Coquelet cu arome persane și orez cu vinete coapte

08 Nov 2017, Cristina Mazilu

Pentru mine, nimic nu spune mai bine “masa acasa” decat un pui la cuptor. Poate si pentru ca asta a fost pentru mult timp singurul lucru pe care stiam si puteam sa-l fac comestibil, daca e sa spunem adevarul pana la capat.

De data asta insa, cu ceva mai mult tupeu in bucatarie, am incercat o variatiune ceva mai Middle Eastern la clasicul meu pui la cuptor. Reteta de mai jos e perfecta pentru patru persone, ceea ce o califica numa’ bine pentru o masa in familie. Desigur, ingredientele pot fi cu usurinta dublate, triplate & so on pentru a se mula perfect pentru o familie mai mare, o masa cu prietenii, un dinner party sau orice adunare cu mancare va trece prin cap.
 
INGREDIENTE

50-60 de minute, 4 persoane

    • 2 vinete
    • 2 pui coquelet de Bretagne de la Edenia
    • 1 ceapa medie
    • 2 rosii
    • 150g orez basmati
    • 250ml supa de pui
    • 3 catei de usturoi
    • 2 frunze dafin
    • 2 linguri muguri de pin
    • 1⁄2 lingurita scortisoara
    • 1⁄2 lingurita cuisoare macinate
    • 1 lingurita chimion
    • o mana de marar proaspat (aproximativ 10g)
    • o mana de menta (aproximativ 10g)
    • 2 linguri melasa de rodii
    • 1 lingurita de sumac
    • 3-4 linguri de ulei de masline
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Incinge cuptorul la 180°C

Taie vinetele in cuburi mari, ceapa marunt si rosiile in cuburi. Verdeturile (pastreaza cateva frunze de marar si de menta, pentru a le folosi la final) tocata-le marunt si preseaza usturoiul.

Intr-un bol incapator, pune vinetele, adauga 2 linguri de ulei si amesteca bine, cat sa fie toate bucatile acoperite.

Unge puii cu ulei, presara peste ei sare, piper si o parte din chimion.

Intr-o tava dreptunghiulara, pune vinetele si asaza puii deasupra.

Da tava la cuptor timp de 35 de minute, pana cand puii se rumenesc usor.

Intre timp, pregateste orezul. Intr-o tigaie cu peretii inalti (pentru care sa ai si capac), incinge 2 linguri de ulei si caleste ceapa si usturoiul timp de 5-8 minute, pana cand se inmoaie. Apoi, adauga orezul si semintele de pin. Amesteca timp de 1 minut, apoi completeaza cu supa de pui, chimionul ramas, cuisoarele si scortisoara. Pune capacul si lasa-le la fiert pe foc mediu timp de 8-10 minute.

Dupa ce orezul s-a inmuiat, pune in tigaie rosiile cuburi, menta si mararul tocate. Amesteca si mai lasa-le sa se gateasca cateva minute, pana cand toata supa este absorbita.

Scoate puiul dupa cele 35 de minute petrecute in cuptor si unge-l cu melasa de rodie pe toate partile.

Pune-l inapoi in cuptor timp de 10 minute.
Cand puiul este gata, lasa-l deoparte cateva minute, sa se odihneasca. Scoate vinetele coapte, pune-le peste orezul gatit si amesteca bine.

Inainte de a servi, presara sumacul peste ambii pui si asaza peste orez cateva frunze de marar si menta proaspete.

//

Daca v-au placut nu doar reteta, dar si farfuriile de mai sus, puteti castiga si voi un set (pe langa varianta asta nisipie, inca trei culori). Pana pe pana pe 26 noiembrie, puteti cumpara orice produs Edenia si, daca inscrieti bonul pe promo.edenia-foods.ro puteti castiga unul dintre cele 300 de seturi de vesela din portelan decorata manual, in fiecare saptamana, sau marele premiu: o bucatarie noua, creata special de Adela Parvu.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. wow. ce festin dar si ce aparitie a bucatelor. ceva deosebit. chair supern

  2. Marga says:

    Foarte bun!Eu nu am pus cuişoarele şi chimionul, dar a fost foarte gustos orezul şi aşa.

Comenteaza
Follow on Instagram