Pui copt cu sofran, alune de padure si miere
25 Feb 2013, Cristina Mazilu
N-are cum sa nu-ti placa reteta asta – e foarte simplu de facut, dar are niste arome care te trimit brusc in Maroc (seriously, cine n-ar vrea sa fie acolo, acum?) – scortisoara, apa de trandafiri, sofran. Fix ca in Jamaa el Fna, in Marrakech (ma rog, fix imi imaginez asta, pentru ca n-am fost in Maroc. inca. damn)
Asa ca am luat o caserola de piept de pui dezosat feliat, fara piele, Fragedo Delicat de la Transavia, l-am pus intr-o tava impreuna cu o marinada facuta din 2 cepe taiate cuburi, 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita de ghimbir macinat, 1 lingurita de scortisoara macinata, niste fire de sofran, sucul de la 1 lamaie, 4 linguri de apa rece, sare si piper. In amestecatura asta am tavalit bine puiul si am lasat tava in frigider o ora. Ar fi fost mai bine peste noapte, da’ cand ma izbeste foamea, nu prea ma mai tin nervii :))
Cand mi s-a parut ca a trecut suficient timp, am trecut tava din frigider in cuptorul incins la 200 de grade, unde am lasat-o vreo 35 de minute.
Intre timp, intr-un mojar am pisat 100g de alune de padure, pe care apoi le-am amestecat cu 70g de miere si 2 linguri de apa de trandafiri (o gasiti la bacaniile/ macelariile arabesti), pana se formeaza o pasta groasa.
Am scos puiul din cuptor si am uns fiecare bucata cu pasta obtinuta, apoi l-am mai lasat sa se rumeneasca 10-15 minute.
In final a rezultat un pui fraged si aromat, langa care am trantit un cuscus simplu si o mana de frunze verzi, tavalite prin ulei de masline si zeama de lamaie. Am mancat vreo doua portii si am facut planuri de vacanta.
La Casablanca m-am uitat weekendul trecut (1st time, yeah, sunt foarte defazata), mai ramane sa cumpar biletele in Maroc. Keep you posted.
Mai rar piept de pui la tine pe blog, stiu ca nu-ti place varianta de pui atos la gratar astfel ca am incredere sa incerc aceasta reteta pentru ca sigur iese ceva gustos. Intrebare: apa de flori= ce aroma? Eu am acasa apa din flori de portocal si respectiv trandafiri.
@ana b – apa de trandafiri ;-) enjoy
Eticheta `Reclama Transavia`?
@anonim – eticheta “advertorial”, prima in linia de mai sus
Postarea ta mi a trezit brusc amintiri gustative delicioase din Maroc, mai exact Marrakesh, unde plecasem fara sa stiu la ce sa ma astept si m am indragostit pe loc si fara tagada de oras. Am explorat geografic si culinar orasul si doua scurte calatorii spre Muntii Atlas si desert. Mielul si puiul primite in restaurantele traitionale s au intiparit adanc in memoria gastronomica, au fost dintre cele mai delicioase, delicate si ffrumos parfumate feluri ever. Regret ca nu m am incumetata sa vizitam Oarzazat din cauza drumului lungut pe serpentine dar o voi face sigur data viitoare…
Dupa lungi alergari prin oras in cautarea apei de trandafir singurul ingredient care imi lipsea, am reusit sa fac aceasta reteta delicioasa. Rezultatul….numai exclamatii ” wow cat este de bun”pe parcursul intregii mese. Multumesc Cristina :)
cu mare drag!