, 6-8 portii
- 500g morcovi, taiati rondele subtiri
- 1 punga de rucola
- frunzele de la o andiva, rupte grosier
- 50g seminte de pin, usor prajite
- sucul de la 1 lamaie
- 4 linguri de ulei
- 2 linguri de miere
- sare si piper proaspat rasnit
Pune o oala cu apa sarata la fiert. Cand da in clocot, adauga feliile de morcovi si opareste-le timp de 2 minute, apoi scurge-le si raceste-le sub jet de apa rece si lasa-i la scurs din nou.
Intre timp, pregateste dressingul: amesteca intr-un bol sucul de lamaie impreuna cu uleiul si mierea.
Pune morcovii intr-un castron impreuna cu andivele, rucola, semintele de pin, toarna dressingul deasupra, amesteca si serveste.
Salata de cartofi cu castraveti murati si capere
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4 portii
- 800g cartofi
- 1 lingura cu varf de capere, tocate marunt
- frunzele de la 1 legatura de patrunjel, tocate
- 2 linguri cu varf de catraveti cornichon, mici, tocati sau taiati rondele subtiri
- 3 linguri de maioneza (sau dupa gust)
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet de vin alb
- sare si piper proaspat ranit
Curata si fierbe cartofii in apa sarata pana ce sunt moi. Scurge-i si taie-i apoi in cuburi. Pune-i intr-un castron incapator si adauga patrunjelul tocat, caperele si castravetii murati, maioneza, uleiul de masline, otetul de vin alb, sare si piper dupa gust. Amesteca.
Salata poate fi pregatita cu cateva ore inainte de a fi servita si pastrata la frigider.
Salata cu morcovi mi se pare minunata si pe post de detox pt the morning after :)